9 дни след Брансън, но на 11 км по-високо: Джеф Безос полита до ръба на космоса (на живо)

OFFNews 20 юли 2021 в 15:43 3834 0

Снимка Twitter - Blue origin

Джеф Безос, най-богатият човек в света, ще излети на борда на совалката New Shepard на своята компания Blue Origin за суборбитален полет. Неговият екипаж ще създаде история с най-младия и най-възрастния астронавт, още една крачка в новата ера на частните космически пътувания.  

Американският милиардер трябва да излети от площадка в пустинята в Западен Тексас за 11-минутно пътуване до ръба на космоса, девет дни след като британецът Ричард Брансън направи първият частен суборбитален полет с екипаж на компанията му Virgin Galactic от Ню Мексико. 

Брансън направи пръв пътуването, но Безос ще полети по-високо - 100 км за Blue Origin в сравнение с 86 км за Virgin Galactic. Възникна спор в научната общност дали Брансън е успял наистина да достигне до космоса

Безос, основател на компанията за електронна търговия на Amazon.com и неговият брат Марк Безос ще бъдат придружени от други двама. Уоли Фънк, пионер-авиатор на 82 години и 18-годишният студент Оливър Деймен, ще се превърнат в най-възрастния и най-младия човек, достигали до космоса.

Фънк е обучавана в програмата на НАСА Меркурий 13 през 1960-те, но е отхвърлена за космически полет заради пола си. Деймен е първият клиент на Blue Origin и от септември ще следва физика и управление на иновациите в Университета в Утрехт. 

Ако няма технически проблеми или закъснение, New Shepard трябва да излети около 13:00 GMT (16:00 българско време) от площадката за изстрелване на Blue Origin на около 32 км извън град Ван Хорн в Тексас. 

New Shepard е висока 18,3 метра напълно автономна комбинация от ракета и капсула, която не може да бъде пилотирана от вътрешността на космическия кораб. Той е изцяло управляван от компютър и на борда няма да има нито един от астронавтите на Blue Origin или обучен персонал.

За разлика от тях Virgin Galactic използва космически самолет с двойка пилоти на борда.

New Shepard ще се отправи със скорост 3,540 км в час до надморска височина от около 100 км, така наречената линия на Карман, определена като границата между земната атмосфера и космоса.

По време на полета екипажът ще откопчае коланите си и ще бъде в безтегловност за няколко минути. Астронавтите ще погледнат обратно към кривината на Земята през най-големите прозорци, използвани някога в космическите пътувания, както ги определят Blue Origin. След това капсулата ще падне обратно на Земята с парашути, използвайки система за обратна тяга в последната минута, осигуряваща меко кацане в пустинята в Тексас при скорост 1,6 км/ч.

Ракетата-носител за многократна употреба трябва да се върне към стартовата площадка с помощта на система от пръстеновидни и клиновидни ребра за стабилизация.

Стартът бележи още една стъпка в "надпреварата на милиардерите" да създадат космически туризъм, който ще достигне до 3 млрд. долара годишно в следващите 10 години според швейцарската инвестиционна банка UBS.

Друг технологичен магнат милиардер, Илън Мъск, планира да изпрати изцяло цивилен екипаж на още по-амбициозен полет през септември: няколкодневна орбитална мисия на неговата капсула Crew Dragon.

В Twitter Мъск пожела на екипажа на Blue Origin „късмет“ при изстрелването.

Blue Origin не представя подробности за дългосрочната си ценова стратегия или колко бързо ще увеличи честотата на полетите. Главният изпълнителен директор Боб Смит заяви, че следващият полет ще е вероятно през септември или октомври. Смит каза, че "желанието да си платят продължава да бъде доста високо" за хората, които се интересуват от бъдещи полети.

Повече от 6000 души от най-малко 143 държави се включиха в търг, за да станат първият клиент, който да заплати участие в космически полет на компанията. Въпреки това победителят в търга, който направи оферта за 28 милиона долара, в крайна сметка отпадна от полета във вторник и мястото му зае Деймен.

Безос, който основа Blue Origin през 2000 г., има състояние от 206 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index. Този месец той напусна поста главен изпълнителен директор на Amazon, но остава председател на борда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови