Охраната на границата като "рикошет от въздуха"

Юлиан Христов Последна промяна на 16 октомври 2015 в 11:29 7225 20

Охраната на границата като

Снимка OFFNews

Въпрос на време беше да се стигне до инцидента в близост до границата, при който беше убит нелегален имигрант. За нечовешките условия, при които работят полицаите, знаем още от първите дни на операцията по държавната граница. Ако напрежението и натовареността са огромни, то това е само една от причините камъчето да обърне каруцата. В случая се доказа, че охраната на границата ни май наистина не е съвсем адекватна, въпреки огромния ресурс, който се хвърля в тази дейност.

От снощния случай без отговор остават два въпроса.

Първият: Как с рикошет от въздуха е убит един от групата от 54 души, представили се за афганистанци? 

Поне такова е твърдението на стрелялия полицай, така беше представена ситуацията и от главния секретар на МВР Георги Костов

Екип служители на МВР, в района на ГПУ Средец, местност Рибарска среща, се наткъва на група лица над 50 човека, които видимо не са български граждани и с рисков профил на поведение. Очевидно са нарушители, преминали националната граница. Предприемат действия по задържането им, срещат съпротива. Единият от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха. Вследствие на рикошет, има пострадал нарушител, който в последствие почива.

От обясненията става ясно също, че чужденците не са били въоръжени, но са проявили "форма на агресия" при съотношение 54 на трима. 

Според шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов в случая не става въпрос просто за граничен инцидент, а за хипотеза "в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи". Според него проблемът се нарича "липса на обучение на полицейския състав" и за това трябва да бъде потърсена съответната отговорност. 

"Преди да даде пресконференция г-н Георги Костов, главният секретар на МВР, да излязат и да заявят кой ще понесе отговорност за това нещо. Защото този инцидент ще има европейски оттенък. Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница. Трябва да се реагира адекватно на ситуацията", коментира депутатът от Реформаторския блок.

От информацията до момента с категоричност е ясно, че случаят не отговаря на нито една от хипотезите в закона, които позволяват употреба на оръжие при абсолютна необходимост.

В Закона за МВР са определени случаите. Когато става въпрос за въоръжено нападение например или за лица, оказали въоръжена съпротива, непосредствено на държавната граница, униформените имат право да стрелят без предупреждение. Очевидно снощният случай не е такъв, тъй като имигрантите са засечени на 30 км във вътрешността на страната.

Законът описва и случаите, при които полицай може да използва оръжие, когато не е на границата: при въоръжено нападение или заплаха с оръжие; при освобождаване на заложници; при задържането на лице, извършило престъпление или при опит на такова лице да избяга. В тези случаи полицаят трябва да отправи предупреждение, а при използването на оръжие е длъжен да запази здравето и живота на лицето, срещу което е насочено.

Според Николай Радулов, бивш секретар на МВР, употребата на оръжие в случая е била напълно оправдана. "Крайно време е да преосмислим всичко това, което се случва. Ясно е, че тези хора не са бежанци, защото нямат статут. Имайки предвид, че става дума за петдесетина млади и здрави мъже, говорим по-скоро за проникване на бандитска група в страната и е съвсем оправдано използването на помощни средства. Ако тия 50 души се държат агресивно, не виждам как трима полицаи могат да реагират освен да стрелят", обясни Радулов в коментар за OFFNews

Вторият въпрос: Защо, след като е засечена от системата за контрол на границата, групата чужденци са задържани във вътрешността на страната?

Причината е, че охраната на границата е като "рикошет във въздуха". Въпреки огромния брой служители, командировани на границата, за разлика от имигрантските групи, те не разполагат с нужната мобилност. В силно пресечения терен МВР не може да реагира адекватно и бързо, така че да пресече навлизането на нелегални имигранти навътре в страната. Това е учебникарски пример за асиметрична заплаха при липса на адекватни превантивни действия от страна на правоохранителните органи. В такива случаи, инциденти като снощния, са много по-вероятни. 

"Навлизайки навътре в страната, тази група е извършила вече няколко престъпления. Ако 20 души нахлуят в дома ви, вие няма ли да се защитавате с всички средства, които имате?", попита Радулов. 

Оградата на границата и системите за наблюдение, очевидно не са ефективно решение на проблема. Съпътстващата инфраструктура, която да позволява бързото придвижване на специализирани екипи, не е адекватна. Да не говорим за техническата база. Доклад от началото на тази година показва, че към октомври 2014 година на границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени. Камионите са били 25, от които в неизправност били пет, а от високпроходимите пехотни машини - три броя, от които едната в неизправност. 

"Когато системата ги засече, в рамките на пет до 10 минути трябва да реагира екип, който да отиде на място и да пресече опита за преминаване на границата. Само че това е кауза пердута. Там няма никакъв път, нито пък се проектира да се направи път. Едно заграждение е половинчата мярка", категоричен е Николай Радулов. 

Въпреки намеренията на правителството да изгради в кратки срокове оградата на границата, вероятно съоръжението ще бъде готово изцяло през пролетта. Ясно е най-вече, че тя ще представлява същата телена мрежа, като изградената до момента, ще остане също толкова лесна за преодоляване и за сметка на това ще е по-скъпа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 12:44

Какво си въобразяваха тези "седесарски измекяри" в началото на
90-те, когато обхванати от властовите си амбиции, с устрем заради
"добруването" на бъдещите поколения, бутнаха КЛЬОНОВЕТЕ по външните ни граници !?
А, сега българските данъкоплатци ще трябва да се ръсят с милиони,
за да ги градят отново . . ?
По това може човек да прецени, що за държава сме !?

17.10 2015 в 08:29

"Жалко че не са ги изтрепали всичките" - сложи си го това като хедър. Ще ти ходи.

16.10 2015 в 22:06

НАРУШАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА И НЕЛЕГАЛНО ПРОНИКВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Бандитска група, проникнала НЕЛЕГАЛНО, без документи, с агресивно държане. Според закона полицай може да използва оръжие "...при задържането на лице, извършило престъпление...".

Жалко че не са ги изтрепали всичките.16.10 2015 в 16:41

Ананас Ананасов да ми яде Ананаса...

16.10 2015 в 15:58

чш ей, маймуняк, кьорав ли си какво съм написал?

16.10 2015 в 15:32

Пълни глупости изсмукани от пръстите....тая статия е позор. Изтрийте я моля...

16.10 2015 в 15:30

Чесъна пак руски самолети му се искат . Ей нищожество такова , щом толкова много искаш война , хващай някой захабен Ак-47, през Турция да ти ударят по едно две колянца там манафите и в Сирия , белким си поне полезен с нещо . Понеже те знам , че мразиш всичко руско , там може да измолиш някой кравар , или бунтовник да ти услужи с м-16 . На границата Турция-Сирия , ще получиш кратко но съществено въведение във войната и опорните(горещите) точки и почваш да стрижеш .......

16.10 2015 в 15:22

Унгария вдигна огради между тях и Сърбия , между тях и Хърватия , и то за някакви си 2 месеца , нашите ще направят оградата чак пролетта . Следващия път когато някой , дали Борисов мутрата , Цветанов престъпника или пък тази политическа м*рша Кунева излязат и почнат да говорят , за това как незаслужено ни държат извън Шенген , се надявам някой от продажните ни журналисти да се осмели да спомене за тези случаи .
Другия основен въпрос който плаче да бъде повдигнат е , щом няколко хиляди арабели по джапанки преминават транзитно границата ни без особени проблеми и то когато си решат , какво точно правим с контрабандата на оръжия , наркотици , цигари ? Организираната престъпност не би трябвало да изпитва никакъв проблем , имайки предвид колко са корумпирани полицейските ни служители , представям си граничарите . Даже бих спекулирал , че се е стигнало до стрелба , понеже не им е било платено и е възникнал спор , но да оставим това на разследващите , да видим какво точно ще излъжат този път ......

16.10 2015 в 14:53

..."Законът описва и случаите, при които полицай може да използва оръжие, когато не е на границата: при въоръжено нападение или заплаха с оръжие; при освобождаване на заложници; при задържането на лице, извършило престъпление или при опит на такова лице да избяга. В тези случаи полицаят трябва да отправи предупреждение, а при използването на оръжие е длъжен да запази здравето и живота на лицето, срещу което е насочено...."

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС:

Чл. 279. (1) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
Чл. 280. Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
(2) Наказанието е лишаване от свобода от една до десет години, глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, ако:
1. през границата е преведено лице, ненавършило 16-годишна възраст;
2. превеждането е станало без знанието на лицето;
3. преведеният през границата не е български гражданин;
4. е използвано моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство;
5. превеждането е организирано от група или организация;
6. превеждането е извършено по начин, опасен за живота на преведените лица.

Господа от ОФФ нюз според чл. 279 и 280 от Наказателния кодекс, нарушаването на държавната граница и каналджииството все още са престъпления в Р.България!!! Четете преди да пишете! Следователно използването на оръжие е разрешено - "...при задържането на лице, извършило престъпление или при опит на такова лице да избяга....".

16.10 2015 в 14:47

ааа Пънчо, моля без внушения и манипулации на общественото мнение. Чесън като е почнал да се САМОосигурява ти си бил още в течно състояние или в най-добрия случай, тъкмо да си почнал да се учиш от баща си как се псува. Моля. А новината иначе си е ок. Не е ок, че някой олигофрен решил да си брои "едно" без да съзнава, че това едно му влиза в гъза. Ама кво да те виня тебе.