Какво е значението на пресичането на Днепър край Херсон и какво би причинило разрушаването на Антоновския мост на украинската армия?

OFFNews 23 юли 2022 в 13:23 13268 7

мост

Снимка Getty images

Антоновският мост.

В продължение на няколко дни украинските военни обстрелват Антоновския мост - стратегически важен мост, свързващ десния и левия бряг на река Днепър близо до окупирания от Русия Херсон. Ако мостът бъде разрушен, руската групировка в града ще остане без комуникации и доставки, така че Киев намеква на Москва, че е време да направи още една "стъпка на добра воля" и да напусне града. Но толкова ли е лесно да се разрушат основните мостове в Херсонска област и ще го направи ли ВСУ?

Ето какво коментира Би Би Си:

Пробивът на руската армия от Крим в Херсонска област остава почти основният ѝ успех в опита за украински "блицкриг". Щурмовите части на руските въоръжени сили успяват да настъпят от полуострова към десния бряг на река Днепър и да превземат Херсон още в първите дни на войната.

Ключовият фактор за успех тогава е контролът върху мостовете, които при такова голямо водно препятствие като река Днепър са от стратегическо значение за скоростта на настъпателните операции.

Въпреки че украинската армия успява да спре и дори да отблъсне руснаците, те запазват плацдарма си на десния бряг на Днепър.

Но след като украинската армия започна да нанася удари по мостове в Херсонска област, бъдещето на тази руска групировка става все по-неясно.

Неразрушеният Антоновски мост и други 

В Херсонска област има само три пресичания на Днепър: Антоновски автомобилен мост (или просто "Антоновски мост") близо до Херсон, Антоновски железопътен мост на 6 км и язовир Каховка в Нова Каховка - на още 70 км.

Антоновският мост се смята за ключов - той е най-големият и най-близкият до Херсон.

Мостът е построен през 1985 г., има 31 подпори, ширината му е 25 м, а дължината - 1366 м. Мостът пресича Днепър и левия му приток Конка.

Руската армия успява да превземе Антоновския мост на втория ден от войната - на 25 февруари областната администрация на Херсон съобщава, че "въпреки отчаяните усилия на украинската армия, за съжаление, контролът върху прехода към Херсон е загубен".

Защо украинската армия не взриви Антоновския мост в първите дни на инвазията е една от загадките на този етап от войната. Особено след като според повечето военни наблюдатели разрушаването на тези мостове е било част от плановете за отбрана на южната част на Украйна и е било практикувано по време на учения.

Възможна причина за оцеляването на Антоновския мост на 24 и 25 февруари може да е общият хаос в първите дни на войната и интензивният граждански трафик по него.

Дмитрий Дозорчий, командир на танкова рота от 59-а отделна моторизирана пехотна бригада, която тогава защитава моста, казва, че е бил шокиран от действията на цивилните по време на битката за прохода.

"По моста минаваше танк, който откриваше огън по враждебни цели, и се приближаваше кола: хората викаха, мигаха, махаха с ръце, снимаха с телефоните си. Един камион се движеше, врагът стреля, вероятно се е прицелил в нашия танк и е ударил камиона. И сега вече гори, но хората продължават да ходят и снимат всичко с телефоните си. За мен това беше шок: водят се активни бойни действия за отблокиране на моста, а хората са като в някаква 5D кинолента на първия ред", казва водачът на танк.

На 24 февруари руснаците веднага превземат Каховската ВЕЦ (нейният язовир е другото кръстовище на река Днепър в Херсонска област) - в близост до нея започва Севернокримският канал, чието деблокиране е една от основните цели на Русия.

"Чувал" за руската групировка

Първата атака на украинските въоръжени сили срещу моста "Антонов" е извършена на 19 юли, а на следващия ден тя се повтаря, като местните окупационни власти заявяват, че са затворили принудително пропускателния пункт.

"Ще блокираме движението. Ще намерим други начини да прекосим Днепър и да стигнем до град Херсон. Градът няма да бъде оставен без връзка с левия бряг", заяви пред руските медии Кирил Стремусов, представител на окупационните власти в Херсон.

Още по-рано става известно за обстрела на водноелектрическата централа в Нова Каховка.

"Мостът "Антонов" и мостът в Нова Каховка са точките на свързване, от които зависи способността на руските войски да провеждат бойни операции на десния бряг. Това са две ключови магистрали, по които руската армия заплашва Николаев и Кривий Риг", обяснява украинският военен кореспондент Юрий Бутусов в своя канал Бутусов+.

"След като мостовете бъдат разрушени, за врага ще бъде много трудно да снабдява войските си на десния бряг с понтони. Това ще бъде рисковано, а капацитетът на понтоните е много по-малък. По този начин ще се създадат условия за по-активни действия на украинските войски и ще бъде възможно да се освободи десният бряг на Херсонска област и да се доближат Херсон и Нова Каховка", добавя Бутусов.

Украински офицер, служещ в южния сектор, който говори пред Би Би Си при условие на анонимност, потвърждава важността на блокирането на моста "Антонов" в момента.

"Ако все пак "отрежем" Нова Каховка, цялата руска групировка ще бъде в кърпа вързана. Без логистика те са свършени. Те осъзнават риска от обкръжение и вече изтеглят понтони", казва един от военните. - Но понтоните изискват много време. Освен това, ако премахнем моста, ще бъде още по-лесно да ударим понтоните.

Летището в Чернобаевка, на което през март руснаците възлагаха големи надежди да осигури на Херсонската група авиация от Крим, след многобройните бомбардировки вече не е алтернатива на мостовете.

