Първи скандал за милиони в новия кабинет

Владимир Йончев 27 ноември 2014 в 16:20 39040 36

Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова

Първият скандал, свързан със стотици милиони, избухна в новия кабинет. Неочаквано за страничните наблюдатели и съвсем очаквано за запознатите с темата той е в туризма.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова поиска заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли. Като причина за това тя посочи недоволството на бранша към него.

Независимо от обясненията за пред публиката, скандалът е заради въвеждането на системата ЕСТИ. След въвеждането й се очаква в хазната да влязат над 300 милиона лева годишно. Тези пари обаче ще излязат от джоба на собствениците на хотели и туроператорите, които сега масово укриват нощувки.

Бранимир Ботев е човекът, който настоява да се въведе ЕСТИ. Браншовиците, естествено, не искат. И правят всичко възможно да го махнат. Министърката е на тяхна страна.

Какво е ЕСТИ?

ЕСТИ е абривиатурата на Единната система за туристическа информация. България е единствената страна в Европейския съюз, която още не е я въвела. Така никой не знае къде нощуват чужденците, които са дошли у нас - за туризъм или други цели.

И сега хотелите са длъжни да регистрират чужденците (както и българите), които нощуват в тях. Правят го на едни хвърчащи листчета, а след време предават информацията. Дали отчитат 100% от записаните или 10% никой не можа да каже. В закона някой услужливо е пропуснал да запише кой е контролиращият орган за тази информация. За да спестят данъци, хотелите, разбира се, отчитат по-малко нощувки. Вторият проблем е, че ги отчитат с огромно закъснение. Така дори да запишат данните на някой терорист, държавата ще разбере няколко месеца по-късно. Ако изобщо са го записали, разбира се.

Системата ЕСТИ въвежда една голяма промяна. Всеки чужденец, в момента, в който поиска стая, се записва в онлайн система и информацията отива на секундата в централен сървър. В Испания, където също имаше голям сив сектор и системата срещна съпротива, не е възможно да получиш електронен ключ за стаята, преди данните на туриста да са въведени в ЕСТИ, обясни Бранимир Ботев на една от последните си пресконференции наскоро.

В момента няма достоверна статистика колко са нощувките на чужденци у нас. Според събираните по незнайно какъв начин данни, прокрадвали се в медиите, броят на нощувките е само с около 2 пъти по-голям от броя на пристигналите в България чужденци. Ако това е вярно, излиза, че един руснак от Новосибирск прелита 5000 км до България в петък, спи две нощи и в неделя пак си взима самолета за Новосибирск, за да прелети общо 10 000 км за 2 нощувки.

Това, естествено, не е така. Огромната част от туристическите пакети са двуседмични, а специално за руските туристи и по-дълги. Така 12 от 14 нощувки остават неотчетени, а данъците върху тях остават в хотелиерите и туроператорите, вместо в хазната. Точна оценка на загубените за хазната данъци е трудно да се направи. Предполага се, че е около 300 милиона лева годишно.

Частни министри

Ангелкова не е първият министър, за който стои въпросът дали защитава интересите на обществото и хазната или частни лобистки интереси.

България е единствената страна в ЕС, която още не е въвела ЕСТИ и че трябва да я въведе се знае отдавна. Дори в бюджет 2014 са отпуснати 2,5 млн. лв. за създаването и въвеждането й. Вицето на Орешарски Даниела Бобева обаче отказва да отпусне парите. По време на служебното правителство те също не са отпуснати, въпреки че премиерът Близнашки три пъти поставя въпроса.

Системата има и подкрепата на общините, които очакват след регистрирането на нощувките приходите им от туристически такси да се вдигнат неколкократно.

Партньорските служби

Проблемът става особено драматичен, когато партньорските служби също започват да питат. За пръв път ЕСТИ влиза в полезрението им, когато тече разследването за атентата в Сарафово. Като първа стъпка трябва да се провери къде са нощували заподозрените лица. В цяла Европа няма проблем това да се напарви. Но партньорските служби установяват, че България е единственото изключение. Докато тече събирането на хвърчащи листчета на регистрациите на чужденци хотел по хотел, терористите са вече далеч.

Темата избухва с нова сила покрай наплива от бежанци и заплахите от Ислямска държава. Ако онлайн видим, че лица от Ирак, Иран и Афганистан са се регистрирали в един и същ хотел в Арбанаси например, веднага ще ни светне една червена лампичка и ще идем да ги проверим дали разглеждат културни забележителности или правят нещо друго, коментира пред OFFNews един от хората, настояващи за въвеждането на системата.

Но ако този пример е краен, примерът с хостелите около Женския пазар и Лъвов мост в София е съвсем реален. При проверката на МВР през октомври там бяха установени стотици нелегални емигранти. Много малка част от тях бяха бежанци от районите на бойни действия. Повечето бяха нелегални емигранти. Контрол над хотелите с по-малко от 4 звезди, каквито са хостелите, няма. Министерството на икономиката няма право да ги проверява. На теория това право имат общините, но никой не ги задължава, а и те нямат особен интерес да го правят.

Благодарение на международния натиск и на оставката на Даниела Бобева като вицепремиер, работата по системата все пак стартира. На 28 август, 23 и 30 септември са проведени 3 срещи на работната група за въвеждането на ЕСТИ. В нея участват зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, който отговаря за туризма, зам.-вътрешният министър Кирил Хаджихристев и зам.-министърът на транспорта и съобщенията Камен Спасов, който отговаря за електронното правителство.

Империята отвръща на удара

Едва ли е случайно, че веднага след това няколко души, шефове на браншови организации в туризма, изпращат писмо до Бойко Борисов (публикувано в Пик), с което го молят новият министър на туризма да е от квотата на ГЕРБ и в никакъв случай да не е бил в правителствата на Близнашки или Орешарски.

Нежеланият от старите браншовици министър е Бранимир Ботев. Въпреки синьото си минало, той бе поканен за зам.-министър в кабинета "Орешарски", беше един от малкото, чийто ресор имаше прогрес по време на предишното управление и благодарение на това стана единственият заместник-министър, който запази поста си и в служебното правителство. Ботев беше най-спряганата кандидатура за министър на туризма и в новото правителство. След координираната атака срещу него, се наложи спешно министърката на транспорта Николина Ангелкова да бъде преквалифицирана на новия пост.

Днес тя обясни, че Бранимир Ботев й е насаден за зам.-министър от лидера на НФСБ Валери Симеонов. От думите й излиза, че Валери Симеонов е имал властта да реди зам.-министри и в предишните 2 кабинета, което е интересен принос в пренаписването на историята.

Писмото срещу Ботев е подписано от 15 души, сред които се забелязват няколко интересни пресечни точки. Най-напред това са старите кадри в бранша, които пряко или косвено ще бъдат ощетени от ЕСТИ, защото ще изсветли доходите им.

Повечето от подписалите са агенти на Държавна сигурност с "неустановена принадлежност". Това значи, че са били особено ценни и папките за тях са били унищожени без никакъв документ за това. За част от другите пък направо е записано, че документите им в ДС са унищожени. Като врели и кипели в службите, те много добре знаят как тази система ще се отрази на сивия сектор.

Пръв в списъка е шефът на асоциацията на туроператорите Байко Байков, чиято фирма "Дилижанс" заведе децата от Свищов на фаталното пътуване, завършило със смъртта на 12 деца във водите на река Лим. За него беше създадена специална парламентарна комисия, която да установи дали Байков не е направил това с фалшиви документи, защото фирмата му е била с отнет лиценз.

Представителност?

Лобистите на противниците на ЕСТИ се опитват да брандират активното си мероприятие с етикета "туристическия бранш срещу Ботев". Интересен е обаче въпросът каква е представителността на групичката, наречена "туристически бранш". Писмото срещу Ботев е подписано от 15 души, представляващи своите организации. Организациите в туризма обаче са далеч повече. Към момента има 137 регистрирани браншови организации в туризма, 25 са в процес на регстрация и има още 84 регионални организации.

Интересна е и представителността на хората, подписали се като глави на асоциации и организации. Гореспоменатият герой от трагедията със загиналите в Лим 12 деца Байко Байков например се е подписал като председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

В асоциацията на Байков влизат 73 туроператори, от които само 15 си плащат членския внос. Общо туроператорите и туристическите агенти в България са 2841. Т.е. Байков представлява половин процент от туроператорите или 2,5%, ако броим и тези, които са нередовни членове на асоциацията му. Въпреки това една от първите изяви на новата министърка Ангелкова бе преди няколко да открие форума на разследвания от парламента за трагедията в Лим Байков.

Както се казва - парите не миришат, трагедиите се забравят. А за заплахите от тероризъм и предупрежденията на службите се сещаме, чак когато стане белята. Дотогава крием пари от хазната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!