Кога Русия би прибягнала до използване на ядрено оръжие в Украйна?

Рискът става сериозен в случай на успешна украинска офанзива в района на Херсон или другаде, смята бившият шеф на британското Обединено командване ген. Ричард Барънс

OFFNews 21 август 2022 в 13:58 10962 8

Снимка Getty images

Руските комплекси "Искандер" могат да носят ядрени бойни глави.

Продължителният характер на войната и плановете на Москва за окупираните украински територии увеличават риска от руски ядрен удар, казва бившият шеф на британското Обединено командване генерал Ричард Барънс, цитиран от Би Би Си. Западът трябва да предотврати подобен сценарий, казва сър Барънс, но не с цената на отстъпки пред Кремъл.

Напротив, САЩ и Европа трябва да гарантират дългосрочна подкрепа за Украйна и да подчертаят последиците, които една ядрена ескалация носи на Русия.

Ядрен риск от референдуми

В началото на руската инвазия в Украйна всички страни говореха за използването на тактически или ядрени оръжия с малък обсег от страна на Русия. Депутати от Държавната дума и чеченският лидер Рамзан Кадиров призоваха за подобен ход, а украинският президент Владимир Зеленски и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупредиха за сериозността на риска.

"Тактическите ядрени оръжия, според руската военна доктрина, не се използват в такива конфликти", заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин пред Би Би Си през май.

Руските дипломати обаче увериха, че няма да има инвазия в Украйна.

Рискът от ядрен удар би станал много по-сериозен в случай на успешна украинска контраофанзива в района на Херсон или другаде, казва сър Ричард Барънс.

Той обяснява това с два фактора. Първият е свързан с плановете на Кремъл за провеждане на референдуми в окупираните от Украйна територии. Ако това се случи, според експертите няма съмнение за резултата: гласуването ще бъде организирано по начин, който да гарантира присъединяването към Руската федерация.

Вторият фактор са официално обявените планове на Украйна да си върне всички територии, които е загубила от 2014 г. насам, включително анексирания Крим. За тази цел Киев модернизира армията си и търси съвременни оръжия от западните страни, които ще му позволят не само да възпира руските войски, но и да започне контранастъпление.

В момента, в който Украйна получи тези оръжия и събере необходимите ресурси, югоизточните райони на страната могат да станат част от Русия според схващанията на Кремъл.

Ако анексирането се осъществи, то ще бъде незаконно според международното право и няма да бъде признато от по-голямата част от света. Това обаче няма да попречи на руските власти да разглеждат тези територии като част от Руската федерация.

Следователно, за да ги защитят, те могат да предприемат безпрецедентната стъпка да използват ядрени оръжия за първи път от 75 години насам - казва Барънс.

"Ако Украйна успее да събере ресурси за настъпление и ако Украйна наистина успее, тогава трябва да приемем факта, че използването на ядрени оръжия ще бъде напълно в съответствие с руската военна доктрина, както я разбират руските политици и военни", заяви генералът.

Според руската доктрина ядрените оръжия могат да се използват в отговор на ядрена атака, както и в случай на друга агресия, която застрашава съществуването на държавата, и при нападения срещу критични обекти.

"Не става дума за междуконтинентални балистични ракети, а за ядрено оръжие с малък обсек, което да прекъсне настъпление, което би застрашило държавните интереси в очите на руските власти", уточнява сър Ричард.

Експертите имат различни версии за това какво може да бъде целта на руски ядрен удар - от демонстративна детонация над морето до обстрел на Киев.

Въпреки това Барънс смята, че най-вероятният сценарий може да бъде удар срещу части на украинската армия в настъпление, което руските сили не могат да задържат по друг начин.

Този ход ще върне Русия в Средновековието

Британският военен подчертава, че предупреждението му не е насочено срещу подкрепата на Украйна в плановете й за освобождаване на окупирани територии. Той само призовава западните лидери да осъзнаят този риск и да направят всичко възможно, за да го предотвратят.

"Как да го направим? На Русия трябва да се обясни, че ако предприеме подобна стъпка, цената, която плаща сега (за нахлуването в Украйна), ще бъде умножена и Русия ще бъде върната в Средновековието в обозримо бъдеще, като бъде изключена от световната икономика, или членството на Украйна в НАТО ще стане реалност."

Той добавя, че за да предотврати ядрен сценарий, Западът трябва да работи по дипломатически път с Китай, Индия и други страни, които продължават да си сътрудничат с Русия. На Москва трябва да се обясни, че използването на ядрени оръжия ще бъде напълно неприемливо за тях.

"Необходимо е Путин да прецени, че стратегическата и политическата цена, която ще бъде платена за използването на ядрено оръжие, е твърде висока, за да бъдат руснаците готови да я приемат."

Мобилизиране не само на Украйна, но и на Запада

Сър Ричард Барънс призовава политиците да не се надяват, че войната ще завърши в тяхна полза - че руската машина ще се изчерпи, че ресурсите ще свършат или че по някаква друга причина Путин ще се откаже от опитите си да завземе още украинска територия.

Барънс смята, че руското поражение в Украйна може да бъде постигнато, но за целта Западът се нуждае от дълга и амбициозна програма за подкрепа на Украйна и от мобилизиране на военнопромишления комплекс.

Той изчислява, че подкрепата за Украйна ще струва поне 6 млрд. долара месечно. А военната помощ трябва да мине на ново ниво: няма да е достатъчно да се разпределят остатъците от складовете. Необходимо е мащабно производство на оръжия, снаряди и оборудване за ВСУ, както в западни, така и в украински заводи.

"Никой не си представяше това през февруари, но сега трябва да мислим не само за мобилизиране на гражданското общество в Украйна, но и за мобилизиране на западните хазни и западната индустрия", казва Барънс.

Западът ще трябва да плати за всичко това - в момент, когато инфлацията расте, а Европа я очаква студена зима. Но според британския генерал политиците трябва да обяснят на данъкоплатците, че подкрепата за Украйна е правилна, включително в интерес на собствената им сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

8

dolivo

21.08 2022 в 17:26

чака Путин да се разбере нещо с Китай първо.

Не му дреме на психопата за обикновения руски човек. Путин вярва, че е инженер на Нова Велика Руския, където оцелелите руснаци ще бъдат уважавани, с достойно място в света, ..., хахаха, пиша и не си вярвам

Китай му плаща нещо, направо подозирам, щото само това е далаверата му. Сичко друго просто няма положителен за Русия резултат

-1555

7

ob1

21.08 2022 в 16:21

ЗаеВи ги УК, УСА също не ги споменават тук, пак се пробваш с традиционните whatabout-изми на кремълска подлога. Да му мислят децата на педерасите, дето управляват в Кремъл. Те са в УК и УСА, не в богатата на всичко оркска територия.
Кажи ми като толкова имат храна орките как така свършиха картофките в руZкия вариант на макдоналдс? Що в походните кухни на изнасилвачите имаше само огурчики?

-1555

5

ob1

21.08 2022 в 15:47

много работи можем да си представяме, но фактът е, че руZнацитата нападнаха съседа си. Пасти едва ли ще ядат, но скоро и камъни ще смучат от глад. Подлогите им друго ще смучат...

705

4

order

21.08 2022 в 14:52

Е как кога... ами ако байизкукуригал почне да му се катери по туйто ...и готово!!!

Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия..., а не както до сега тея миротворци нашите нови братя, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!

2051

3

Propaganda

21.08 2022 в 14:11

Противното кремълско джудже ще използва или ядрено оръжие, или ще вриви АЕЦ-а, като отмъщение за поражението на азиатската му кочина.

Тоя изрод, сънуващ някакво несъществуващо раско величие, мирно и тихо няма да си умре у бункеро. Ще завлече възможно най-много хора, и рашисти, със себе си.

За жалост историята казва достатъчно.

15914

2

поп Дръвчо

21.08 2022 в 14:05

Кратък отговор: никога.

И не защото не иска ами защото няма с какво.