Уволнение на учител от СМГ предизвика родителски протест

Александра Маркарян 10 юли 2017 в 11:09 9231 0

Дисциплинарното уволнение на учител от Софийската математическа гимназия в София предизвика протест на родители и ученици в двора на училището тази сутрин.

Отстранена е Петя Тодорова - дългогодишен преподавател по математика и досега класен ръководител на X "А" клас.

Протестиращите поискаха решението да бъде преразгледано.

"Не приемаме и не одобряваме уволнението на нашата класна от десети "А" клас, който завърши... Госпожа Тодорова води децата ни вече шест години и то ги води по един безупречен начин. Те постигат с нея резултати, които носят слава на училището, на самите деца - медали, някои от децата днес даже са дошли с медалите, за да подкрепят госпожа Тодорова", каза една от майките на протеста - Станислава Дурева - пред БНТ.

Родителите събират подписи и ще внесат становището си до директора и съответните институции.

Те били шокирани, че учителката е уволнена за уронване престижа на училището, стана ясно от думите на майката.

Уволнението на Тодорова не бе единственият повод за протест. Директорът Антони Стоянов не е продължил договора на младия учител по български Божидар Георгиев.

"Събрали сме подписка, входирана е в училището, в инспектората, в МОН и при омбудсмана. Г-н Спечелил е конкурс сред други 43 достойни учители. Работеше с петите класове и беше класен на V "Г". Всички бяме приятно изненадани от неговата добра работа. Отзивите и на децата, и на родителите са отлични. Резултатите им са прекрасни - на първо място в София след областния и общинския кръг на олимпиадата по литература", защити го един от протестиращите - Боян Цековски.

В отговор на протеста на сайта на училището беше публикувана и позицията на директора Антони Стоянов. Ето какво се казва в нея:

"Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:

На 17 от назначените през септември 2016 г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.

Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници."

Каква е конкретната причина за дисциплинарното уволнение стана ясно малко по-късно от интервю на директора за БНТ. Причината е фактът, че като член на националната комисия за математическото състезание "Европейско кенгуру" тя се е подписала под решението, с което участвалите в него ученици на СМГ (около 130) не са класирани за националния кръг въпреки високите си резултати. При поисканото обяснение от директора е заявила, че стои зад подписа си.

Той подчерта, че Петя Тодорова е добър учител, като останалите в СМГ, но в случая не става въпрос за професионални, а за "личностни качества":

"През месец октомври на миналата учебна година със заповед на министъра - госпожа Меглена Кунева - е назначена национална комисия "Европейско кенгуру" с председател проф. Сава Гроздев - зам.-ректор на частен университет, зам.-председател - госпожа Ирина Шаркова, преподавател в частната математическа гимназия, и за да има представител на държавната - госпожа Петя Тодорова от Софийска математическа гимназия.

Една от функциите на тази комисия е да класира учениците в националния кръг. Националният кръг на "Европейско кенгуру" е едно от най-престижните състезания за ученици от България. Част от лауреатите получават национални стипендии от МОН.

През май 2017 г. на официалния сайт на "Европейско кенгуру" е публикуван протокол, под който стоят три легитимни подписа - на Сава Гроздев, Ирина Шаркова и Петя Тодорова. Сред класираните няма нито един ученик от СМГ, въпреки че те са с едни от най-силните резултати, което е в пълен разрез с регламента на състезанието. Става дума за около 130 деца само от СМГ, както и за още много други от страната, но например ученици от частната математическа гимназия са класирани благодарение и на подписа на г-жа Петя Тодорова, която е учител в СМГ.

КАЗУСЪТ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ"

С този подпис тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците от СМГ.

Последваха масови жалби и недоволство.

Като преподавател в СМГ тя трябва да мисли за учениците в СМГ и да ги възпитава в чест и достойнство. Това тя не направи - мотивирана за кариера и място в националните комисии, независимо, че с този акт урони авторитета и престижа на СМГ и дискриминира около 130 ученици от СМГ, техните родители и институцията СМГ.

Говореше се по това време, че трябва да ходиш на уроци в частната математическа гимназия, защото ако ходиш в СМГ, няма да те класират, дори и с пълен резултат.

В поисканите от мен обяснения тя отговори, че подписът ѝ е автентичен и стои зад него. Затова тя показа, че кариерата ѝ в националната комисия, интересите ѝ са по-важни от представянето на учениците от СМГ. Не коментирам професионалните, а само личностните качества. Уволнението ѝ е факт и е пълен резултат от нейните действия", заяви директорът.

Неподновяването на договора на младия учител пък той коментира с думите: "Доброто е враг на най-доброто".

Петя Тодорова преподаваше на голямата ми дъщеря пет години - изключителна е, безупречна - и като човек, и като професионалист. Тя имаше по-голям авторитет в очите на дъщеря ми от мен, разказа пред OFFNews Ганка Симеонова, която също е учител по математика в едно от най-престижните столични училища - Втора немска езикова гимназия (73 Средно училище). И тя, също като протестиращите родители, е изумена как е възможно такъв професионалист да бъде уволнен дисциплинарно, и то за уронване на престижа на училището. Класовете ѝ бяха изключителни, работеше с душа, с хъс, със сърце, казва още Ганка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови