Видео: Няма как да стане без Борисов - Яне Янев обяснява как да се реши проблемът на Весо Брадата

OFFNews 25 юни 2021 в 17:19 38755 0

Тайни записи на бившия съветник по корупцията на премиера Бойко Борисов Яне Янев са в основата на третата част на разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Бившият лидер на РЗС е крайно словоохотлив пред скритата камера при срещите си с Ивайла Бакалова, приятелка на задържания бизнесмен Веселин Денков- Весо Брадата, подозиран от управляващите, че финансира протестите срещу Бойко Борисов от миналото лято.

"Ама той, като знае, че е невинен, нали вижда другите какви мръсници са и с какви долнопробни методи работят? Тогава не си ли прави изводи, че не може по стандартния начин?", казва Янев в едно от многото скандални видеа.

Денков бе пратен в ареста за повече от 8 месеца като официалният мотив за задържането му бе различен от общоизвестния - организиране на престъпна група за лихварство.

В записите Янев рапортува как е говорил с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящ шеф на КПКОНПИ по случая на Денков и какво му е казал той.

"Ако сега направим крачка назад, ако започнем да отваряме и да пускаме, значи ние признаваме, че тази институция трябва да се закрие", казал Цацаров на бившия политик, който навремето щеше да уволнява Бойко Борисов.

От думите на Янев става ясно, че главният прокурор Иван Гешев има директно влияние върху шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

"На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единия път Жоро е питал Гешев какво да прави, а втория път самият Гешев се е обаждал и е казал: "До дупка", пее Янев пред скритата камера.

По повод ареста на Брадата бившият съветник на Бойко Борисов казва:

"Това няма как да стане без Борисов. Това е моето заключение!"

По повод разследването на АКФ пресцентърът на КПКОНПИ публикува позиция на председателя на комисията Сотир Цацаров.

„Като председател на КПКОНПИ съм действал в пълно съответствие със закона както по отношение на производството за отнемане на незаконно придобито имущество от Веселин Денков, така и по предявената от него молба с оплаквания и възражения от 25.08.2020 г.", казва той.

Цацаров твърди и че не е разговарял с бившия народен представител Яне Янев по повод производствата срещу Веселин Денков (наказателни и за отнемане на имущество) никога и никъде.

"Всъщност, не съм се срещал с Янев в близките 3 – 4 години. Твърденията в тази насока, ако се изречени от него, определям като откровена неистина по отношение на мен и измама по отношение на лицата, осъществили звукозаписите", казва още бившият главен прокурор.

Цацаров заявява и че смята, че мотивите за действията на Веселин Денков и Ивайла Бакалова спрямо него са свързани с производството за отнемане на незаконно придобито имущество, наложените запори и възбрани върху имуществото на Денков и предявения иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу него на стойност 11 686 736,53 лв.

Не коментирам действията на лицата, представени като автори на „Разследването“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, казва още той.

Според Цацаров обаче публикуваните материали от АКФ не представлявали журналистическо разследване.

"В тези материали, основани на тайни звукозаписи, по никакъв начин не е търсена и представена друга гледна точка – на засегнатите от неистините лица, в случая – конкретно моята. Това подсказва истинските цели спрямо мен на създателите на „Разследването“, които нямат нищо общо с обективната журналистика. От същите лица, бе направен опит името ми да бъде свързано с разследването им, известно като „Осемте джуджета“, когато по същия начин публикувах позицията си, заявява настоящият шеф на КПКОНПИ.

Цацаров допълва и че щял да обмисли дали да предприеме по-нататъшни действия пред компетентните органи на съдебната власт спрямо всички лица, "които използвали името му с измамлива цел или разпространявали неистини за него".

Ето и целият нов епизод от разследването на АКФ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови