Ердоган: ЕС да ни подкрепи - мирът в Либия минава през Турция, другото е нов мигрантски натиск

OFFNews 18 януари 2020 в 17:49 2602 0

реджеп Ердоган

Снимка АА

В навечерието на международната конференция в Берлин турският президент Реджеп Ердоган публикува своя статия в Politico, илюстрирана със снимка от протестна демонстрация против генерал Халифа Хафтар.

В нея държавният глава, който изпраща свои войски в Либия твърди, че мирът в африканската държава зависи от приноса на Анкара и минава през Турция. Той призовава ЕС да подкрепи стъпките на Турция /за изпращането на войска там/ и предупреждава за възможна нова мигрантска вълна.

Въоръженият конфликт в Либия продължава 10 години. Световната общност до момента не е изпълнила ангажиментите си, които биха довели до край на насилието, да гарантират мира и стабилността в страната, посочва Ердоган.

И още: „Днес ние се сблъскваме с последствията от това безразличие. Признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Либия в продължение на няколко години е подложено на атаките на превратаджията генерал Халифа Хафтар. Въоръжената групировка на Хафтар, които иска да извърши преврат в Либия, получава подкрепата на страни като Египет, саудитска Арабия и ОАЕ.

Независимо от всички политически усилия, в това число подписаното през 2015 г. в Сухейрат споразумение, световната общност не подкрепи в достатъчна степен поддръжниците на дипломацията и диалога в Либия. А по въпроса за либийската криза Европа се раздели на две части. Германия подкрепя легитимното правителство и в неделя организира международна конференция в Берлин. Франция обаче подкрепя генерал Хафтар“, пише Ердоган.

Той подчертава, че „ако Европа не окаже необходимата помощ на Правителството на националното съгласие в Либия, тя ще предаде своите основни ценности – демокрацията и правата на човека“. Според него превратаджия с намерения за война няма правото да решава съдбата на либийския народ.

„Ако легитимното правителство на Либия бъде свалено, Европа ще се сблъска с нови проблеми и опасности. Ще се създадат благоприятни условия за възраждане на терористичните групировки, включително и такива като Ал-Кайда и Ислямска държава, които бяха вече разгромени в Сирия и Ирак“, уверява авторът.

Той отбелязва, че запазващата се в Либия нестабилност и насилието ще предизвикат нова вълна на миграция към Европа.

„Какъв ще бъде изборът на лидерите на европейските страни? Ще подкрепят ли те либералния световен ред в сблъсъка му с новата заплаха? Или ще се постараят да избегнат отговорността и ще следят ситуацията от трибуните си така, както и при със сирийския конфликт? Нашите европейски приятели трябва да разберат, че ситуацията в света няма да се промени, ако продължават само с изявления и изразяват безпокойството си. Вие няма да можете да защитите международното право, демокрацията и правата на човека, ако не полагате усилия“, предупреждава Ердоган.

Турският лидер подчертава, че ЕС е длъжен да покаже, че представлява ключов играч на международната арена.

„Международната конференция в Берлин е важна стъпка. Лидерите на европейските страни трябва да положат реални усилия, а не да правят изявления. Предвид факта, че страните в Европа не искат да окажат военна помощ на признатите либийски власти, най-добрият избор за ЕС би била подкрепата за стъпките на Турция, която вече обеща военната си помощ на Триполи.

Турция изцяло подкрепя легитимното правителство в Либия, признато от ООН. В рамките на подписаните с тази страна споразумения ние сме поели ангажимента да защитим правителството на Либия от пучистите. Турция ще обучи силите за сигурност на Либия и с това ще допринесе за борбата с тероризма и търговията с хора в тази страна“, подчертава Ердоган.

Той е убеден, че сега Европа се намира на кръстопът. „Онези, които искат мир, са длъжни да бъдат по-смели и да направят всичко възможно за прекратяване на насилието. Европа може да разчита на своя стар приятел и съюзник Турция“, уверява турският президент в публикацията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови