'Изисква се смелост, за да се осъзнае, че мирът не е срамен компромис': резултатът 2 г. след Авраамовите споразумения

OFFNews 16 септември 2022 в 14:26 1931 0

Подписването на Авраамовите споразумения.

Снимка Посолство на Държавата Израел в България

Подписването на Авраамовите споразумения.

Нужна бе мъдрост, за да се признае, че Държавата Израел е неразделна и неизменна част от Близкия изток. Изискваше се смелост, за да се осъзнае, че мирът не е срамен компромис, а победа на доброто - пише израелският посланик в България Н.Пр. Йорам Елрон в обръщение по повод навършването на две години от подписването на т. нар. Авраамови споразумения.

Преди две години на 15 септември Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, чрез посредничеството на САЩ, подписаха важни документи, известни като Авраамовите споразумения, приветстващи мира и нормализацията в региона.

В контекста на съвременността, изправила ни пред война, "е най-естествено да търсим лъч на надежда и оптимизъм", пише посланикът и допълва, че споразуменията "днес ни посочват пътеводната светлина, водеща към едно по-добро бъдеще в Близкия изток".

Той определя церемонията на моравата пред Белия дом през 2020 г. като "историческо събитие със сериозен потенциал за трансформация на региона". С годишнината от подписването "отбелязваме и забележителните постижения, осъществени за този кратък период", допълва той.

"В продължение на години Израел работи дискретно за изграждането на не явни дипломатически и икономически отношения с други умерени държави в региона. Нужна бе мъдрост, за да се признае в крайна сметка, че Държавата Израел е неразделна и неизменна част от Близкия изток, допринасяща много за стабилността и просперитета на района. Необходима бе и визия, която да начертае бъдещето и да открие допирните точки между народите в Близкия изток. Изискваше се смелост, за да се осъзнае, че мирът не е срамен компромис, както твърдят враждебно настроени елементи, а е победа на доброто в човечеството", пише Н.Пр. Елрон.

По време на изказването си, редом с президента Байдън в Йерусалим, премиерът Яир Лапид подчертава важността на тази промяна в парадигмата, като заявява, че в региона е налице нов „съюз на умерени държави, вярващи в мира и в шанса за по-светло бъдеще на младото поколение“.

"Споразуменията укрепват връзките между народите на Израел, ОАЕ и Бахрейн. Топлите отношения на националните лидери рефлектираха върху всеки един аспект на обществения живот и сега те процъфтяват между трите нации. Отварянето на небето между Тел Авив и Дубай свърза народите и културите по невиждан досега начин като от ноември 2020 г. досега над 500 000 израелски туристи и бизнесмени посетиха ОАЕ и Бахрейн. Израел участва и с национален павилион на Изложението Дубай 2020, чиято тема „Пътуване към утрешния ден“ по най-подходящ начин символизира надеждите на страната за нови отношения" - посочва Н.Пр. Елрон.

По думите му блестящ пример за новия умерен съюз е основаването на Форума в Негев, който работи за изграждане на "нова регионална архитектура, основана на прогрес, технологии, религиозна толерантност, както и сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването". Споразуменията дават възможности за регионално и многонационално сътрудничество в областта на енергетиката, устойчивостта, туризма, сигурността и др.

За 2 г. са подписани 34 двустранни договора между Израел и ОАЕ в областта на здравеопазването и околната среда, селското стопанство, водите, туризма и др. Към момента Израел е подписал и 22 с Бахрейн, в това число в областта на икономиката, туризма и комуникациите.

"Израел се стреми да разгърне регионалното сътрудничество, което започна с Авраамовите споразумения и да разшири обхвата на мира и нормализацията в Близкия изток. Израел вярва, че може да осъществи промяна в конфликта и да установи мирно съвместно съществуване с най-близките си съседи, палестинците, в духа на споразуменията. В края на краищата, мирът ражда мир. Освен това процесът на нормализация служи за ефективно консолидиране на умерените сили в региона пред лицето на споделените заплахи като осигурява противовес на иранската заплаха.

Предприетите смели стъпки представляват решение за изграждане на общо бъдеще, което е в полза на всички народи в региона. Споразуменията осветяват пътя към нова, изпълнена с надежда реалност в Близкия изток, която да донесе мир, сигурност и просперитет за всички", се казва още в изявлението на посланик Елрон, цитирано в прессъобщение на посолството на Израел в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews