Как се завзема бизнес? Разследване на Антикорупционния фонд

Бизмесменът Илия Златанов разказва за схема за милиони, контролирана от бившия следовател Петьо Еврото. Никой от замесените не коментира

OFFNews 24 юни 2020 в 13:48 18107 2

Илия Златанов

Разследване за това как се отнема бизнес за милиони публикува Антикорупционният фонд. 

То е по разказа на Илия Златанов - бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В 15-минутното видео Илия Златанов разказва как е потърсил съдействие чрез препоръчания му от приятел бивш следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите", казал му приятелят.

Златанов се обърнал към него, след като заради семеен конфликт се оказал изхвърлен, по думите му - незаконно, от бизнеса си. Той е бивш вече собственик на групата фирми "Изимет", които според АКФ са с 20 милиона годишен оборот и са основен производител на асансьори.

Свръзката с Петьо Еврото станала в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи" 55, близо до НДК.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ бившият следовател, сега адвокат Петров, обещава да съдейства. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“.

На 3 юли 2019 Илия Златанов подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Според разказа на Златанов, ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров. На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото от трезори злато за над 4 милиона лева е върнато на Илия Златанов. Неговият разказ обаче е по-друг: според него златото изчезва в багажника на колата на Любена Петрова, още на паркинга на Специализирана прокуратура, допълва АКФ.

Петьо Петров-Еврото Снимки: АКФ

Следват нови срещи и заплахи, включително за живота му и този на сина му Явор Златанов, който е в ареста след акцията на прокуратурата срещу семейната фирма и е на хемодиализа. Илия Златанов казва, че подписал всичко, което искат от него, и спешно заминал в чужбина. В момента Златанов се намира в държава, която не иска да обяви публично, и подготвя сигнали до европейски институции за това, което му се е случило.

"По-добре врабче в ръката отколкото щъркел в небето" - така потърпевшият обяснява защо се е съгласявал на делба и прехвърляне на фирми.

Имената в разказа на Златанов

В разказа на бизнесмена се споменават и други имена - на адвокатката от Пазарджик Десислава Коцева, която по думите му действала като натрапен му защитник, който впоследствие се обърнал срещу него. Споменава се и натрапена охрана от "две момчета от Перник", които на два часа се отчитали на Митко Каратиста (Димитър Спасов). Златанов посочва още, че братът на вътрешния министър е униформен полицай и личен шофьор на Петьо Еврото.

Споменава се и Делян Пеевски, за когото според Златанов Петьо Еврото споменал, че иска да контролира бизнеса с асансьори, защото се очакват 4 милиарда от ЕС за подмяна на старите асансьори.

Фирмата на Златанов е била прехвърлена на дружеството "К Корекшън", която станала новия собственик на фабриката в Дупница. "К Корекшън" пък била прехвърлена на фиктивно лице - роденият през 1993 г. Кристиян Христов, казва още Илия Златанов. 

"Ние с Черепа се справихме... вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята", казал му Еврото, за да го убеди, че няма как да не приеме условията.

"Подписваш, знаеш какво да правиш - иначе ти в затвора, той (синът му - б.р.) ще умре", казали му на последната среща.

Никой от замесените в разказа му не е пожелал и не е коментирал до момента изнесените твърдения.

„Осемте джуджета“ е първата част от разследването на АКФ по казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

24.06 2020 в 16:11

Чудесен пример как работи системата в България. Всеки е готов да ползва най-долни и мръсни прийоми, за да прецака дори собствената си рода и от това с готовност се възползват отявлените отрепки на върха на тази гнусна хранителна пирамида.

5355

1

Кики

24.06 2020 в 15:46

Толкова пари и златни кюлчета се търкалят по разни чекмеджета, че само супер откритие може да ни спаси от гибел. Натискаш копчето и резултатът излиза - този е чист и има възможности да ръководи. Дали ще си съберат 200-300 човека да управлявт България? Толкова като начало стигат, ама кой и кога ще направи откритието? Никога, разбира се, май ни останаха само мечтите, защото и надеждата замина със секретния влак на БДЖ.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков