''Либерасион'': Пригожин се е срещнал с Путин в Кремъл след метежа. Песков потвърждава (обновена)

OFFNews 10 юли 2023 в 12:31 8429 1

Снимка peremogi.livejournal

През март в много руски канали се появи снимка, уж от среща на Путин и Пригожин в Кремъл. На оригиналната снимка обаче, срещу Владимир Путин стои бившият му дубльор Дмитрий Медведев.

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин е имал среща с руския президент Владимир Путин на 1 юли т. г., вече след метежа, твърдят западни разузнавателни източници, цитирани от интернет портала на френския ежедневник „Либерасион“. Според вестника Пригожин е бил привикан в Кремъл. За състялата се среща часове след френската публикация потвърди говорителят на руския президент Дмитрий Песков с уточнението, че срещата се е състояла на 29 юни.

"Либерасион" изброява спекулациите за това, че собственикът на „Вагнер“ е виждан в Минск или Санкт-Петербург, но твърди, че според източници на западно разузнаване той е заминал за Москва.

Авторите на публикацията в „Либерасион“ пишат, че от 1 юли Пригожин се намира в Кремъл, където е бил привикан с основните си командири. Там е провел среща със самия Владимир Путин, а след това е бил разпитван от генерал Виктор Золотов, командир на националната гвардия на Росгвардия и много верен на президента Путин, както и от Сергей Наришкин, шеф на руското външно разузнаване. „По наша информация той е ще прекара седмицата в Кремъл, договаряйки съдбата на своята империя“, пишат французите.

Запитан миналия четвъртък за съдбата и местонахождението на Пригожин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не даде официална индикация, задоволявайки се с небрежния отговор, че Москва няма нито „капацитета, нито волята“ да проследи неговите хипотетични движения. По-рано същия ден белоруският автократ Александър Лукашенко, който официално играеше ролята на посредник между бунтовническия наемник и Путин по време на неуспешния пуч, каза от своя страна, че Евгений Пригожин не е в Беларус.

Днес в емисия на ТАСС от 13:21 часа Дмитрий Песков потвърждава по същество информацията на "Либерасион" за среща Путин-Пригожин с тази разлика, че според говорителя, тя е проведена на 29 юни. По думите на Песков Владимир Путин е разговарял в Кремъл почти три часа с Евгений Пригожин и командирите на Вагнер.

Коментирайки публикацията на "Либерасион" пред репортери говорител на Кремъл казва следното: „Президентът имаше такава среща. Той покани на нея 35 души - всички командири на отрядите и ръководството на компанията, включително самият Пригожин. Тази среща се проведе в Кремъл на 29 юни. Тя продължи почти три часа. Подробностите за нея (срещата – бел. ТАСС) са неизвестни, но единственото, което можем да кажем, е, че президентът даде оценка на действията на "Вагнер" на фронта по време на СВО (руските власти наричат войната срещу Украйна специална военна операция, СВО), а също така даде своята оценка на събитията от юни 24".

Според Песков, "Путин изслуша обясненията на командирите и им предложи допълнителни варианти за назначаване и по-нататъшно бойно използване". В същото време „самите командири представили своята версия за случилото се, те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и върховния главнокомандващ, и също така казаха, че са готови да продължавайте да се сражават за Родината“. 

"Това е всичко, което можем да кажем за тази среща", коментира Песков, цитиран от ТАСС.

През последните дни редица руски експерти коментираха възможна „революция отгоре“ в Русия, че ръководството на Министерството на отбраната го чакат сътресения, а Евгений Пригожин ще си върне благоразположението на Владимир Путин. Публикацията на „Либерасион“ доказва засега, че собственикът на „Вагнер“ води разговори с първите лица на Русия. В частност в разговора му с Путин било взето решение, че Беларус ще е само временен лагер за ЧВК „Вагнер“

Според представител на Пентагона, цитиран от „Ню Йорк Таймс“ през първите дни след метежа Евгений Пригожин основно се е намирал в Русия, но придвижването му е било трудно за проследяване, тъй като е използвал и двойник за объркване на следите. Част от дезинформационната кампания са станали маршрутите на частния му самолет
Embraer Legacy 600, който почти всеки ден лети между Москва, Санкт Петербург и Минск, както и в Южна Русия.

Източници на „Либерасион“ твърдят, че в резултат на срещите в Кремъл Евгений Пригожин ще запази част от бизнеса си в Русия, но присъствието му в политическата сфера и медиите ще бъде значително намалено. Съдбата на ЧВК "Вагнер" в Беларус, където трябва да отидат бойците, остава несигурна, но е очевидно, че няма да останат там дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

10.07 2023 в 12:43

Като гледам фотото то Путя направо си е убавец в сравнение с пачата Пригожин...

Не бива да се забравя, че путлер е зъл и злопаметен, той няма начин да не си отмъсти за свирепото унижение, Пригожин е пътник...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки