Нов свидетел в 3-та част на ''8-те джуджета'': Димитър Ламбовски обяви, че го натиснали да припознае парите от сейфа на Златанови

OFFNews 31 юли 2020 в 11:02 35423 2

Нов свидетел се появи в третата част от разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд, което бе публикувано тази сутрин.

Разследването дотук разказа как заради семеен конфликт бизнесменът Илия Златанов се опитва неуспешно да си върне владението на фирмата за производство на асансьори "Изамет". Търси съдействие от бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров - Петьо Еврото, с когото се среща в столичния ресторант "Осемте джуджета". По думите на Златанов, вместо да си върне бизнеса обаче, той попада в схема за изнудване. Принуден е да прехвърли фирмата си на посочен от групата човек и да се съгласи иззетите при обиск голяма сума пари в брой и злато да бъдат предадени на друг.

В третия епизод бизнесменът и бивш депутат от НДСВ (2001-2005) Димитър Ламбовски разказва, че бил повикан на разговор в "Осемте джуджета" от свой добър познат.

Ламбовски посочва, че там се запознал с Петьо Еврото и му били отправени сериозни заплахи. Така го принудили се включи като страна в разследването на Златанови, каквато не бил, и да поиска конфискуваните от разследващите 550 000 евро от сейф на Юлия Златанова. Юлия е съпруга на Илия Златанов, по чийто сигнал започва поредицата "Осемте джуджета". Пред камерата Ламбовски казва, че не познава нито Илия Златанов, нито семейството му, но под натиск подписал документ, че е дал за отговорно съхранение 650 000 евро на сина на Илия Златанов - Явор, и сега иска прокуратурата да му върне намерената в сейфа сума. Била му посочена адвокатка, с която заедно отишли в прокуратурата и взели парите в плик. Пред сградата се разделили и потеглили в противоположни посоки с автомобилите си - адвокатката с парите, а той - без.

Ламбовски твърди, че камери пред сградата на ул. "Черковна" би трябвало да са заснели това.

В първата част на разследването се разказва как се отнема бизнес за милиони. То е по разказа на Илия Златанов - бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В 15-минутното видео Илия Златанов разкрива как е потърсил съдействие чрез препоръчаният му от приятел бивш следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите", казал му приятелят.

Златанов се обърнал към него, след като заради семеен конфликт се оказал изхвърлен, по думите му - незаконно, от бизнеса си. Свръзката с Петьо Еврото станала в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи" 55, близо до НДК.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ бившият следовател, сега адвокат Петров, обещава да съдейства. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“.

На 3 юли 2019 Илия Златанов подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Във втората част на разследването разказва как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това, както и как се прави прехвърляне на дялове от фирми в болнични кабинети. 

Междувременно, Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикации в медиите, а на автора на разследването Николай Стайков бе поставена служебна охрана. Извършен бе и обиск в дома на Илия Златанов, където прокуратурата намерила златото или поне част от него, за което собственикът на "Изамет" говори в разследването на Антикорупционния фонд.

Главният прокурор Иван Гешев написа в туитъра си: "Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!"

Пред медии обаче дъщерята на Илия Златанов - Пролетина Златанова, изрази съмнения в процедурата по извършване на обиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6239

2

Izoblechitel

02.08 2020 в 12:04

Мафията се е укопала здраво.

Не успеем ли с ОСТАВКА сега, това ще е краят ни.

После ни чака ново фалшифициране на изборите!

4164

1

Egocentric Eccentric

31.07 2020 в 11:55

Значи до няколко дни да очакваме прокуратурата да претърси дома на Ламбовски и да открие 550 000 евро