Quantcast

Бившият директор на Чернобил: Сериалът изопачава историята

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2019 в 15:52 24274 7

Игор Грамоткин

Снимка emigrados.ru

Игор Грамоткин, ексдиректор на АЕЦ Чернобил

Бившият директор на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на критика сериала, който набира все по-голяма популярност и предизвиква вълна от коментари не само на Запад. Той е работил 30 години в централата, бил е неин директор от 2005 до 2018 г., а заради конфликт с министерството на екологията на Украйна подава оставката си през юли м.г.

В интервю пред телевизия „Россия 24“ той разказва какво ще се прави с отчуждената зона, в която пристигат все повече туристи, особено след премиерата на сериала. Към този филм обаче известният атомен енергетик има особено отношение. „В него има много дебели лъжи и грубо невежество, както в онзи екшън от края на 80-те, където Шварценегер играе съветски милиционер. Чернобил е трагедия от международен мащаб и ликвидацията на последствията от аварията станаха интернационален подвиг, ликвидатори пристигаха от всички краища на СССР“, казва Грамоткин.

Според него това е „победа на целия съветски народ, който е извършил подвиг и никой не следва да дърдори за това, нито да го позволи – дори във вида на художествен филм, алегория или каквото и да е“.

„Не стига това, че във филма всички търчат с чаши водка и пият безкрайно. Но това не е така! Най-важните решения за безопасността са се вземали в пиянство, така ли? Вие какво си позволявате, как е възможно това да се показва? А апотеозът на всичко е как голите миньори прокопават тунел. Да, действително, условията бяха непоносими, беше жега до 50 градуса, хората работеха в крайно тежки условия. Но такава картина не може да се показва!“, коментира Грамоткин, който е гледал сериала.

В отчуждената зона е планирано изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци, които се образуват в резултат на работата на действащите енергоблокове в Украйна. Сега зоната се свива, опасно е само до 10 километра от централата, а това е известно и на туристите, разводачите и блогърите.

„Мисля, че е абсолютно правилно и това трябва по всички начини да се популяризира. И шанс да се даде възможност на всички желаещи да посетят това място. Защо? Това е важен елемент за преодоляването на радиофобията. Хората трябва да видят, че дори такава безпределна авария може да бъде победена от човека. И човекът я победи! Той ограничи разпространението извън пределите на площадката. Освен това, хората трябва да видят сами как природата си отдъхва от човека – там е цялата Червена книга“, казва бившият директор на централата.

Грамоткин изразява опасения по повод предстоящия монтаж на новия саркофаг на централата и компетенциите на сегашната й управа. „кой е стопанинът на Чернобил? Новият саркофаг за АЕЦ, където се случи една от най-големите катастрофи в историята на човечеството, ще бъде в Украйна в средата на лятото. Френският доставчик ще го предаде на украинското ръководство. А новият директор на централата никога не е имал отношение към атомната енергетика“, посочва той.

Според него и в държавните органи няма никой, който би се ангажирал професионално. „Преди няколко месеца бе назначен временно изпълняващ длъжността директор – без профил в професията. Атомниците – това е каста. Който не е управлявал реактор, нищо не знае и никога не би го проумял, това в книжките не може да се прочете“, коментира с нескрит гняв Грамоткин.

В момента се реформира администрацията на Чернобилската АЕЦ и тя ще поеме експлоатацията на обекта „Укритие-2“ – на същия този нов саркофаг. А Киев, както и преди, няма намерение да привлече специалисти от Русия. Докато в онова време учените от Курчатовския институт изследваха всеки сантиметър от разрушения 4-и енергоблок, уточнява бившият директор.

Преди гневът на Игор Грамоткин да избухне в ефир обаче министърът на културата на Русия Владимир Мединский оцени високо сериала „Чернобил“, припомня Интерфакс. „Филмът е направен майсторски. Но очакваната „червена лъжа“ там я няма. Като цяло филмът е направен с голямо уважение към обикновените хора“, заяви той по време на сесията на Международния икономически форум в Петербург. Според него все пак има и неточности. „Не е минало без изкривявания. Критиката около сериала се раздели на две. Някои виждат в него оскърбление за паметта на съветския строй, други се възторгват. Вярно е – това е сложно нещо. Но то е направено интересно и с любов към обикновените хора“, подчерта министърът на културата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22193

7

Стефан

20.06 2019 в 03:16

За разлика от преразказващите по бегли спомени бг-мама, цнн, и Лична драма, а казвам за това което съм правил, и което съм учил и живял. И никога не споря с цигулари, например, за Паганини. Понеже хабер си нямам от това. Харесва ми, и толкова. Нямам какво да съобщя по въпроса, освен че ми харесва.
Но въпреки че не е ново, продължавам да се изумявам от дебилите, които скачат и срещу закона на Ом, дявол знае защо в мое лице. На който просто попита - аз рефлекторно отговарям според възможностите си. Все едно кой е. Когато се свършат - казвам че нататък не знам, ако му е важно - ще ровим, да казва какво трябва, и да се напъваме да мислим.
А когато човекът бърка топлото с мекото, но настоява че е прав, загърбвайки даже здравият разум ...
Ти май си в същата категория.

22193

6

Стефан

20.06 2019 в 02:59

Ми, научи колкото него, и може би ще спре да ти се гади.
Колегите ми, например, нямат такъв проблем. Просто използват моите знания. Както и аз техните. Не винаги човек има време да прочете всичко, а бързи съвети трябват често.
Но това е вярно само, за който прави разни неща. А който се занимава единствено със собствената си значимост на седянките - сигурно и му се гади.
Безплатен съвет - купи си гумена клавиатура. Не знам за това, но нищо чудно да държат на повръщано.

8130

5

ds

18.06 2019 в 10:24

гади ми се вече от този всезнаещ великокомпетентен стефан, не ли?!

22193

4

Стефан

18.06 2019 в 03:58

Не знам кой измисли плоските телевизори и монитори, бяха скъпи и ненадеждни. А кинескопските още имаха реални цветове.
И внезапно ги забраниха. По закон - не, но колкото кинескопа си произвел тая година - толкова и покажи как си обезвредил през същата.
Не казвам нищо за нелоялната конкуренция.
И тогава германците измислиха да чупят на дребни парчета 9 кинескопа, и да ги сипват в един здрав.
Не е най-добрата оловна тухла за радиационни къщички, ма не е и най-лошата, ако става дума за небостъргач.
Някой ги спъна. Не съм германофил, но силно се дразня, когато убиват добра идея. Скоро значи, ще разберем кой е затрил това.

22193

3

Стефан

18.06 2019 в 03:45

Старите телевизори имаха стъклени екрани. Голяма и тежка вещ, която има интересни приложения след смъртта си.
Но редки. Аз например, едва ли съм използвал и една педя такова стъкло, макар че работех като бесен по времето си.
В един кинескоп има от три до пет кила олово, според размерът. Да вкараш олово в стъклото е лесно. А да го изкараш от там - умряла работа. Технологично може, разбира се. А по парите - хич. Ток, пушек, отрови, филтри, заплати ...
Белите му бяха намерили колая - всичкия тоя боклук на параходите - и в Африка. Да ги разглобяват.

22193

2

Стефан

18.06 2019 в 03:26

И кво?
Ако там радиацията е наистина чудовищна, то за 2-3 години той е пред рухване. Зер радиационна корозия.
Ако не знаеш какво е това - питай съмишлениците си по истерия.
А ако не е - то корупция, и политическа истерия.
Има право да се притеснява човекът. Понеже в историята "игра на тронове" доброто може да победи здравият разум. А в неутронната физика - не си струва. Хепиенд ще има, само ако физиците победят истериците.

7519

1

d0ni

17.06 2019 в 16:57

"Грамоткин изразява опасения по повод предстоящия монтаж на новия саркофаг на централата и компетенциите на сегашната й управа"

Не, че нещо ама този саркофаг го монтираха преди 2-3 години