Как МОН оправда най-краткия срок за подаване на документи в историята

Александра Маркарян 07 септември 2017 в 11:47 8700 1

Снимка БГНЕС, архив

Ваня Кастрева

МОН даде странни обяснения за най-краткия срок за подаване на документи в историята, чрез който беше избран новият временен директор на Софийската математическа гимназия. От тях излиза, че РУО (Регионално управление на образованието) не е било длъжно да пуска обява за кандидатстване за свободно работно място, но изобщо не става ясно защо го е направило и е имитирало състезателна процедура, щом е вече е решило, че ще си избере фаворит по друг начин.

Началничката на РУО в София Ваня Кастрева публикува обявата в 15.03 ч. на 4 септември. Крайният срок за подаване на документи изтичаше... 117 минути по-късно - в 17 ч. на 4 септември.

В OFFNews не успяхме да си отговорим на въпроса как при тези условия би могло да се проведе честна процедура. Затова във вторник попитахме принципала на РУО - МОН, каква е вероятността потенциални кандидати случайно да проверят сайта на РУО точно в 15.03 ч., светкавично да окомплектоват документите си за кандидатстване за позицията, да стигнат лично до РУО (обявата не разрешаваше изпращането им по електронен път) и ги подадат преди 17:00.

Оказа се, че за МОН няма проблем. В отговора им пише:

"Нормативната уредба на предучилищното и училищното образование и трудовото законодателство не регламентират изрична процедура за набиране на кандидати за временно изпълняващ длъжността „директор“ в държавните и общинските училища. Няма и задължение за началника на РУО да спазва нормативно определени срокове".

С други думи, имитацията на честна процедура за подбор не е проблем. От МОН оправдават решението и с "извънредни обстоятелства", наложили подбора за временно изпълняващ длъжността "директор" да бъде извършен "в най-кратки срокове".

Под "извънредни обстоятелства" се има предвид факта, че Ваня Кастрева уволни директора на СМГ Антони Стоянов след проверка, провокирана от решението му да уволни учителката Петя Тодорова. В основата на скандала между Стоянов и Тодорова бе математическото състезание "Европейско кенгуру", до чийто национален кръг не бяха допуснати учениците от СМГ вследствие на спор между двамата съорганизатори. Тодорова бе член на националната комисия, но категорично заяви, че не е можела да влияе на това решение. Твърдение, което Стоянов оспорва. Според учители обаче въпросът е кой и как да управлява парите, които влизат в СМГ от допълнителните курсове. Те твърдят, че става въпрос за повече от 1 милион лева годишно. Сега ги разпределя настоятелството, в което беше Тодорова и което не се контролира от директора.

След проверката РУО обяви, че има нарушения, заради които Кастрева моментално уволни Стоянов. Същия ден публикува обявата и избра временната му наследничка на поста - Зоя Савова, бивш учител по математика в училището.

"Недопустимо би било и в разрез с всякакви правила и норми едно училище на прага на новата учебна година да остане без директор, - пишат от МОН до OFFNews. - Отговорност на началника на РУО – София-град е да назначи по най-бързия законов ред лице, което да обезпечи дейностите за подготовката и организацията на новата учебна 2017/2018 г."

Попитахме министерството и дали псевдопроцедурата може да бъде отменена и да се проведе такава, при която кандидатите са поставени при равни условия.

"Няма законови основания процедурата да бъде отменена, тъй като началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева е спазила нормативните разпоредби", отговориха от МОН. Те твърдят още, че трима кандидати са подали документи, но не споменават имената им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!