Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кой ще е следващият президент на Франция?

Елена Николова 13 март 2022 в 07:30 4626 1

Снимка Getty Images

Елисейският дворец

Франция ще избере следващия си президент на два тура - на 10 и 24 април. Вотът ще определи посоката на страната и нейната роля в Европа и света през следващите 5 години. Франция е втората по-големина икономика в ЕС. 

В надпреварата за Елисейския дворец се класираха 12 кандидати - 8 мъже и 4 жени. Всички те успяха да съберат необходимата подкрепа от поне 500 подписа от евродепутати, депутати, регионални съветници и кметове на общини, за да участват в президентските избори.

Но само част от кандидатите имат шанса да стигнат до втори тур. Това са центристът Еманюел Макрон, който се бори за втори и последен мандат, крайнодясната Марин Льо Пен и Валери Пекрес от дясната партия Les Républicains.

Според проучванията шанс да получат над 10% от гласовете имат и крайнодесният Ерик Земур, и крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Вотът

За да спечели даден кандидат още на първия тур, той трябва да събере 50% +1 от гласовете.

Ако няма такъв резултат, а той е трудно постижим, двамата кандидати, събрали най-много гласове, отиват след 2 седмици на втори тур. Тогава получилият най-много гласове печели окончателно изборите.

Кандидатите и техните приоритети

Еманюел Макрон

Макрон е бивш банкер и министър на икономиката при своя предшественик - президента Франсоа Оланд. През 2017 г. той стана най-младият президент на страната, като спечели изборите с 66,1%, побеждавайки крайнодесния кандидат Марин Льо Пен.

Макрон е про-бизнес реформатор, но и много внимателен към социалните проблеми. Когато пое президентския пост преди 5 години, той обеща да реформира икономиката на Франция и да стимулира растежа й. Но политиките му предизвикаха недоволство сред мнозина. Пример за това е предложеното увеличение на данъка върху горивата, което се превърна в катализатор на протестите на "жълтите жилетки" през 2018 и 2019 г.

Въпреки това, според социологическите проучвания, Макрон има голям шанс за втори мандат.

Марин Льо Пен

Лидерката на крайнодясната партия Национален фронт прави своя трети опит да спечели президентския вот. Тя стигна до втория тур на изборите през 2017 г., но загуби от Макрон.

Марин Льо Пен иска да сложи край на имиграцията, да изкорени ислямизма и да "спаси" Франция от глобализацията.

На вота през април, освен с Макрон, Марин Льо Пен трябва да се състезава и с крайнодесния Ерик Земур, който събира все повече привърженици.

Ерик Земур

Определят го като "Френския Тръмп". Земур е бивш журналист, а сега е кандидат за президент на Франция.

Той привлече значителен брой привърженици с изказванията си срещу "имиграцията и мюсюлманската забрадка" и с призива си за възстановяване на "загубеното величие на Франция".

Валери Пекрес

Пекрес, която отговаря за региона Ил дьо Франс, включващ Париж, е кандидатът за президент на дясната партия "Републиканците" (Les Républicains).

Тя е бивш министър на финансите при управлението на Никола Саркози. Описва се като „две трети Ангела Меркел и една трета Маргарет Тачър“.

През юли миналата година, когато обяви кандидатурата си, Пекрес каза, че си поставя за цел да стане първата жена президент на Франция. 

Жан-Люк Меланшон

Меланшон е най-силният кандидат на левицата и е критик на икономическата политика на Макрон, както и привърженик на протестите на "жълтите жилетки".

Той за кратко е министър на образованието - в кабинета на министър-председателя Лионел Жоспен - от 2000 до 2002 г.

Меланшон се бори за по-кратка работна седмица, по-ниска възраст за пенсиониране, по-висока минимална заплата и за края на "президентския режим на Петата република."

Ан Идалго

В президентската надпревара се включи и кметът на Париж Ан Идалго. Тя обещава по-високи заплати за французите, особено за учителите.

Според социологическите проучвания, Идалго може да не успее да събере и 5% подкрепа на първи тур - прага, необходим за възстановяване на разходите за предизборната кампания.

Сред останалите кандидати за президентския пост се нареждат: бившият активист на Грийнпийс Яник Жадо; Жан Ласал - бивш овчар, депутат от югозападния регион Беарн, известен с това, че е обявил гладна стачка, за да предотврати затварянето на фабрика; кандидатиращата се за трети път учителка по икономика Натали Арто - тя е от партията „Борба на работниците"; лидерът на Френската комунистическа партия Фабиен Русел.

Кой ще спечели?

Според данните на "Poll of polls" на Politico Макрон засега изпреварва Льо Пен с близо 13 пункта на първи тур - 30 % срещу 17%. 

На втори тур прогнозата е Макрон да е окончателният победител в изборната надпревара - с 57 % подкрепа, а втора да е Льо Пен - с 43%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

13.03 2022 в 11:16

Важното е да не е ляво леке, комундел, и от тия модерните без ясна идея дали изобщо са човек или франзела, която се самоопределя като дюнер.
 
X

Подкастът на OFFNews