Амал Клуни участвала в решението на Съда в Хага за Хамас и Нетаняху

Франция знаково се противопоставя на съюзниците си

Мая Младенова 21 май 2024 в 10:59 4295 3

Амал Клуни

Снимка Getty Images

Амал Клуни

Съпругата на Джордж Клуни - Амал, Клуни, която е юрист и специалист по международно право и защита на човешки права, е участвала в решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Амал е била включена в група експерти, които са консултирали прокурора от МНС за издаването на заповеди за арест.

Панелът от юридически консултанти бил свикан от прокурор Карим Хан и е трябвало да разгледа доказателства и да направи анализ, въз основа на които са зидадени заповедите срещи трима лидери от "Хамас" (Яхия Синуар, Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри и Исмаил Хание, и двама израелски политици - премиерът Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант).

Клуни, представлявалa жертви на масови жестокости, беше критикуванa онлайн преди, че не е говорилa за израелската обсада на Газа. В изявление, споделено на уебсайта на нейната фондация „Клуни за справедливост“ в понеделник, тя обясни как се е оказала съветник на Хан.

„Преди повече от четири месеца прокурорът на Международния наказателен съд ме помоли да му съдействам при оценката на доказателствата за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и Газа“, казва Амал Клуни. „Съгласих се и се присъединих към група от международни правни експерти, които да се заемат с тази задача... “ По думите ѝ констатациите на експертната група са били единодушни. „Работих в този панел, защото вярвам във върховенството на закона и необходимостта от защита на живота на цивилното население. Законът, който защитава цивилните граждани по време на война, е разработен преди повече от 100 години и се прилага във всяка страна по света, независимо от причините за даден конфликт", казва Клуни.

Решението на съда не бе посрещнато еднозначно. Очаквано, Израел и Хамас се обявиха против решението. Но не само те. Дългогодишният съюзник на Израел - САЩ - разкритикува тази стъпка. В същото време Франция се отцепи от западните си съюзници и подкрепи решението на Съда в Хага. „Що се отнася до Израел, Камарата за предварително производство на съда ще реши дали да издаде тези заповеди, след като разгледа доказателствата, представени от прокурора в подкрепа на обвиненията му“, заяви френското външно министерство. И добавя: "Франция подкрепя Международния наказателен съд, неговата независимост и борбата срещу безнаказаността във всички ситуации.“ Париж също така заяви, че „от много месеци“ предупреждава за необходимостта от стриктно спазване на международните хуманитарни закони и „по-специално за неприемливото ниво на цивилни жертви в ивицата Газа и липсата на хуманитарен достъп“.

Позицията на Франция се разминава сериозно с тази на САЩ, Великобритания и Италия. 

Франция е една от малкото западни държави, които са склонни да заемат по-твърда позиция спрямо Израел, включително критикувайки решението на САЩ да наложи вето на резолюциите за прекратяване на огъня в Съвета за сигурност на ООН още в началото и призовавайки за незабавно прекратяване на огъня, отбелязва Си Ен Ен.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1995

    3

    Гьорче2

    21.05 2024 в 14:24

    Самозабравилият се Касапин нетаняхУу, така ще защити "Богоизбраният си народ", че след 5 Години Хамас 2.0 ще има доста Радиация, не го пожелавам, но сами си го правят! Ще съберат 10 пъти повече Омраза към себе си, и то Напълно Справедлива!

    П.п. аз Преди БЯХ на страната на Израел, виж ме в Момента!....

    3251

    2

    динозавър

    21.05 2024 в 12:23

    Ясно. Арабката открила, че Нетаняху, който защитава народа си от арабските зверства, е престъпник. Така е щом се опитва да елиминира убийците, сънародници на Амал Клуни.

    -885

    1

    nms

    21.05 2024 в 11:58

    Фондацика до НПО до фондацика до НПО и всичките много загрижени за палестинските убийци, що пък така не се загрижихте за Сирия, за мюсюлманите в Китай и въобще навсякъде другаде. За убийствата на жени в Иран, там защо не издадохте заповед, малоумни уоки лгбт либералчета.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх