Договорено е примирие в Сирия, съобщи Путин (обновена)

OFFNews 29 декември 2016 в 13:41 7910 3

Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и започване на преговори между правителството в Дамаск и опозицията, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Пристигната сведения, че преди няколко часа е имало развитие, което ние всички очаквахме и за което работихме толкова дълго", каза руският президент на среща с руските министри на външните работи и отбраната.

По думите му са подписани три документа: за прекратяване на сраженията между сирийското правителство и опозицията, за контрол на примирието и декларация за готовност за започване на мирни преговори, обясни руският президент. Владимир Путин отбелязва също така, че споразуменията са крехки и изискват внимание и проява на търпение.

Новината идва днес след като турската агенция "Анадолу" разпространи информация, че Турция и Русия са постигнали съгласие по план за прекратяване на огъня в цяла Сирия.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че очаква примирето в близкоизточната страна да влезе в сила преди края на тази година. Той подчерта, че то не включва тероростични организации.

Очаква се в столицата на Казахстан Астана да започнат мирни преговори между режима на Башар Асад и опозицията, като Турция и Русия, които подкрепят ответните страни, ще ръководят хода на тези преговори. Вече е получено съгласие от казахстанска страна това да се случи.

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости, споразумението ще влезе в сила в полунощ на 30 декември. По думите му примирето включва седем въоръжени групировки с общо над 60 хиляди бойци, които контролират територии в централна и северна Сирия.

Споразумението не включва "Ислямска държава" и Джбхат Фатах аш-Шам, бившият Фрон ан-Нусра, съобщава сирийската държавна агенция "Сана". Не е ясно дали е изпълнено искането на Турция, участвала в договарянето на примирието, то да не включва и кюрдските опозиционни фракции Отряд за защита на народа и Партията на Демократичния съюз.

Русия намалява военното си присъствие в Сирия

Владимир Путин заяви, Русия, която е основен съюзник на управлението на Башар Асад, ще намали военното си присъствие в Сирия.

"Съгласен съм с предложението на министерството на обраната за намаляване на военното ни присъствие в Сирия“, каза руският президент.

Путин заяви, че Русия ще „продължи безусловно борбата с международния тероризъм и подкрепата си към легитимното сирийско правителство в борбата му с тероризма”.

Именно руската намеса в близкоизточната страна, започнала през септември 2015 г., позволи на силите на Башар Асад да възвърнат преди дни напълно контрола над втория по големите град в Сирия - Алепо.

Той заяви също така, че заедно с Турция страната му ще гарантира спазването на преустановяването на огъня и допълни, че опозицията и сирийският режим са изразили готовност да започнат мирни преговори.

Москва иска и САЩ да участват в мирните преговори

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази желанието си екипът на Доналд Тръмп също да се включи в преговорите, когато новоизбраният президент встъпи в длъжност.

“Бих искал да изразя надеждата, че след като администрацията на Доналд Тръмп заеме длъжността си, също се присъедини, за да насочим работата в една посока на базата на приятелско и колективно сътрудничество“, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

По-рано руският първи дипломат е поканил и египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси да се включи в мирните преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

29.12 2016 в 14:38

Дано свърши тази проклета война!