Хутите атакуваха германски кораб в Червено море, на борда избухна пожар

Ню Йорк Таймс съобщава за унищожени гробища в Ивицата Газа.

Кристина Минчева 15 декември 2023 в 14:27 3173 1

Войната в Газа

Снимка IDF/ X

Войник от ЦАХАЛ

Йеменските бунтовници хути отново са атакували кораб, плаващ в Червено море.

Той е собственост на германската транспортна компания Hapag-Lloyd и е обстрелван със снаряди, които са предизвикали пожар на палубата. Подкрепяните от Иран бунтовници са заявили, че ще атакуват всички кораби, пътуващи до Израел, независимо от тяхната националност. Междувременно Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщават, че са извършили поредица от въздушни удари срещу обекти, използвани от вътрешната сигурност на "Хамас" на границата между Газа и Египет. Освен това военните са превзели и унищожили командния център на батальона "Шеджая" на терористичната групировка в северната част на Газа. Ню Йорк Таймс пък предава, че ЦАХАЛ е унищожила шест гробища в Ивицата през последните седмици, като се позовава на сателитни снимки. Международното право разглежда унищожаването на религиозни обекти като възможни военни престъпления, ако действието не е необходимо.

Поредният атакуван кораб в Червено море

Снаряд, изстрелян от контролирания от бунтовниците Йемен, е ударил товарен кораб в Червено море, казва американски служител.

"Наясно сме, че нещо, изстреляно от контролирания от хутите регион на Йемен, е ударило този кораб, който е бил повреден, и има съобщение за пожар", съобщава служител на отбраната на САЩ.

Частната разузнавателна фирма Ambrey казва, че контейнеровозът, собственост на германската транспортна компания Hapag-Lloyd, има нанесени щети от въздушна атака северно от йеменския крайбрежен град Мока.

Съобщава се, че снарядът е ударил левия борд на кораба и един контейнер е паднал зад борда.  

Подкрепяните от Иран бунтовници заявиха, че ще атакуват всички кораби, пътуващи до Израел, независимо от тяхната националност, и сега започват почти ежедневни атаки, въпреки че повечето от тях са неуспешни.

Военни кораби на САЩ, Франция и Великобритания патрулират района.

САЩ са предупредили хутите в Йемен да спрат атаките си срещу Израел и пътуващите за Израел кораби в Червено море.

Подобни съобщения са били предадени през множество канали и не само от САЩ. Не се казва дали Вашингтон е заплашил да предприеме действия, ако атаките не спрат.

Военни действия на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ)

Израелските отбранителни сили съобщиха, че са извършили поредица от въздушни удари срещу обекти, използвани от вътрешната сигурност на "Хамас" на границата между Газа и Египет. 

В изявление се казва, че ударите, извършени от бойни самолети, щурмови хеликоптери и дронове, са насочени към военни комплекси, охранителни постове, наблюдателни постове, оръжейни складове и командни центрове, принадлежащи на вътрешните сили за сигурност на терористичната организация.

"Обектите, които бяха ударени в района на Рафа, където действаха терористите на "Хамас", са се използвали за контрабанда и складиране на оръжия, които застрашават войниците на ЦАХАЛ, действащи в Ивицата Газа, както и гражданите на Израел", казват от Израелските отбранителни сили.

В изявлението се съобщава, че апаратът за вътрешна сигурност на "Хамас" "ограбва хуманитарни ресурси, влизащи в Ивицата Газа и подпомага контрабандата на допълнителни оръжия".

ЦАХАЛ казва още, че нейните сили в Газа са превзели и унищожили командния център на батальона "Шеджая" на "Хамас" в северната част на Ивицата.

Войниците са убили въоръжени мъже и са разрушили шахта на тунел на мястото на инцидента, тъй като въоръжен мъж се е опитал да хвърли взривно устройство от шахтата по военните. Операцията е била подкрепена от артилерийски огън и въздушни удари.

Междувременно се казва, че силите, действащи в Хан Юнис на юг, са се справили с терористична инфраструктура, включително множество тунелни шахти, и са убили "много" въоръжени мъже там. Те също са открили тунел, в който е имало мотоциклети, използвани от терористите по време на атаката срещу Израел на 7 октомври.

Израелските военни са открили място с високоговорители, свързани с кукли, както и детски чанти, разположени близо до голяма шахта, водеща до система от тунели. Същата система работи между цивилни сгради, включително училище, клиника и джамия, в центъра на която има охрана, използвана от "Хамас" и свързана с камери, които да наблюдават ЦАХАЛ. Те са свързани с електрическата мрежа на клиниката.

Ню Йорк Таймс предава, че ЦАХАЛ е унищожила шест гробища в Ивицата Газа през последните седмици, като се позовава на сателитни снимки.

Посочва се, че някои части на гробищата са били разрушени и превърнати в бази за операции с бронирани превозни средства и укрепления.

Отбелязано е, че международното право разглежда унищожаването на религиозни обекти като възможни военни престъпления, ако действието не е необходимо.

Военните не са коментирали случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

15.12 2023 в 16:19

НАТО трябва да засили присъствието си в Арабско море.SPS Victoria-разрушител от испанските ВМС е на пълна скорост към последните кординати на нашия"Руен".Да,затова съм горд,че сме членове на НАТО.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика