Софийската градска прокуратура се самосезира във връзка с разследването за Илия Златанов и Петьо Еврото

OFFNews 26 юни 2020 в 15:33 6932 0

Софийска градска прокуратура се е самосезирала днес във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване от 24.06.2020 г., касаещи интервю на И.З. (Илия Златанов - б.р.), съобщи пресцентърът на прокуратурата.

По случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И.З.

Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство, посочват от прокуратурата.

Съобщението идва дни след като Антикорупционният фонд публикува разследването си "Осемте джуджета". Там бизнесменът и бивш собственик на групата фирми "Изамет" разказва как бизнесът му е бил завзет, след като потърсил съдействие от бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров (Петьо Еврото) - в столичния ресторант "Осемте джуджета". В разследването на АКФ се споменават редица имена и факти. Част от тях се потвърждават от документи и регистри, а останалите засега са само твърдения на подаващия сигнала Илия Златанов.

Какво разказва репортажът

След семеен конфликт Илия Златанов остава извън владение на семейния си бизнес - производство на асансьори. Негов съсед му предлага да го срещне с човек, който може да му реши проблемите - Петьо Еврото - в ресторант "Осемте джуджета" на ул. "Шандор Петьофи", в близост до НДК. "Малко е скъпчия, но ще ти реши проблемите", казал му съседът. След поредица от срещи, по думите на Златанов, следва светкавична прокурорска акция, в която от фирмата са иззети 35 кг злато и над 500 000 евро. Златанов казва, че сделката с Петьо Еврото била той да си получи част от имуществото, като голям дял остане адвоката. Било му предложено и да продължи да развива асансьорния си бизнес още две години, а впоследствие да се пенсионира и да го преотстъпи срещу финансова компенсация. Съгласявайки се на всички тези условия, защото "по-добре врабче в ръката, отколкото щъркел в небето", накрая той се оказал изнудван да подпише, че се отказва от всичко срещу заплахата, че в противен случай синът му, към онзи момент в ареста с бъбречна недостатъчност, няма да получи животоспасяващо лечение. Бягайки от България в неназована страна на 12 април, Златанов решава да даде гласност на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови