Турция иска примирие в Сирия до края на годината

OFFNews 29 декември 2016 в 10:37 2198 0

Турция цели да установи примирие в Сирия преди края на тази година, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

В сряда стана ясно, че Анкара и Москва са договорили план за постигане на примирие в цялата близкоизточната страна, което според анонимен източник трябваше да влезе в сила в полунощ, но има неяснота относно детайлите.

Според информация на агенция "Анадолу" планът цели да обхване всички региони, където силите на президента Башар Асад се сражават с опозицията. Споразумението същевременно ще изключва терористичните организации, но не е ясно кои точно.

Очаква се в казахстанската столица Астана да започнат преговори между враждуващите страни в Сирия. Те ще се ръководят от Турция и Русия, но до тях няма да бъдат допуснати терористични организации като кюрдските Отряд за защита на народа, разясни Чавушоглу.

Той повтори обвиненията, който президентът Реджеп Ердоган отправи към Щатите и водената от тях коалиция - че подпомагат терористи. Въпреки че от Държавния департамент отхвърлиха нападките като абсурдни, турският първи дипломат заяви, че САЩ доставят оръжие на Отряд за защита на народа, военното крило на Партията на Демократичния съюз, която Анкара счита за терористична организация заради връзката й със забранената Работническа партия на Кюрдистан.

"До ден днешен САЩ са давали оръжия на Отряд за защита на народа. Точка", каза Чавушоглу.

В отговор от американското посолство в Анкара публикуваха изявление в подобен стил:
"Правителствотот на Съединените щати не е предоставяло оръжия или експлозиви на Отряда за защита на народите (YPG) или Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Точка", се казва в него.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови