Грозев пред Financial Times: Или Пригожин ще умре, или ще има втори преврат

Австрийците са ме наблюдавали по искане на руснаците - това е дълбоко проникване, заяви разследващият журналист

OFFNews 12 август 2023 в 06:51 6874 3

Снимка Financial Times

Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят руснаците с "предателите", а Путин засега не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. След шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Аз съм агностик между двете, но не виждам нито едно от тях да се случи.

Това заяви разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев във интервю за Financial Times. Грозев бе обявен за издирване от Русия в края на миналата година. "Той винаги гледа през рамо, а котка му помага да открие евентуален агент", пише авторът на статията - националният редактор на британския всекидневник за САЩ Едуард Лус.

Въпреки че Аспън, щата Колорадо, се намира на надморска височина от близо 2500 метра, следобедът в града е зноен. Христо Грозев, водещият разследващ за Русия в Bellingcat - използващата открити източници разследваща група, която разкри многобройни руски заговори и убийства - се извинява, че е закъснял с около 20 минути, след като е карал пет часа през Скалистите планини от Денвър, отбелязва авторът.

Грозев му доверил, че сега има възможност да прекара "значително време" със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му съобщиха, че вече не могат да гарантират безопасността му. Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за "чуждестранен агент" - по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава в Европа, обобщава Едуард Лус.

Попитан в коя част от САЩ пребивава, 54-годишният българин отговорил: "Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие."

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

Въпреки че не може да обяви българина за "предател" – най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен - Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише Financial Times. 

Христо Грозев два пъти се е връщал в Австрия при под много строга охрана. При второто посещение - през март, след като баща му починал - полицията казала, че е твърде опасно за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със семейството си само за кратко с полицейски придружител в безопасна къща в столицата Виена, отбелязва изданието.

Попитан дали Австрия е най-малко сигурната европейска страна, Христо Грозев отговоря:

"Да. Докато ние разследвахме австрийците, те са ме наблюдавали и аз не знаех за това по това време. Те го правеха изрично по искане на руснаците. Това е дълбоко проникване. (...) Единствената страна в Европа, където мога да бъда в безопасност днес, е Обединеното кралство. "

Той обаче все още е гневен на лондонската полиция заради отказа да допуснат него и семейството му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА.

Както Турция, така и Обединените арабски емирства, които гъмжат от руснаци, са забранена зона за Христо Грозев. "Дубай е Виена на Персийския залив", казва Грозев, който е бил предупреден от властите и в двете страни да не ги посещава с думите: "Не идвайте тук. Ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме в Русия. Не можем обаче да гарантираме вашата безопасност."

"Прави ми впечатление, е, че Грозев е потенциално в дилема като тази на Салман Рушди", отбелязва авторът на статията. "Той никога няма да знае със сигурност кога е безопасно да се върне към нормалния живот. Какви предпазни мерки взема?", пита Едуард Лус.

"Знам кога ме следят, но няма да влизам в подробности. Това, което ми помага, е моята непредсказуемост: нямам определена програма за даден ден. Това прави труден живота за хората в бизнеса със следенето", отговаря Грозев. 

"Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до президентските избори в САЩ през ноември догодина. Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", казва Христо Грозев.

Разследващият журналист подчертал колко е важно Русия да загуби. "Ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той ще се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори", казва още Христо Грозев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

12.08 2023 в 10:39

Сега следва възпаление на тролските хем@р@иди!

135

2

Far Rider

12.08 2023 в 09:50

Виена е столицата на световния руски шпионаж. Австия е била окупирана от съветски войски до 1954 г. Т.е. цели 10 години след края на войната. Това е позволило изграждането на силна шпионска мрежа. През 1965 г. ЦК на КПСС подарява на Австрийската комунистическа партия най-модерната в Европа печатница. Според австрийските закони шпионажа не се преследва на територията на дъжавата, освен ако не е насочен срещу самата Австрия. Така, че шпионите тук не са обект на преследване. Австрия не е член на НАТО.

1005

1

eagle60

12.08 2023 в 08:26

Радвам се, че има хора като Грозев. Че ми е писнало от копейкиновци
 
X

Да помогнем на украинските деца!