Израел решава да изгони ли Al Jazeera и критикува остро Би Би Си

Александра Маркарян 19 октомври 2023 в 14:47 2053 1

Al Jazeera

Снимка Getty Images

Al Jazeera

Израел решава дали да изгони катарската телевизионна компания Al Jazeera и отправи критики към Би Би Си на най-високо ниво заради отразяването на войната с "Хамас".

Реакцията на властите идва в контекста на разпространените от много медии обвинения към Израел за удара по болницата в Газа, при който загинаха стотици хора - според палестинските здравни власти 471, според израелските - по-малко.

Вчера главният прокурор Гали Бахарав-Миара и министърът на комуникациите Шломо Кархи постигнаха споразумение относно предложението на министъра до кабинета по сигурността за закриване на израелските офиси на базираната в Катар "Ал Джазира". Договорените от двамата стъпки ще бъдат представени за одобрение от правителството в неделя.

Главният прокурор е заявил, че съдия трябва да одобри предложението в тридневен срок или то да бъде отхвърлено. Сега страните доуточняват подробностите по споразумението. Очаква се служители по сигурността също да добавят своите становища по въпроса.

Преди няколко дни Кархи предложи извънредни разпоредби пред кабинета по сигурността, за да даде възможност за закриване на офисите на "Ал Джазира" в Израел, твърдейки, че излъчванията ѝ от страната представляват риск за сигурността и подтикват към насилие. В телевизионната мрежа на Al Jazeera работят 30 служители в Израел, повечето от които са израелски граждани, а някои са катарски. Мрежата излъчва на английски и арабски език.

Ако искането бъде одобрено, инспектори и полицаи от Министерството на комуникациите ще затворят офисите на "Ал Джазира" в Израел, ще конфискуват камерите им и ще изземат всякакво оборудване, свързано с техните предавания.

В рамките на друго регулаторно действие каналите на Джазира ще бъдат незабавно премахнати от израелските мрежи за излъчване. Нито един от служителите на Al Jazeera няма да бъде арестуван, въпреки че преспропускът на служителите вероятно ще бъде отнет.

Преди обсъждането в кабинета по сигурността молбата на Кархи е разгледана от всички служби за сигурност, включително Мосад, Шин Бет, ЦАХАЛ и главния прокурор. Служителите по сигурността изразиха подкрепа за този ход, но Шин Бет посочи, че е трудно да се докаже, че мрежата представлява истинска заплаха за сигурността на Израел.

След доклада Al Jazeera направи изявление срещу извънредните разпоредби, които биха позволили затварянето на нейните офиси в Израел. Уалид Ал-Омари, ръководител на бюрото на Al Jazeera в Йерусалим, заяви: "Израел ни обвинява, че сме това, което не сме. От началото на войната предаваме израелските пресконференции на живо със симултанен превод. Нашата мрежа представи говорителя на ЦАХАЛ Даниел Хагари, Авичай Адрае, както и говорителя на Министерството на външните работи. Кадрите, които излъчваме, са същите, които излъчва Израел, включително всички израелски канали и изявленията на военните. Никога не сме действали срещу израелския военен цензор и винаги сме поддържали комуникация с военните".

Казусът "Би Би Си"

Британската обществена медия Би Би Си също си навлече гняв в Израел и извън него с отказа си да нарича терористите от "Хамас" "терористи", въпреки че Великобритания официално е признала "Хамас" за терористична организация и въпреки извършените от нея зверства в Израел. Вместо това пише и говори за тях като за бойци и обясни решението си с високите си журналистически стандарти. Това предизвика протести пред централата ѝ в Лондон и остри коментари на най-високо ниво в Израел.

Президентът Херцог обвини медийната корпорация в "ужасяващо" отразяване на конфликта, предават днес ДПА и БТА. В интервю за британския в."Дейли мейл" Херцог напомня, че цели израелски семейства са били "заличени от лицето на земята" и попита, какво още трябва да се случи, за да приеме Би Би Си, че "си имаме работа с най-зловещата терористична организация в света".

"Фактът, че Би Би Си не признава "Хамас" за терористична организация изисква цялостен правен и обществен отговор. Това е невъобразимо", каза Херцог и добави: "Виждал съм брошурата, която всеки от тези терористи получава. Всеки от тях е инструктиран да отиде в село, кибуц или град, в които живеят невинни хора, и незабавно да изтезава всеки пленник, повтарям – незабавно".

"Какви още изтезания са нужни, преди да решат, че това е терористична организация?", попита риторично израелският президент.

В изявление на съвета на Би Би Си след редовната му месечна среща, проведена по-рано тази седмица, се казва:

"Никой, който е гледал или слушал потресаващите репортажи през последните 10 дни, не може да остане със съмнение за ужаса, причинен от атаката на "Хамас" срещу беззащитни цивилни в Израел. Тъй като тази война продължава с толкова много жертви сред невинните цивилни граждани както в Израел, така и в Газа, Би Би Си несъмнено ще продължи да бъде обект на повишено обществено внимание за начина, по който я отразяваме – това е очаквано и приветствано. Би Би Си се вслушва в различните мнения. Смятаме, че нашите редакционни указания ни служат добре и продължават да ни служат добре при трудни обстоятелства; ние периодично ги преразглеждаме като нещо естествено и когато го направим при следващия планиран преглед идната пролет, ще се консултираме и ще обсъдим тези въпроси, както винаги го правим".

В понеделник Би Би Си заяви, че е получила оплаквания относно отразяването на конфликта и че и от двете страни има обвинения в предубеденост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

21.10 2023 в 23:40

Да ги гони и двете. И досега Англия не може да преглътне отнемането на Израел. Ясно им беше, че от Израел можеше да се смуче много. Можеше, но след няколко акции срещу окупаторските английски войски се оказа, че им излиза скъпо.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика