Двама руснаци и един украинец са виновни за катастрофата с малайзийски боинг, свален с ракета 'Бук'

Току-що приключилият съдебен процес няма да е последен по делото. Международен разследващ екип се кани да разкрие всички виновни

OFFNews 17 ноември 2022 в 17:04 15504 2

боинг

Снимка АФП

Останките от боинга.

Окръжният съд в Хага призна двама руснаци и един украинец за виновни за катастрофата на малайзийския боинг над Донбас през юли 2014 г. На борда на самолета е имало 298 души, които са загинали.

Съдът признава за виновни Игор Гиркин (Стрелков), Сергей Дубински и Леонид Харченко. Четвъртият обвиняем - Олег Пулатов (подполковник от запаса на руските въздушнодесантни войски от лятото на 2014 г.) - е признат за невинен, съобщи Би Би Си.

Съдът смята за убедителни доказателствата, че самолетът е бил свален с ракета "Бук", изстреляна от фермата "Первомайски" край Снежное. Това се потвърждава от многобройни проучвания и свидетелства. Недостатъците, посочени от защитата, са незначителни и не са достатъчни, за да се счита, че разследването е пристрастно. Представените от руската страна документи бяха неубедителни и често се оказваха фалшификати.

Аргументите на защитата, че съдът не може да произнесе безпристрастна присъда, тъй като СБУ е основният източник на информация, бяха отхвърлени. Данните от подслушването се подкрепят от други доказателства: снимки, видеофайлове, анализ на географското местоположение на телефоните на обвиняемите и свидетелски показания.

Съдебният процес по делото за катастрофата на Боинг 777, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, се проведе в Нидерландия, тъй като две трети от загиналите пътници на полет MH17 са граждани на тази страна. Международният разследващ екип се ръководи от холандския прокурор Фред Вестербеке.

Русия отказа да изпрати свои представители в комисията. Тя нарече международното разследване, започнало две седмици след катастрофата, и съдебния процес, започнал през март 2020 г., политизирани и пристрастни.

По време на повторното разглеждане на делото в Амстердам Хагският съд признава двама руски граждани и един украинец за виновни за самолетната катастрофа:

Руснакът Игор Гиркин (Стрелков) от лятото на 2014 г. е министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР, пенсиониран офицер от ФСБ;

Руснакът Сергей Дубински е пенсиониран висш офицер от руското военно разузнаване от лятото на 2014 г;

Украинецът Леонид Харченко е командир на подразделение на военното разузнаване на "армията на ДНР" от лятото на 2014 г.

Същевременно съдът се съгласява със заключенията на следствието, че никой от осъдените не е участвал лично в изстрелването на ракетата, свалила боинга, въпреки че Харченко е могъл да присъства непосредствено на мястото на изстрелването. По-рано прокурорите твърдяха, че осъдените са организирали пристигането на зенитно-ракетната система "Бук" от Русия в Донбас, а след това са осигурили евакуацията на ЗРК обратно на руска територия. По време на предишното изслушване прокурорите твърдят, че четиримата осъдени "съвместно са ръководили плана за унищожаване на самолета".

"За да бъде извършено престъплението, всеки от участниците е трябвало да играе определена роля, всеки е изпълнил тази важна роля. Това изисква тясно сътрудничество от страна на всички участници", заяви тогава говорителят на прокуратурата.

Ролята на Русия

Съдът стига до заключението, че боингът от полет MH17 е бил свален от ракета "Бук", изстреляна от района на Первомайск близо до град Снежное в Източна Украйна (по това време районът е бил под контрола на самопровъзгласилите се сили на ДНР).

Съдът смята, че по време на катастрофата Русия е установила ефективен контрол върху лидерите и поддръжниците на самопровъзгласилата се ДНР в източната част на Украйна.

В мотивите на присъдата се посочва, че от средата на май Русия е осигурявала обучение на военни от ДНР, доставяла е оръжие и храна, упражнявала е сериозно влияние върху политиците от ДНР, координирала е военните действия на сепаратистите и е предприемала военни действия в самата Източна Украйна.

Например, след като проучва изявление и прихванати телефонни разговори на Александър Бородай (ръководил ДНР от май до август), съдът стига до заключението, че въпреки високия си пост в ДНР, Бородай постоянно се е консултирал с представители на руските власти по отношение на решенията, включително тези, свързани със ситуацията с полет MH17.

Магистратите заключават, че военните действия на командирите на ДНР също са били координирани с Русия. За това свидетелстват прихванатите многобройни разговори между военни от ДНР от различни рангове - от младши офицери до тогавашния "министър на отбраната" на ДНР Игор Гиркин.

Много сериозни доказателства

За да стигне до заключението, че полет MH17 е бил свален с ракета "Бук" от поле край Первомайское, което е било под контрола на "ДНР", съдът се основава на няколко доказателства.

Те включват например снимки на димната инверсия от изстрелването на ракетата, свалила боинга. Като свидетел е разпитан мъж, който лично е направил такава снимка от балкона на дома си в град Торез. Проучването на снимката показа, че сравнението на посоката на следата, времето, когато е направена снимката, и времето, когато MH17 е изчезнал от радара, показва, че именно ракетата е свалила самолета. Съдиите се позовават и на други снимки на следи от инверсия, намерени в интернет.

Освен това съдът взе предвид показанията на засекретения "свидетел М58", който лично е видял как "Бук" навлиза в полето край Първомайское, след което се чува силен взрив, а после същият "Бук" излиза от полето, но без една ракета. Защитата оспорва показанията на свидетеля, тъй като се твърди, че те са непоследователни, но съдът решава, че може да им се вярва, тъй като свидетелят може да е сметнал някои подробности за маловажни или паметта му да е била нарушена.

Освен това съдът се позовава на сателитни снимки на мястото на изстрелване на "Бук" преди и след залпа на ЗРК. И освен това обърна внимание на пожара в полето край Първомайское: той може да е причинен от изстрелването на ракетата "Бук". Следите на Caterpillar, оставени на полето, съвпадат и с техническите спецификации на ракетната установка "Бук".

Телефонните разговори между бойците показват, че ракетата "Бук" е била изстреляна от района на Первомайское по въздушна цел (първоначално бойците са смятали, че са свалили украински военен самолет, а по-късно са разбрали, че става дума за разбил се граждански самолет).

Освен това съдът се ръководи от експертизата на характерните за ракетата "Бук" поразяващи елементи във формата на пеперуда, както и от определен зелен фрагмент, намерен в левия прозорец на пилотската кабина на боинга. Експертните заключения и изследването на металургичния състав на фрагмента показват, че е от ракета "Бук".

Според съдиите всички тези фактори заедно представляват "много убедително доказателство", че Боингът е бил свален именно с ракета от ЗРК "Бук" от полето край Первомайское.

От материалите по делото е невъзможно да се установи как точно е действал екипажът на "Бук" по време на изстрелването на ракетата, кой точно го е инструктирал да изстреля ракетата и как е станало това, заключават магистратите.

Продължение

Вече е ясно, че току-що приключилият съдебен процес няма да е последният по делото за катастрофата. Преди началото на процеса Фред Вестербеке, ръководител на Международния екип за разследване, заяви, че задачата му е "да разкрие цялата верига - от екипажа на "Бук" до тези, които са наредили на "Бук" да се отправи на мисия на 17 юли 2014 г.".

Според Вестербеке екипът му разполага с информация за около 100 души, свързани с катастрофата на полет MH17.

През 2019 г. нидерландската прокуратура съобщи, че смята за заподозрян по делото Владимир Цемах, който през лятото на 2014 г. е бил зенитчик в "армията на ДНР". Той е арестуван от украинските сили за сигурност и по-късно е екстрадиран в Русия при размяна на затворници, въпреки протестите на нидерландските прокурори.

През април стана ясно името на евентуален високопоставен служител по случая MH17: Андрей Бурлака, изпълняващ длъжността първи заместник-началник на Службата за гранична охрана на ФСБ.

Известно е, че миналата година Нидерландия изпрати искане до Русия за възможността да бъде разпитан командирът на 53-та бригада за противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили полковник Сергей Мучкаев. Според разследването на 17 юли 2014 г. един "Бук" от тази бригада се е озовал в полето край град Снежное. Руското министерство на правосъдието отхвърли искането.

Освен това катастрофата на MH17 е предмет на редица други съдилища и арбитражи по света, както на междудържавно ниво, така и на ниво граждански искове.

Съдбата на обвиняемите

Присъдата по делото за катастрофата с боинга беше прочетена в отсъствието на четиримата обвиняеми. Трима от тях отказаха да контактуват със съда. Олег Пулатов беше единственият, който участваше по някакъв начин в процеса. Той не се яви на нито едно от изслушванията, но беше представляван от адвокатите си и изпрати няколко видеозаписа с участието си.

В заключителното си изявление адвокаткатът на Пулатов заявява, че на клиента ѝ не е било предоставено правото на презумпция за невинност.

Игор Гиркин напоследък се прочу като известен военен блогър, който критикува недостатъчно радикалния подход на руските власти към войната в Украйна. Твърди се, че сега самият той участва в боевете. Той коментира обвиненията срещу себе си пестеливо, като се ограничи с твърдения, че "милицията не е свалила самолета".

В интервю за Би Би Си Сергей Дубински отрича да е замесен в трагедията.

Леонид Харченко не коментира пред журналисти участието си в катастрофата с боинга. Според източници на Би Би Си той е получил руско гражданство и сега не живее в Донбас.

Русия предложи да проведе съдебния процес срещу тримата осъдени с руско гражданство на своя територия, но искането беше отхвърлено. Нейни представители неведнъж са определяли процеса в Амстердам като политизиран и едностранен.

Холандските прокурори смятат, че физическото отсъствие на обвиняемите днес не означава, че те никога няма да бъдат изправени пред истинско наказание.

"Имаме съмнения, че обвиняемите ще излежат присъдата си, тъй като Русия не екстрадира свои граждани. Но никой не знае какво ще се случи в бъдеще и ние от своя страна ще положим всички усилия, за да ги арестуваме", заяви прокурорът на едно от съдебните заседания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1745

2

ob1

17.11 2022 в 21:11

Хубаво ли е, мурзилки?
Демо какво го чака серящия в куфар джудж. Жалко, че няма да доживее, но дано се мъчи повече докато го душат неговите си "хора".

-240

1

редовно четящ

17.11 2022 в 18:29

Да, руzия винаги си е служила с лъжи и фалшификати. Цялата и история е една голяма лъжа.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков