Докладът на ISW: Украйна си върна контрола над 2500 квадратни километра в Харковска област

OFFNews 10 септември 2022 в 10:37 10383 11

В синьо са оцветени освободените в хода на Харковската контранастъпателна операция територии.

Снимка ISW

В синьо са оцветени освободените в хода на Харковската контранастъпателна операция територии.

Въоръжените сили на Украйна са превзели при контранастъплението си в Харковска област приблизително около 2500 квадратни километра окупирани от Русия. Това сочат в най-новия си доклад с дата 10 септември аналитиците от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Ако се сравни числото с твърденията на руския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на армията Валерий Залужни от 8 септември, когато се говореше за 1000 квадратни километра, това означава, че през последните 48 часа ВСУ са предприели контранастъпателен марш, при който за два дни са превзети 1500 квадратни километра. Увеличил се е и броят на пленените руски войници.

"Украинците наритаха нечий з..ник днес. Слава на Украйна." - написа в Туитър майсторът на хоръра Стивън Кинг.

Според вашингтонски институт е възможно украинските сили да сринат руските позиции около Изюм, ако прекъснат наземните комуникационни линии (GLOC) на северно и южно от града. от Изюм. ВСУ предприе мерки за изолиране на руската Изюмска група войски на 9 септември и имат възможност да създадат котел около Изюм.

Геолокирана снимка от входна точка на Купянск потвърждава, че украинските сили са достигнали южните покрайнини на града на 9 септември по магистрала R79, а руски източници съобщават за продължаващи танкови битки в района. Ударите на ВСУ са повредили при Купянск над река Оскил и са го извели от строя, което ще влоши способността на руските сили да снабдяват и да подсилват позициите си срещу украинските атаки.

Кремъл бърза да насочи ресурси по линията Харков – Изюм в опит да спре украинското настъпление в резултат на постигнатата оперативна изненада. Руското министерство на отбраната (МО) и медиите на Кремъл публикуваха кадри от руски военни конвои, за които се съобщава, че са на път Купянск, Изюм и Харковското напръвление, но украински източници и западни анализатори коментират, че кадрите са кино за вътрешната публика, у която расте недоволството от появяващи се информации за поражения под Харков. Микроблогъри, цитирани от ISW определят 10 септември като решаваща дата за руските позиции в Харковска област и за способността на руската армия да се преорганизира.

Nexta показа снимката на украински бойци с украинското знаме в ръце пред сградата на местната администрация в Купянск.

Официален Кремъл не коментира публично украинските успехи в Харковска област, но ISW твърди, че маршът на Киев е накарал руския президент Владимир Путин да свика среща с висши руски служители по сигурността и политиката на 9 септември. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл няма да коментира „ситуацията около Балаклия и други събития в зоната за специална операция“ и насочи всякакви въпроси към руското Министерство на отраната.
Продължава и контранастъпателната в Херсонска област за унищожаване на руските сили по Южната ос. Украинците атакуват ежедневно руски понтонни и фериботни пунктове, което показва дългосрочни усилия за последователно унищожаване на повторно изгражданите руски GLOC. Украинските сили поддържат строго оперативно мълчание в Южна Украйна, което може да изглежда така, сякаш украинските сили не напредват. ВСУ вероятно действат в няколко направления в Херсонска област.

Украинските военни коментират, че украинските контраофанзиви в Южна Украйна продължават да влошават бойния дух сред руските военнослужещи. Украинският генерален щаб съобщи също, че руските сили засилват въздушното патрулиране в зоната на руската окупация поради нарастващия брой дезертьори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

11

мисля, че една филтрация и в българия трябва да се извърши и на такива бо клу ци, като бай пешо по един горещ винкел в гъ зо ве те да им се на ти ка.

2073

9

Johnny B Goode

10.09 2022 в 12:10

Ордерчо, разбрахме за жените.
Кажи за снарядите дето Русия ще купува от братска Северна Корея, щото "великата икономика" свършила джепането.
Или за дроновете от Иран, дето мужиците не могат да ги управляват.
Както бе ше казал май че Акунин, не може цялата страна да е г@вно, а армията да е супер.

1257

8

ЦСКАр

10.09 2022 в 11:49

Нашествениците бяха много силни когато украйнците бяха въоръжени едва ли не само със сопи. Дойде екипировката, дойде техниката, дойдоха далекобойните ракети и логично то се случва-пияната с7ан отстъпва. Причина1- едно е да превземаш чужда територия, друго е да браниш родината си.2ра- няма как да крадеш десетилетия от собствената си армия, да харчиш парите за яхти, ролс-ройси, подкупи и да имаш успехи. Време е тия в Москва да изтрезнеят и да убият джуджето.

2550

7

alfakentavur

10.09 2022 в 11:48

Путлерските тролчета изпадат в амок и станаха кататоници. Копейксите секват, собствени мозъци нямат. Свидетели сме на последните им жалки издихания.
След това отиват на трудовата борса и дават документи в раздела "с основно образование" :(

3190

6

Гроздан

10.09 2022 в 11:35

Аахахааахаа...
Рашистката армия е най-бързата армия в света! Най-бързо отстъпващата де!

2550

4

alfakentavur

10.09 2022 в 11:27

С цената на минимални жертви. Това е основна характеристика на блицкрига, какъвто сега Украйна демонстрира на Путлерландия как се прави.

През 1939 г. полската кавалерия се е била срещу германските танкове по-добре и по-героично отколкото сега рашистките орки срещу украинските освободители.

2073

2

Johnny B Goode

10.09 2022 в 11:21

Абе, едната сашка-парапетка ли е останала на тролския фронт?
Къде са Еврото, пернишкия винкел, веждичката, ордерчо и други знайни и незнайни рашистки уроди?
Финансирането ли секна или ближат рани?
 
X

Да помогнем на украинските деца!