"Ако нещо от авиацията дойде в Чернобаевка, то е само за няколко минути. Основното им летище е в Чаплинка", добавя офицерът. Чаплинка е село на 70 км югоизточно от Херсон, което днес е дълбоко разположено в тила на руската армия.

Военният наблюдател и публицист Михаил Жирохов подчертава, че за украинската армия е важно да блокира и железопътния мост.

"Говорейки само за моста "Антонов" и язовира Новокахов, не бива да забравяме за железопътния мост - и в сегашните условия той става дори по-важен за руснаците от първите два, защото е известно, че логистиката на руската армия се основава предимно на железопътния транспорт", казва той.

Обход

Блокирането на двата моста "Антонов" - шосеен и железопътен, застрашава гарнизона на руската армия в Херсон, дори ако язовирът в Нова Каховка е непокътнат. Освен че логистиката на 70-километровия обходен път само по десния бряг на Днепър е много сложна, това създава нови проблеми за руската групировка.

В крайна сметка обходният път минава през друга река - Ингулец, над която има само един мост в село Дарьовка. А може и да бъде унищожен.

"И понтоните на Ингулка няма да е трудно да бъдат разрушени от Хаймар", прогнозира украински офицер.

Унищожаване или контрол на огъня?

В същото време разрушаването (а не повреждането) на мостове, особено на такива мощни като моста в Антоновка, не е лесна задача за ракетната артилерия.

"Обективно погледнато, в момента ВСУ не разполага с огнева мощ, за да унищожи напълно Антоновския мост. Целият този обстрел, който наблюдаваме през последните дни, има само превантивен характер. За истинско унищожение не ни трябват HIMARS с ракети с 90-килограмови бойни глави, нито дори "Точка". Нуждаем се от масирани въздушни удари с 500-килограмови бомби", казва Михаил Жирохов.

"Дори руснаците с техните големи възможности успяха да разрушат моста над река Затока в Одеска област едва при четвъртия опит, а дори и тогава има големи въпросителни за тяхната ефективност. Затова смятам, че командването ни е наясно с трудностите при пълното унищожаване на моста и планира да поеме само огневия контрол над трите моста, за да прекъсне снабдяването по този начин", предполага военният наблюдател.

Тезата за "контрола на огъня" (с други думи, възможността за обстрелване) по мостовете като цел на украинските въоръжени сили всъщност беше потвърдена от Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, в неотдавнашно предаване по Feygin Live.

Според него обстрелът на моста "Антонов" е имал за цел не толкова да го разруши, колкото да "възпрепятства движението на товари, оръжия, военно оборудване и жива сила".

"Разбира се, железопътният мост и Нова Каховка останаха, но ние показахме: момчета, всичко това е под огневия контрол на ВСУ", обясни Арестович.

"В Каховка има язовир, не можеш просто така да го разрушиш. Но можете да вземете под огнен контрол всичко, което се движи там. Щом се раздвижи, той лети. А желаещите да се преместят ще стават все по-малко. И най-важното, ще направи преместването много трудно", добави съветникът.

А херсонският журналист Иван Антипенко пише за символното значение на ударите по Антоновия мост: "Успешните действия на ВСУ около моста и ударите по руските влакове имат сериозен психологически ефект: хората в окупацията виждат, че Украйна не ги е изоставила. И няма значение, че руската пропаганда лъже за това".

В същото време разрушаването на моста "Антонов" теоретично ще затрудни настъплението на украинската армия към левия бряг на река Днепър в Херсонска област, ако тя действително успее да си върне контрола над десния бряг.

Въпреки това руската армия вероятно ще подкопае прехода, ако се оттегли.

"Разбира се, има и недостатък, тъй като Антоновия мост ще трябва да бъде възстановен след това. Но плюсовете (от блокирането му) са по-големи - това е възможност да накараме руснаците да се предадат и да предпазим Херсон от унищожение", казва украински офицер, който се сражава на юг.

Съветникът на президента Михаил Подоляк написа в Twitter на 21 юли: "Антоновият мост" засега е актуален "жест на добра воля", който подсказва: време е руските войски да напуснат Херсон доброволно. В противен случай - постоянни обстрели, нощни страхове, пристъпи на паника и HIMARS. Обхватът на възможностите се стеснява, както и точността на украинския артилерийски огън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

7

Merc

25.07 2022 в 20:35

https://twitter.com/i/status/1551216224897581057

Footage of what is reported to be two Russian S-300 SAM launchers, destroyed in #Kherson Oblast.
A R-149AKSh-1 command and signal vehicle which is used only by the Russian army can also be seen destroyed, which makes clear the side operating these launchers.

2415

6

Пустиняк

25.07 2022 в 14:30

Въпрос на време е по мостта да премине и последния камион с Груз 200 и нещата да си дойдат на място!

-7325

5

Те от началото на операцията имат опит в разрушаването на мостове, за да ползват хората като жив щит.

210

4

Merc

23.07 2022 в 20:15

Чебурашките в Херсонска област са обречени и го знаят.
От тях зависи дали ще живеят или не. Украинците НЯМА да им осигурят безопасен коридор за изтегляне.
Или мужиците се предават с цялата техника и въоръжение или...отиват на концерт на Кобзон заедно с екипажа на крайсера "Москва".

12078

3

edin slep

23.07 2022 в 16:07

След някой месец по него трябва да продължат към Крим.

2099

2

Mateevk

23.07 2022 в 15:21

Защо да са мечти? На Путин трябва да бъде скършен гръбнака, иначе сме загубени всички!
 
X

Да помогнем на украинските деца!