Оградата на границата в цифри (инфографика)

Юлиан Христов 06 октомври 2015 в 11:45 18477 0

Оградата на границата в цифри (инфографика)

Снимка OFFNews

По-дълга и по-скъпа ще бъде новостроящата се ограда на границата ни с Турция. Повече от 48 млн. лв. ще налее държавата за строежа на съоръжението, като парите ще отидат в частни фирми без провеждането на обществена поръчка.

Новият участък от границата, който ще бъде опасан с бодлива тел, е проектиран по задание на Гранична полиция. Предвидено е изграждането на два типа огради, в зависимост от терена. Най-трудно ще е строителството в област Бургас, където районът е по-тежък. На места склоновете на Странджа достигат наклон от 40 %, което прави изграждането на съоръжението екстремно. 

Лицевата страна на оградата от двете ѝ страни представлява телена мрежа от стоманизирана поцинкована тел. Изискването на граничните полицаи е тя да издържа на сили на опън от 1500 MPa, да има съпротивление на срязване от 785 кг/кв. мм и диаметър на телта от 4 мм. Бодливата тел е щампована с остриета от ламарина с дебелина 0.5 мм. 

По-сложната за изграждане ограда тип А ще опасва по-голямата част от общо 132.6 км. Тя е идентична с първата 30-километрова ограда, която беше построена в района на граничния пункт "Капитан Андреево". 

Графика: Ваня Милева

Това съоръжение представлява двуредова ограда, с височина 3 метра откъм българската страна и 2.5 м от страната на Турция. 

Откъм турска страна, металните колове имат остър шип.

Двата реда колове ще са на разстояние от 1.5 м, като между тях ще бъде поставена бодлива режеща тел. Бодлива тел ще има и на върха на коловете откъм българска страна. 

Оградата от тип Б ще бъде изградена в три участъка в Бургаско. Най-дългият е между реките Велека и Делийска - 7.4 км. Тази ограда ще бъде по-висока за сметка на широчината ѝ. По височината на оградата има девет спирали бодлива тел.

Разстоянието на оградата от турската полоса варира между метър и десет метра. Откъм българска страна ще има изграден и полеви път с широчина три метра и застлан с натрошен камък.  

Графика: Ваня Милева

Доклад на МВР от началото на годината констатира неефективност на построената в мандата на правителството "Орешарски" ограда. Тогава експертна комисия констатира, че оградата може да бъде преодоляна безпроблемно за няколко минути. Тогава беше направена препоръка оградата да бъде и подсилена с допълнителна защита срещу проникване.

Проектите за трите отделни участъка в областите Хасково, Ямбол и Бургас са изготвени от различни фирми, които трябва да се съобразят със заданието, направено от МВР. В същото време на фирмите е даден картбланш, в зависимост от спецификата на участъците да предложат конструктивни решения. Това означава, че на места оградата може да изглежда различно. 

Очаква се строежът на ограда окончателно да приключи до пролетта, когато се предполага, че бежанският натиск по границата ще намалее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови