Quantcast

Първи скандал за милиони в новия кабинет

Владимир Йончев Последна промяна на 27 ноември 2014 в 16:20 37219 36

Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова

Първият скандал, свързан със стотици милиони, избухна в новия кабинет. Неочаквано за страничните наблюдатели и съвсем очаквано за запознатите с темата той е в туризма.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова поиска заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли. Като причина за това тя посочи недоволството на бранша към него.

Независимо от обясненията за пред публиката, скандалът е заради въвеждането на системата ЕСТИ. След въвеждането й се очаква в хазната да влязат над 300 милиона лева годишно. Тези пари обаче ще излязат от джоба на собствениците на хотели и туроператорите, които сега масово укриват нощувки.

Бранимир Ботев е човекът, който настоява да се въведе ЕСТИ. Браншовиците, естествено, не искат. И правят всичко възможно да го махнат. Министърката е на тяхна страна.

Какво е ЕСТИ?

ЕСТИ е абривиатурата на Единната система за туристическа информация. България е единствената страна в Европейския съюз, която още не е я въвела. Така никой не знае къде нощуват чужденците, които са дошли у нас - за туризъм или други цели.

И сега хотелите са длъжни да регистрират чужденците (както и българите), които нощуват в тях. Правят го на едни хвърчащи листчета, а след време предават информацията. Дали отчитат 100% от записаните или 10% никой не можа да каже. В закона някой услужливо е пропуснал да запише кой е контролиращият орган за тази информация. За да спестят данъци, хотелите, разбира се, отчитат по-малко нощувки. Вторият проблем е, че ги отчитат с огромно закъснение. Така дори да запишат данните на някой терорист, държавата ще разбере няколко месеца по-късно. Ако изобщо са го записали, разбира се.

Системата ЕСТИ въвежда една голяма промяна. Всеки чужденец, в момента, в който поиска стая, се записва в онлайн система и информацията отива на секундата в централен сървър. В Испания, където също имаше голям сив сектор и системата срещна съпротива, не е възможно да получиш електронен ключ за стаята, преди данните на туриста да са въведени в ЕСТИ, обясни Бранимир Ботев на една от последните си пресконференции наскоро.

В момента няма достоверна статистика колко са нощувките на чужденци у нас. Според събираните по незнайно какъв начин данни, прокрадвали се в медиите, броят на нощувките е само с около 2 пъти по-голям от броя на пристигналите в България чужденци. Ако това е вярно, излиза, че един руснак от Новосибирск прелита 5000 км до България в петък, спи две нощи и в неделя пак си взима самолета за Новосибирск, за да прелети общо 10 000 км за 2 нощувки.

Това, естествено, не е така. Огромната част от туристическите пакети са двуседмични, а специално за руските туристи и по-дълги. Така 12 от 14 нощувки остават неотчетени, а данъците върху тях остават в хотелиерите и туроператорите, вместо в хазната. Точна оценка на загубените за хазната данъци е трудно да се направи. Предполага се, че е около 300 милиона лева годишно.

Частни министри

Ангелкова не е първият министър, за който стои въпросът дали защитава интересите на обществото и хазната или частни лобистки интереси.

България е единствената страна в ЕС, която още не е въвела ЕСТИ и че трябва да я въведе се знае отдавна. Дори в бюджет 2014 са отпуснати 2,5 млн. лв. за създаването и въвеждането й. Вицето на Орешарски Даниела Бобева обаче отказва да отпусне парите. По време на служебното правителство те също не са отпуснати, въпреки че премиерът Близнашки три пъти поставя въпроса.

Системата има и подкрепата на общините, които очакват след регистрирането на нощувките приходите им от туристически такси да се вдигнат неколкократно.

Партньорските служби

Проблемът става особено драматичен, когато партньорските служби също започват да питат. За пръв път ЕСТИ влиза в полезрението им, когато тече разследването за атентата в Сарафово. Като първа стъпка трябва да се провери къде са нощували заподозрените лица. В цяла Европа няма проблем това да се напарви. Но партньорските служби установяват, че България е единственото изключение. Докато тече събирането на хвърчащи листчета на регистрациите на чужденци хотел по хотел, терористите са вече далеч.

Темата избухва с нова сила покрай наплива от бежанци и заплахите от Ислямска държава. Ако онлайн видим, че лица от Ирак, Иран и Афганистан са се регистрирали в един и същ хотел в Арбанаси например, веднага ще ни светне една червена лампичка и ще идем да ги проверим дали разглеждат културни забележителности или правят нещо друго, коментира пред OFFNews един от хората, настояващи за въвеждането на системата.

Но ако този пример е краен, примерът с хостелите около Женския пазар и Лъвов мост в София е съвсем реален. При проверката на МВР през октомври там бяха установени стотици нелегални емигранти. Много малка част от тях бяха бежанци от районите на бойни действия. Повечето бяха нелегални емигранти. Контрол над хотелите с по-малко от 4 звезди, каквито са хостелите, няма. Министерството на икономиката няма право да ги проверява. На теория това право имат общините, но никой не ги задължава, а и те нямат особен интерес да го правят.

Благодарение на международния натиск и на оставката на Даниела Бобева като вицепремиер, работата по системата все пак стартира. На 28 август, 23 и 30 септември са проведени 3 срещи на работната група за въвеждането на ЕСТИ. В нея участват зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, който отговаря за туризма, зам.-вътрешният министър Кирил Хаджихристев и зам.-министърът на транспорта и съобщенията Камен Спасов, който отговаря за електронното правителство.

Империята отвръща на удара

Едва ли е случайно, че веднага след това няколко души, шефове на браншови организации в туризма, изпращат писмо до Бойко Борисов (публикувано в Пик), с което го молят новият министър на туризма да е от квотата на ГЕРБ и в никакъв случай да не е бил в правителствата на Близнашки или Орешарски.

Нежеланият от старите браншовици министър е Бранимир Ботев. Въпреки синьото си минало, той бе поканен за зам.-министър в кабинета "Орешарски", беше един от малкото, чийто ресор имаше прогрес по време на предишното управление и благодарение на това стана единственият заместник-министър, който запази поста си и в служебното правителство. Ботев беше най-спряганата кандидатура за министър на туризма и в новото правителство. След координираната атака срещу него, се наложи спешно министърката на транспорта Николина Ангелкова да бъде преквалифицирана на новия пост.

Днес тя обясни, че Бранимир Ботев й е насаден за зам.-министър от лидера на НФСБ Валери Симеонов. От думите й излиза, че Валери Симеонов е имал властта да реди зам.-министри и в предишните 2 кабинета, което е интересен принос в пренаписването на историята.

Писмото срещу Ботев е подписано от 15 души, сред които се забелязват няколко интересни пресечни точки. Най-напред това са старите кадри в бранша, които пряко или косвено ще бъдат ощетени от ЕСТИ, защото ще изсветли доходите им.

Повечето от подписалите са агенти на Държавна сигурност с "неустановена принадлежност". Това значи, че са били особено ценни и папките за тях са били унищожени без никакъв документ за това. За част от другите пък направо е записано, че документите им в ДС са унищожени. Като врели и кипели в службите, те много добре знаят как тази система ще се отрази на сивия сектор.

Пръв в списъка е шефът на асоциацията на туроператорите Байко Байков, чиято фирма "Дилижанс" заведе децата от Свищов на фаталното пътуване, завършило със смъртта на 12 деца във водите на река Лим. За него беше създадена специална парламентарна комисия, която да установи дали Байков не е направил това с фалшиви документи, защото фирмата му е била с отнет лиценз.

Представителност?

Лобистите на противниците на ЕСТИ се опитват да брандират активното си мероприятие с етикета "туристическия бранш срещу Ботев". Интересен е обаче въпросът каква е представителността на групичката, наречена "туристически бранш". Писмото срещу Ботев е подписано от 15 души, представляващи своите организации. Организациите в туризма обаче са далеч повече. Към момента има 137 регистрирани браншови организации в туризма, 25 са в процес на регстрация и има още 84 регионални организации.

Интересна е и представителността на хората, подписали се като глави на асоциации и организации. Гореспоменатият герой от трагедията със загиналите в Лим 12 деца Байко Байков например се е подписал като председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

В асоциацията на Байков влизат 73 туроператори, от които само 15 си плащат членския внос. Общо туроператорите и туристическите агенти в България са 2841. Т.е. Байков представлява половин процент от туроператорите или 2,5%, ако броим и тези, които са нередовни членове на асоциацията му. Въпреки това една от първите изяви на новата министърка Ангелкова бе преди няколко да открие форума на разследвания от парламента за трагедията в Лим Байков.

Както се казва - парите не миришат, трагедиите се забравят. А за заплахите от тероризъм и предупрежденията на службите се сещаме, чак когато стане белята. Дотогава крием пари от хазната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2014 в 14:50

Отличен репортаж, поздравления за автора. Много показателен случай за волята на Герб за реформи.

