МВР "засекло" имигрантите от Средец без ток и видеонаблюдение на границата

Версията на властта покрай убийството в Средец се пропука

Юлиан Христов Последна промяна на 19 октомври 2015 в 12:45 14639 21

На границата няма ток, тепърва ще прокарват

Версията на властта за това, че преди убийството в Средец групата имигранти е била засечена от интегрираната система за видеонаблюдение, към момента страда от сериозен порок. В пограничния район на община Средец няма ток и съответно  - изградена система за видеонаблюдение.

Това се потвърждава от решение на Министерски съвет от 18 септември. Едва тогава правителството разрешава на вътрешния министър Румяна Бъчварова да сключи договор с електроразпределителното дружество в областта за прокарване на ток. Според това решение на вицепремиера се възлага и учредяването на ограничено вещно право на строеж на телекомуникационен стълб с кабина върху терен в землището на с. Белеврен, община Средец (на снимката долу).

Според текста на решението вицепремиерът трябва да учреди право на строеж на "прокарване на отклонения от общата електропреносна мрежа и право на преминаване за изграждане на външни електрозахранвания на елементи от интегрираната система за наблюдение по границата с Република Турция" върху три имота. Един от тях е именно в община Средец - село Горно Ябълково, което е в близост до граничната бразда. Останалите два имота са в друга гранична община - Малко Търново. Това са територии на земеделското министерство и държавно лесничейство, както и частна нива в село Сливарово.

От документа става ясно, че точно преди месец кабинетът тепърва е предприел действия по изграждането на елементи от системата за видеонаблюдение в този район.

Така версията, че групата от 54 чужденци е била засечена с технически средства, тотално рухва. Официално граничните полицаи разполагат с мобилни камери в автомобилите си, с които могат да засичат нелегално преминаващи границата. В случая обаче, въпросният район на Странджа планина представлява гориста и труднопроходима пресечена местност. Това на практика не позволява на джиповете, с които МВР разполага, да достигнат района, в който няма дори и черни пътища.

Просто казано, в този участък границата не се охранява ефективно. В този район трябва да бъдат изградени ограда и път - нещо, което също не е факт към настоящия момент. 

Според Атанас Мерджанов от БСП в участъци от границата електрозахранването е спряно заради неплатени сметки. Пред OFFNews той обясни, че има вариант камерите да бъдат захранвани и с агрегати, но имало периоди, в които няма електроподаване.

"Моето твърдение от няколко дни насам е, че всъщност не е имало сигнал от интегрираната система. Тоест, те са преминали, системата не е работила от близо седмица, заради неплатен ток", коментира депутатът.

Той твърди още, че дни преди да стане инцидентът край Средец на границата е имало експерти от ЕС, на които е трябвало да бъде показано как работи системата. Това обаче не се случило именно заради липсата на захранване.

Към този момент тези твърдения не са опровергани от МВР.

Валентин Попов от Синдикалната федерация на МВР обясни, че инфраструктурата на границата, там където я има, не е в добро състояние и това пречи на работата на полицаите. „При всички случаи не са оправени всички пътища, започват и дъждовете“, коментира той. По думите му в някои отношения условията на границата са се влошили през изминалата година. „Транспорт няма, елементарни хигиенни условия също, командировките вървят, а отпуските са спрени“, обясни още синдикалистът.

Липсата на ток и видеонаблюдение на границата обаче не е единствената пробойна във версията, тиражирана от властта и откритите въпроси остават. Първата серия от тях е свързана с граничния патрул, който е опитал да задържи чужденците: Ако те са били засечени от интегрираната система на Гранична полиция, защо е пратен патрул от трима души; възможно ли е полицаите да са се натъкнали на чужденците случайно; и - опитът на униформените да задържат групата ли е причината за възникналото напрежение или е имало друг конфликт между двете групи? До момента не е даден отговор на въпроса какво е застрашило живота на полицаите и имало ли условия за употреба на оръжие при неизбежна отбрана. 

Според Закона за МВР униформен може да използва оръжие, когато не е на границата: при въоръжено нападение или заплаха с оръжие (за такова към момента не се говори); при освобождаване на заложници (текстът не описва хипотезата на конкретния случай); при задържането на лице, извършило престъпление или при опит на такова лице да избяга. Последният текст отговаря на обстановката, но законът прави уточнението, че в тези случаи полицаят трябва да отправи предупреждение, а при използването на оръжие е длъжен да запази здравето и живота на лицето, срещу което то е насочено.

Неизяснени остават и някои въпроси около самото убийство. Версията за рикошета беше лансирана още в първите часове след инцидента от главния секретар на МВР Георги Костов, много преди следствието, което още не е приключило. Вместо да бъдат изчакани резултатите от разследването и балистичната експертиза, версията веднага беше потвърдена от патоанатом. Малка подробност тук е, че Съдебната медицина в Бургас се оглавява от Галина Милева - бивш депутат от ГЕРБ. Отворен остава и въпросът защо граничен полицай със сериозен опит е в основата на "нелепия инцидент". 

