Имат ли право лекарите да предписват ивермектин при COVID-19

Александра Маркарян, Янка Петкова 27 ноември 2020 в 13:56 102451 3

Имат ли право лекарите да предписват ивермектин (Ivermectin) за лечение или профилактика на COVID-19? 

Решихме да проверим какъв е отговорът на този въпрос, след като попаднахме на рецепта от авторитетен български лекар*, предписал профилактично ивермектин на свой пациент. Човекът е сърдечноболен. Към момента на прегледа не е бил заразен с коронавирус.

Ивермектинът е противопаразитен препарат. Използва се основно във ветеринарната медицина. В България е разрешен за употреба при хора само под формата на крем. Не е разрешена продажбата на лекарството за пиене, т.е. под формата на таблетки.

Учуден от предписаната му профилактика, най-напред пациентът потърсил второ мнение от друг специалист. Обезпокоен, той се свърза с OFFNews с молба да дадем гласност, че изпълнението на подобно предписание може да бъде не просто ненужно, не просто незаконно, а при определени обстоятелства - дори опасно.

Как на някой би му хрумнало да дава препарат за краста срещу коронавирус, че и профилактично?

През лятото се заговори за това, че "ивермектин е най-обещаващият препарат срещу COVID-19 в момента". Тази теза застъпи зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова пред Нова тв през юли. Преди дни същото разказа д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма, пред Радио Пловдив. Според него ивермектин е "ново лекарство", което "може да бъде давано с профилактична цел".

Дали лекарството е ново очевидно е въпрос на гледна точка. Ивермектин е открит през 70-те години на миналия век и медицинската му употреба при животни започва през 1981 г. Произвежда се в България за ветеринарна употреба. Кремът за приложение при хора не е български. 

Най-вероятно български лекари отправят смело публичните си твърдения, като стъпват на статия на Националния център за биотехнологична информация на САЩ от юни. Първоначалната надежда на учените за възможно лекарство срещу COVID обаче е помрачена от факта, че за да има някакъв евентуален ефект срещу COVID-19 при хора, дозата трябва да е 104 пъти по-голяма от използваната при животинска клетъчна култура (от маймуни), която всъщност е дала резултат. Толкова голяма доза не е разрешена за употреба при хора и би могла да бъде опасна. Очевидно ивермектинът не е потенциалното ново лекарство срещу новия коронавирус.

Но не е само това. На 10 април 2020 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ публикува ръководство, в което изрично забранява употребата на ивермектин, предназначен за животни, за третирането на хора с COVID-19.

Най-новото проучване за ефекта на ивермектин е публикувано в рецензираното научно списание PLOS One. Резултатите при предписване на стандартни дози ивермектин на пациенти с тежки симптоми на новия коронавирус не показват ефикасност на медикамента.

Не само по света, в България също се чуха гласове на специалисти против предписването на ивермектин. Един от тях бе на директора на Българската агенция по безопасност на храните, изразено в интервю за в. "Стандарт" и публикувано на сайта на БАБХ.

Българският препарат за ветеринарна употреба.

Какво казва Изпълнителната агенция по лекарствата

Въпреки убедителността на горните научни заключения, единственият орган в България, който има правото да се произнесе и наложи употребата или забраната на едно лекарство при хора е Изпълнителната агенция по лекарствата. Затова се обърнахме към нея.

Миналия петък вечерта изпратихме до ИАЛ следните въпроси:

1. Кои препарати с активна база ивермектин са разрешени за употреба в България?

2. Разрешена ли е употребата му в хуманната медицина, с каква цел?

3. Включен ли е ивермектинът в протокола за лечение на COVID-19?

4. Възможно ли е да бъде предписван с профилактична цел при пациенти със сърдечносъдови заболявания?

Снощи получихме следния отговор:

"Ivermectin (ивермектин) е антихелминтно лекарство (т.е. за лечение на паразити - бел. ред.), което намира приложение както в хуманната, така и във ветеринарната медицина.

В хуманната медицина Ivermectin се използва за лечение на чревни паразитози, наречени спонгилоидиаза (Strongyloidiasis), съответно онхоцерикалис (Onchocerciasis), както и за локално приложение - при лечение на възпалителни лезии.

Лекарствени продукти в таблетна форма, съдържащи Ивермектин, са разрешени за употреба във Франция, Румъния, Германия, Холандия, САЩ и др. 

В Република България разрешен за употреба е лекарственият продукт Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се използва при розацея.

В Република България няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение, съдържащ Ивермектин".

На последните ни два въпроса, за съжаление, не получаваме конкретни отговори. Вместо това от агенцията пишат:

"Назначаването на терапия на пациентите с COVID-19 се извършва от лекари в съответствие с индивидуалното им състояние и клинична симптоматика. Съгласно нормативните изисквания, лечението на заболяванията в Република България се осъществява съгласно приетите с наредби фармако-терапевтични ръководства по съответните медицински специалности. За изпълнение на функциите, свързани с изготвяне на алгоритми (препоръки) за поведение и лечение на пациенти с COVID-19 създаденият със заповед на Министерския съвет на Република България Медицински съвет е разработил „Насоки за поведение при взаимодействия в рамките на здравната система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2)“, които се актуализират при наличие на нова информация. Насоките са публично достъпни на официалните интернет страници на съсловни и представителни организации в системата на здравеопазването – Български лекарски съюз, Българска асоциация на специалистите по здравни грижи.

Компетентните здравни органи в страната се съобразяват с официалните данни и препоръки за поведение и лечение при SARS-CoV-2 на Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и натрупания споделен опит, включително от клинични изпитвания на лекарствени продукти."

Нито една от изброените организации не препоръчва употребата на ивермектин при COVID-19.

* Решихме да спестим името на професора, предписал ивермектин на пациент, както и на болницата, в която работи, защото целта на статията не е да увреди авторитета им, а да представи научно потвърдени данни, които биха могли да предпазят българските пациенти от това да пият ненужно лекарство, което се предполага, че внасят от чужбина или купуват на черно, защото то не може да се продава законно в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

DoctorGa

02.12 2020 в 02:49

Как, според автора на статията сме разбрали за останалите медикаменти, предложени до сега за лечение? Смятате, че всеки един е минал надлежните изпитания за пригодност? По протокол те продължават по няколко( и над 10) години преди да бъдат одобрени…
Кому е хрумнало да лекува ИНФЕКЦИЯ с КОРТИКОСТЕРОИДИ!? Това е анатема по подразбиране в медицината! Но съчетавайки данните за болестта и знанията си по патофизиология и имунология, някой е направил ЛОГИЧЕСКИ ОБОСНОВАНО предположение. И ето - Дексаметазон е основно лекарство за тежко болни с COVID.
Е, може и стриктно по регулаторните протоколи. Създадени за „мирновременна“ обстановка. Ами, пригответе се за 5-6 години карантина, 2-3 локдауна ежегодно, откутюри на маски за ежедневни и официални случаи, побой над всеки кихнал в автобуса, мъртви бебета и родилки и – за награда – ВЕРОЯТНО ще имате легитимно суперлекарство. Готови ли сте?
Ако не – оставете лечението на тези, които са компетентни да правят логически обосновани предположения.

3118

1

fishcake

27.11 2020 в 15:34

До автора на статията - трябва да се спомене, че ако се прилага правилно, от специалисти, ивермектинът е едно от най-перспективните лекарства срещу Covid-19 според протокола на EVMA: http://evms.edu/covidcare Разбира се - прибързано е да се изписва по този начин - в момента се работи по нискотоксична версия за човешка употреба.