България продава съветско оръжие на Украйна, твърди Ню Йорк таймс

OFFNews 26 април 2022 в 12:01 4014 3

Снимка Getty Images

Разследване на американския вестник New York Times твърди, че България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република продават оръжия на Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. във Флорида.

Според New York Times голяма част от американското оръжие, което се изпраща на Киев, е от собствените запаси на Пентагона. Въпреки това американски изпълнители на отбранителни услуги претърсват източноевропейските заводи за боеприпаси, за да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от Съветският съюз, така че да изпълнят обещанията на американския президент Джо Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна.

Украйна все още използва много оръжия, характерни за руската армия, като например автомати "Калашников". Страната се нуждае от широк спектър боеприпаси - в това число и от десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, които не са в крак с времето, но са основни за украинската армия.

Пентагонът нарича тези оръжия - ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси", тъй като те са несъвместими с използваните от САЩ и много съюзнически държави от НАТО.

След атаките на кулите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Пентагонът купи големи количества "нестандартни боеприпаси" чрез различни американски отбранителни фирми, за да снабдява армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия със съветски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и работи с фабрики в България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република.

Според собственика на Ultra Defense Corp Матю Херинг тези страни осигуряват около 90% от нестандартните боеприпаси, закупувани от Пентагона, въпреки че фирмата му осигурява само малка част от общите поръчки на Пентагона.

"Преди месец, когато Киев беше обкръжен, въпросът беше: "От какво имаме нужда през следващите 48 часа? Но сега украинците се подготвят за дълга битка и въпросът е: "Как да си набавим достатъчно, за да ни поддържат в тази битка?". "Така че това е по-дългосрочна перспектива за това от какво се нуждаят сега", заяви Матю Херинг.

По време на брифинг миналата седмица прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза, че нестандартните боеприпаси са важна част от оръжейните доставки, които САЩ предоставят на Украйна: "Това е жизнено важно за украинските въоръжени сили. Не говорим много за боеприпаси за стрелково оръжие. Това не попада в заглавията на вестниците, разбирам го, но при всяко обсъждане, което провеждаме с украинците, те говорят колко важно е това", каза Кърби за доставките на боеприпаси, които се предоставят на Киев."

Кърби каза, че след инвазията САЩ са координирали и доставили на Украйна повече от 50 милиона боеприпаси за леко стрелково оръжие, голяма част от които са съветски модел. Прессекретарят на Пентагоназаяви, че Щатите продължават да "преговарят със съюзниците и партньорите си за техните запаси от нестандартни боеприпаси" в опит да доставят повече боеприпаси на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

26.04 2022 в 13:49

Добре де, само аз ли си мисля, че тези заводи ги има за да правят и продават оръжия... Какъв е проблема?!

10298

1

AntiZ

26.04 2022 в 13:00

Това звучи чудесно!
 
X

Подкастът на OFFNews