Премиерът Бойко Борисов също защити тезата за рикошет, заявявайки че експертизата, която още не е готова, го е доказала. По-интересно е обаче, че в изказването му, което дойде един ден след инцидента и въпреки, че стрелбата беше причината да напусне заседанието на Европейския съвет, никъде не става дума за интегрираната система за видеонаблюдение. Вместо това, Борисов е убеден, че границата се охранява подобаващо: 

Отзвукът в Европа е, че България е най-добре пазената граница. Искате да ни докарат чужденци да ни пазят границата ли? Ние пари си имаме и я пазим – такива, каквито са ни ангажиментите. Ако започнат да дават пари, не е хубаво, защото значи друго.

Към днешна дата фактите говорят друго: съпътстващата инфраструктура по границата, която трябва да позволява бързото придвижване на специализирани екипи, не е адекватна; техническата база е под всякаква критика - граничните полицаи разполагат едва с три високопроходими машини; към края на 2014 година на границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени, камионите са били 25, от които в неизправност били пет. Условията, в които работят граничните полицаи, са плачевни. Към момента те не разполагат с достатъчен брой палатки. За сметка на това са им отпуснати дърва за огрев. Отпуските им са спрени, а командироването често е за две седмици през седем дена.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2015 в 14:54

Абсолютни глупости пишете. Мобилните системи с термокамери могат да се разположат на височина и да наблюдават огромен периметър вътре е горите, особенно ако е и голям обекта-излъчващ топлина, а имено групата от над 50-те човека.

19.10 2015 в 23:11

Как така от всичките граници на всичките държави, които за засегнати от имигрантите точно български полицаи застреляха първия имигрант. Как в Унгария когато положението ескалира до бунт никой не стреля срещу имигрантите. Каква е била целта на полицаите насочила се към групата и при какви обстоятелства се е стигнало до тази стрелба? Неможе да убиваш хора само защото са преминали границата нелегално.

19.10 2015 в 22:21

Към журналистите: Я гледай ти! Докато преди време имаше гръмки заглавия, че едва ли не полицаите са на курорт по границата и трупат пачки от командировъчни, сега пък "Условията, в които работят граничните полицаи, са плачевни". Че те - условията не са се променяли бре! Защо чак сега ги видяхте? И защо подзаглавието на статийката е "Версията на властта покрай убийството в Средец се пропука", като в същата статийка по- надолу пишете, че "експертизата, която още не е готова..." Защо лепвате етикет на нещо без да се знае още какво е то? Вашата роля не е ли да представите събраната информация и различни мнения по даден случай и да оставите публиката сама да си направи изводите? Мноооого избирателно и дразнещо.....

19.10 2015 в 22:03

Може ли някой да ми обясни, как ще запазиш здравето и живота някому, срещу когото използваш огнестрелно оръжие?!

19.10 2015 в 20:37

Тоя куршум май ще рикошира в още няколко тикви преди да го замажат като свещена вода по нечия кратуна.

19.10 2015 в 20:02

"Версията на властта за това, че преди убийството в Средец".Определението-"убийството в Средец" дали е на автора или на другаря му мерджанов?

19.10 2015 в 19:51

Имам въпрос: Автора и редакцията да не са от БХК? Имам предвид БХКурви?

19.10 2015 в 19:49

И според мен вие определено вместо за убит афганец, предпочитахте да пишете за деня на национален траур по повод трима заклани полицаи!!!

19.10 2015 в 19:14

Отдавна не бях чел подобен материал, долен, манипулативен....досущ като Афера.
Колко от писалите материала познават областа, мастото, терена.... До колко са запознати с постовете за наблюдение, как те само наблюдават от онези джипове с вирнатите мачти и термокамерите.... Как в конкретния случай са правени два баража по предполагаемото трасе на талибаните, но баражите са закъснели щото тези много бързи, до Аврамов мост са стигнали два пъти по-бързо от всяка друга група...
Това че пригласяте на съветския военен възпитаник Мерджанов е показателно. Това мекере е по-долно и от Станишев!!!

19.10 2015 в 18:42

Samokov "И тримата гранични полицаи в каналджийската далавера."

Тъпо. Но затова пък българско!
Значи сега полицаите пък станаха каналджии.
Ид*оти, хората рискуват живота си за да ни пазят.
Но не, дай да отворим портите широко и да приемем милионите мюсюлмани от Азия и Африка...

Преминаването нелегално на граница е престъпление.
Защо въобще се дискутира дали е рикошет или не? Няма никакво значение, трима са овладяли ситуация с 55 престъпника. Имат всички основания да използват оръжие.

Написаните редове от автора е поредното философстване на поредния "евро либерал демократ хуманист".
Търси под вола теле.

 
X