Институтът за войната: Евгений Пригожин трупа власт и се превръща в заплаха за Путин

Красимир Крумов 25 октомври 2022 в 09:34 7977 6

Евгений Пригожин и Владимир Путин
Евгений Пригожин продължава да е доверено лице на руския президент, но влиянието му може да се превърне в заплаха за самия Владимир Путин.

Руският олигарх, предприемач и собственик на Частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, когото медиите наричат „Готвача на Путин“, продължава да трупа власт и да създава военна структура, успоредна на руските въоръжени сили, което може да се окаже заплаха за управлението на президента на Руската федерация Владимир Путин. Такъв е изводът в ежедневния анализ на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), публикуван във вторник сутринта.

Основание за подобен извод са съобщенията на руски микроблогъри, че Пригожин спонсорира формирането в структурата на „Вагнер“ доброволчески батальон, вербуван от руския военнопрестъпник и бивш офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Игор Гиркин. Гиркин е запален критик на руското висше военно командване и видна фигура сред руските ултранационалисти, участвали в анексирането на Крим и незаконното руско завземане на украинска територия в Донбас през 2014 г. Според микроблогърите, структурата на Въоръжените сили на Русия отдавна не позволяват на Гиркин да сформира свой собствен доброволчески батальон поради липса на доставки и други бюрократични ограничения, докато Пригожин има лукса да управлява силите на Вагнер без прякото наблюдение на руското Министерство на отбраната.

Пригожин заема уникално удобна позиция в руската държавна структура и информационното пространство, което му позволява да разшири своя избирателен кръг в Русия по-лесно от опозореното руско висше военно командване. Готвача на Путин може свободно да рекламира себе си и своите сили, като същевременно критикува служители на Кремъл или руските въоръжени сили, без да се страхува от реакция. Путин зависи от силите на Вагнер в Бахмут и вероятно се опитва да успокоява Пригожин въпреки факта, че Пригожин подкопава конвенционалната руска армия. Евгений Викторович, например, саркастично заяви в интервю, че изгражда „Линията на Вагнер“ в опит да накара руските въоръжени сили, които „се крият зад гърба на Вагнер“, да се чувстват сигурни.

Олигархът също така често отправя своите критики към руската армия в интервюта с руски онлайн издания и сред свързаните с ЧВК „Вагнер“ Telegram канали, които му позволяват да достигне и да взаимодейства с аудитория, недостъпна за руското военно министерство, което е ограничено в своите публични изявления и средства за комуникация.

Пригожин печели още и от това, че не заема официална отговорна длъжност. Той не командва нито една ос в Украйна, нито отговаря за някакви големи бюрократични усилия. Той може свободно да критикува онези, които са на властни позиции, без да се страхува, че някой може да посочи нещо, за което е бил конкретно отговорен и което не е успял да постигне.

Предприемачът изглежда се дистанцира от колегата си, чеченския лидер Рамзан Кадиров, след като техните съвместни критики към руското висше военно командване на 1 октомври привлякоха твърде голямо внимание. Тази риторична промяна може да показва, че Кадиров губи влияние и позиция и може да се страхува да не загуби контрола си над Република Чечня на фона на нарастващото неодобрение на чеченското общество към неговите искания в подкрепа на войната на Путин.

Опитите на Русия и военния министър Сергей Шойгу да разгърне информационна кампания срещу Украйна за евентуално използване на т. н. мръсна бомба под чужд флаг са друг акцент в анализа на ISW. След телефонния маратон на Шойгу, който разговаря с военните си аналози в Турция, Франция, Великобритания и САЩ, в понеделник подобни разговори проведе и началникът на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов, който позвъни на шефовете на щабовете в армиите на САЩ и Великобритания. Кампанията се поддържа по фланговете и от началника на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита ген.-лейтенант Игор Кирилов, който пък даде брифинг, широко ретранслиран от руските паравоенни микроблогъри.

На фона на тези по-мащабни за руската армия и хода на бойните действие проблеми има, анализаторите обръщат внимание и на нещо по-дребно – растящия национализъм в редиците на армията на Путин. Расизмът и фанатизмът продължават да тормозят руските въоръжени сили, като увеличават вероятността от етнически конфликти. В руския сегмент на социалните мрежи изтекоха кадри, на които се вижда как руски офицер бие мюсюлмански войник заради опита му да се обърне към Аллах в предвиденото по канон време за намаз (молитвени поклони), което за всяка географска точка се извършва в точно определено време с лице към Мека. На видеото се вижда как офицерът налага мюсюлманския войник и му казва, че ще се моли, тогава, когато му кажат. „Докато руските микроблогъри отричат автентичността на кадрите, предишни случаи на насилие на религиозна или етническа основа, като стрелбата на тренировъчен полигон в Белгородска област на 15 октомври, показват, че подобни проблеми ще се задълбочават с времето“, анализират от ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

25.10 2022 в 18:30

Ще се изтрепят един друг като пуяци, затворени натясно.

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

25.10 2022 в 11:03

Мокрите сънища на бандеровци и всякакви западни мижитурки преврат или революция е Русия. Ама няма да дтане. Продължавайте да нахъсвате откъснатите от реалността тролчета, забавно е :).

345

3

Джендо Джедев

25.10 2022 в 10:25

Да, прекалено голяма риба е и прекалено ще се размирише.

15914

2

поп Дръвчо

25.10 2022 в 10:20

Този не е като за чеченци на мост.

Този е като за санаториум.

345

1

Джендо Джедев

25.10 2022 в 10:06

И тоя ще го срещнат някои чеченци на някой мост. По стара руска традиция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!