Британски депутати призовават СЗО да отмени забраните за електронните цигари

OFFNews Последна промяна на 12 април 2021 в 09:30 9174 0

Британски депутати официално застанаха в подкрепа на електронните цигари и призоваха Световната здравна организация (СЗО) да преразгледа подхода си срещу иновациите за намаляване на вредата от тютюнопушенето като вземе предвид независимите научни доказателства по темата. Депутатите обвиняват СЗО, че не отчита иновациите за елиминиране на пушенето и болестите от него, като предлага пълна забрана на вейпинга и призовават за спиране на средствата за международната организация, ако не промени позицията си, посочва международното издание Tobacco Reporter.

След четиримесечно проучване Смесената парламентарна комисия по въпросите за електронните цигари в британския парламент призова в специален доклад
правителството на Великобритания да се възползва максимално от Брекзит и да представи своите възражения срещу позицията на СЗО, която настоява за забрана и ограничения на употребата на електронни цигари и други бездимни продукти. Настояването на депутатите от партиите на консерваторите и лейбъристите е това да се случи с официална позиция на страната по време на предстоящата Девета конференция на страните по Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която ще се състои през ноември тази година. След излизането си от ЕС, Великобритания все по-твърдо заема позиция, различна от тази на Съюза като подкрепя политиките за намаляването на вредата от тютюнопушенето чрез насърчаването на бездимни продукти. Великобритания от години е лидер в политиките за намаляване на вредата от тютюнопушенето като там се насърчават пушачите, които не могат да спрат, да преминат на по-малко рискови алтернативи като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн.

През февруари тази година британската здравна агенция – Агенцията по Обществено здраве на Англия „Public Health England“ в седмия си годишен доклад за електронните цигари, че тези продукти са 95% по-малко вредни в сравнение с конвенционалните цигари. Вейпингът остава най-добрият възможен начин за отказ от пушенето и доказателствата за това продължават да нарастват, констатираха от британската агенция в доклада„ Вейпингът в Англия: Актуализация на научните доказателства, февруари 2021 г.“

Електронните изпарители на никотин се превръщат в утвърден начин за отказ от традиционните цигари и могат да имат решаваща роля за намаляването на огромната заболеваемост, която се дължи на тютюнопушенето, твърдят още от агенцията. „Пушенето все още е водещата причина за преждевременната смърт и заболявания, като само през 2019 г. във Великобритания умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето напълно и доказателствата показват, че вейпингът е едно от най-ефективните средства за отказ, помагайки на около 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите.“, казва професор Джон Нютон от Public Health England.

В същото време СЗО демонстративно не приема подхода за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез използването на иновативни продукти като електронните цигари и системите с нагряване на тютюн, игнорирайки независимите научни доказателства от над 30 световни института, твърдят британските депутати в декларацията си към правителството.

„Няма съмнение, че през последните години СЗО възприе негативна позиция във връзка с вейпинга. Искахме да проверим дали тя остава приложима в променящите се условия, при които новите технологии дават възможност за изпълнение на нови стратегии за намаляване на вредата“, каза при представянето на доклада Марк Поузи, депутат от Ръгби и председател на специализираната комисия за електронните цигари в британския парламент.
Статистиката посочва, че пушачите на Острова са 7 млн., а вейпърите – 3 млн. души. Страната от години следва стратегия, която да елиминира напълно тютюнопушенето сред гражданите си, поставяйки си амбициозната цел да се превърне в „Остров без дим“ до 2030 г. Вейпинг политиките дори бяха припознати като национален интерес на Обединеното кралство от Лорд Мат Ридли, който настоя СЗО да промени подхода си, за да отговори на тях. В противен случай организацията би могла да се окаже с драстично намалено финансиране и от страна на Великобритания.

„Един от основополагащите стълбове на Рамковата конвенция, подписана от Обединеното кралство преди повече от 20 години, е намаляването на вредата от
пушенето. Ако СЗО е против придържането към този принцип и продължава да следва конюнктурен подход за забрана на по-малко вредните алтернативи на пушенето, тогава Обединеното кралство трябва да разгледа възможността за драстично намаление на нашето финансиране. Ние сме световен лидер в областта на намаляване на вредата и призоваваме правителството да отстоява подхода на Обединеното кралство“, заявяват депутатите.

Според парламентаристите СЗО трябва да оттегли предлаганите рестрикции върху вейп продуктите, а Рамковата конвенция за контрол на тютюна да се върне към
основополагащия принцип за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Депутатите предлагат включването на експерти и потребители при обсъжданията на политиките в групите в парламента, за да се чуе гласът на потребителите при вземането на решения, касаещи тяхното здраве. Депутатите призовават и за обединение на държави, които имат сходни позиции и които могат да споделят добрия опит от прилагането на методите за намаляването на вредата от пушенето и на практиката – за намаляване на броя на пушачите в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови