Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна фирма

Ганчо КАМЕНАРСКИ, [email protected] 19 декември 2018 в 14:34 24231 2

На Летище София в понеделник сутринта Транспортното министерство захвана проверка по сигнал на OFFNews, че изпълнителният директор Владимир Рапонджиев е сключил скандален ЕКСКЛУЗИВЕН договор № 100-Д-336/ 18.9.2018 г. с фирмата КИТА БЪЛГАРИЯ, имаща украински управител и български съдружник. Съществена подробност е, че фирмата е регистрирана с капитал едва 1000 лв, а на посочения от нея адрес в Пловдив, според Google, има гараж.

Според договора без обществена поръчка и без някаква друга публична процедура тази новоизлюпена, куха, без персонал и без никаква търговска дейност фирма едностранно получи монопол да снабдява всичките безмитни магазини на Летище София и то по наложени от нея и не договорирани цени.

Предисторията е следната: Цялата процедура по регистриране на фирмата КИТА (5 септември) и сключване на договора с Летището (18 септември) подозрително точно и изцяло се побира в периода на „безвремието”, когато на 31 август транспортният министър Ивайло Московски подава оставка, на 17 септември Росен Желязков е номиниран, а на 20 септември е избран за министър. Тази хронология оставя сегашния министър Росен Желязков извън всякакво подозрение.

Важно е също, че за прибързаното сключване на договора вероятно има значение и фактът, че всичко това става само месец преди крайната дата за подаване на оферти за концесията на Летището, а договорът влиза в предмета на концесията.

Нормално е в периода от 1 до 20 септември погледите да бъдат приковани към парламента и сключването на този договор да остане извън общественото внимание. Цялата комбинация едва ли обаче е реализирана единствено от двамата съдружници Игор Кунинский и Михаил Михайлов, без подсказване и нечия подкрепа „отгоре”. Например кога и как КИТА се е свързала с Владимир Рапонджиев? Кога и от кого е подготвен договорът, макар да е очевидно, че е писан набързо и на коляно, без да е структуриран с членове и параграфи?

По данни на Годишния финансов отчет на Летището за 2017 г. годишният оборот на безмитните магазини възлиза на 57 392 000 лв, а печалбата от продажбите е 9 млн. лева и съставлява 60,8% от цялата печалба на летището. Внимателният прочит на договора обаче оставя убеждението, че сега чрез монополно високите цени голяма част от печалбата вече ще я прибира КИТА. Летището ще получи за двегодишния срок на договора еднократно едва 135 000 евро за някаква неясна маркетингова подкрепа и то платими еднократно след 1 година (декември 2019 г.).

Съвършено открито и честно цялата налична информация плюс копие от договора между Владимир Рапонджиев и фирмата КИТА беше предоставена на МТИТС, като бе поставен елементарен въпрос: Знае ли ръководството на министерството за въпросния договор?

Най-вероятно отговорът е ”Не”, защото министър Росен Желязков реагирал светкавично и още в петък разпоредил незабавна щателна проверка. Сутринта в понеделник в административната сграда на Летището настанала не просто суетня, а истинска паника. Достоверни източници доверително съобщиха, че се проверява цялата документация по далаверата. Нещо повече: те твърдят, че още през септември започнали да пристигат камиони със стоки и те бързо препълнили складовете на Летище София.

До септември около 70% от доставките са правени от фирмата „Хайнеман”. Стоките продължават да пристигат от германската фирма, но през Украйна и естествено оскъпени от комисионната. Едва сега става известно, че управителят на КИТА Игор Кунинский е свързан със снабдяване на безмитните магазини на украинските летища и от всяка стока печели два пъти. На „Хайнеман” препродажбата сигурно няма да им хареса и е естествено оттам да реагират по подобаващ решителен начин.

Тъй като договорът е сключен без обществена поръчка, не е проблем той да бъде стопиран и разтрогнат. Големият въпрос е дали Рапонджиев ще бъде ако не уволнен, то поне отстранен от длъжност, докато трае проверката, за да не влияе на нейното извършване.

Струва си припомнянето, че OFFNews не за първи път информира за сериозни прегрешения на Рапонджиев. Например в средата на миналата година в разпореждане на редакцията попадна протокол на официално назначена комисия относно съдбата на забравени от пътници пари и ценни вещи, докато Владимир Рапонджиев е оглавявал летищната служба по сигурността. Оказало се, че цялата информация за 2013, 2014 и 2015 г. в служебния компютър е изтрита. А за 2016 г. комисията твърди, че поне в 30 случая напълно липсват документи какво е станало с намерените вещи или парични суми - 14 595 евро в брой, 18 лаптопа и таблети, 8 скъпи часовника (Касио, Тулекс) и прочие. Неотдавна една прокурорка оправда Рапонджиев в 18-странично постановление, като се позова на „неизвестен извършител” и пропусна факта, че именно Рапонджиев е отговарял за тяхното съхраняване.

През последния август по публикация пак в OFFNews комисия от независими експерти оцени състоянието на апаратите (моточасовници), отчитащи наработените часове на място от 261 летищни транспортни средства с цел да се отчете изразходеното гориво. Бяха констатирани достатъчно неизправности и нередности, но и досега препоръките в доклада на експертите не са изпълнени.

Въпреки изброените и още не малко други скандали, летищното ръководство е видимо доволно от своята дейност. Например източници довериха, че летищният борд на директорите (Владимир Рапонджиев, Ася Иванова и Мая Андреева) тихомълком си е гласувал коледни премии от по 50 000 лева. Весели празници!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6016

2

NikyStoynov

19.12 2018 в 22:45

Видния служител на Трето главно управление на ДС ( ВКР - най-гадната служба от миналото) и, разбира се, колумнист на Off, Ганьо, пак се е развихрил в типичен ДСstyle дума на лице, пет лъжи. Че ако са раздавали такива бонуси, нали ще излязат в Сметната палата, бре Гане. Ама нищо важно е да пуснем дезинформацията. Пък ако е и в медия на ДА - още по-добре. Браво полковник - отлична работа.

11464

1

Sin

19.12 2018 в 19:12

Отново мафиотщини. И отново вицето Дончев сигурно е предлагал варианти. Мамка ви мръсна мутрафонска !