01.12 2014 в 10:11

За нас гражданите това е без значение. Първо бюджета нас не ни интересува защото няма да видим нито лев от тези 300 милиона. Депутати се карат за тях защото тези пари те ще ги крадат. Част от парите ще отидат и за МВР за са ни бият на митинги. Ще има и доста пари за да се хранят и развъждат мангали. С две думи ще ги харчат ченгета, мангали и депутати. За нас остава по скъпите хотели.
Второто и по важно е че трябва да ликвидираме всеки депутат.

30.11 2014 в 23:10

Г-н Попйорданов, (ком. #31

Извинете за известното недоверие към Вашата обективност (все пак имате пряк интерес от общественото приемане на отвореното ви писмо), затова, за да Ви помогна да си защитите тезата, може ли да Ви помоля да ни напишете коя от по-долните точки не е вярна:

1. Легитимно подписаните организации произвеждат по-малко от 1% от брутния продукт в българския туризъм.
2. Много от подписаните нямат валидни пълномощия от управителните органи или от членовете на организациите си.
3. Поне един/една от подписалите се направо е фалшифицирал/а своето право да подписва от името на представената организация.
4. Над 80% от хотелиерите в България не отчитат реалния брой нощувки и не плащат официално част от заплатите в хотелите си и са добре представени сред подписаните организации.
5. Въвеждането на ЕСТИ най-силно ще засегне именно нелегалните доходи на именно такива полулегални бизнеси.
6. Освен това, ЕСТИ ще осветли сектора и помогне за изравняване на конкурентната среда между полулегални и законоуважаващи предприемачи.
7. Много от подписалите се не са успяли при Ботев да откраднат нито една стотинка, което им се случва за първи път от 10 години.
8. Ботев не е партийна кандидатура и е бил подкрепен за назначаването му през 2013 г. от представители на над 50% от брутния продукт в българския туризъм.
9. Нито един от подкрепилите Ботев инвеститори в туризма не си е оттеглил подкрепата и не е подписал отвореното писмо – тук вече е без значение дали сте ги поканили да го подпишат и са Ви отказали или не сте счели за необходимо да се допитате до тях.

Като се замислите над горното, ако не сте един от пострадалите от т.7, мисля, че даже Вие ще си оттеглите подписа от злощастното писмо, което наистина не може да се окачестви по друг начин, освен „организирана корупция”.

30.11 2014 в 16:51

"Ангелкова не е първият министър, за който стои въпросът дали защитава интересите на обществото и хазната или частни лобистки интереси."

Нека поне е първият който ще упере пешкира. Пожелавам ни го за празниците

30.11 2014 в 16:24

Я виж ти, ще вземем да заприличаме на държава в която хората задават въпроси ? Харесва ми. Преди подобна дискусия щеше да бъде отмината като незначителна, имайки пред вид явните подигравки на Станишев и ДПС - кой щи гледа за данъци от туризъм, нали има Булгаргаз и Булгартабак

30.11 2014 в 15:37

Като един от подписалите писмото срещу оставането на Г-н Б.Ботев на поста заместник министър в Министерство на туризма, мога само да кажа, че има и друга истина извън тази изложена в статията на Off News и заигравката къде е публикувано писмото е една долнопробна жулналистика, каквато е и като цяло журналистиката, която намира място в медия като Пик. Аргументите срещу Г-н Ботев са многобройни и принципни, а въвеждането на системата ЕСТИ е нещо, което мнозина от попдисалите биха аплодирали. Достигането до консенсусни предложения от суекти с различни виждания в туризма е в случая признак на помъдряване. Г-н Ботев не доказа желание да работи с гражданските сдружения, инициира създаването на стратегии и документи, които защитавата чисто лобистки интереси, допеусна пълно изоставане по създаването на съпътстващата Закона за туризъм нормативна база. България достигна до ново дъно по отношение на своя най-важен пазар - този на българските граждани.

30.11 2014 в 13:25

11

29.11 2014 в 17:08

Всички сме за реформи. До момента, в който се наложи да се правят. И особено ако трябва да се правят от нас.

29.11 2014 в 14:54

До #26 mam.

Като клепаш някого, мислиш ли, че ще умиеш насралата се дългоноска?

28.11 2014 в 20:35

Прав е браточката: "Николина Ангелкова е една много амбициозна простакеса, а както добре знаем от амбициозна жена и свлачище спасение няма." Ма както казва оня плевенчанин - "тишината в спалнята, брато...".

Явно гробаджиите и за това не стават. Много фимейли се присъединиха към Първа Частна Банкянска с надежда да освежат малко позаглъхналия си хормонален живот, ма както личи, слабо ги огрява.

То и Тиквоча май не е много по тая част - власта го влече повече от жените, или пък вече не смогва да се бори и на двата фронта.