Охраната на границата като "рикошет от въздуха"

Юлиан Христов 16 октомври 2015 в 11:29 8440 20

Охраната на границата като

Снимка OFFNews

Въпрос на време беше да се стигне до инцидента в близост до границата, при който беше убит нелегален имигрант. За нечовешките условия, при които работят полицаите, знаем още от първите дни на операцията по държавната граница. Ако напрежението и натовареността са огромни, то това е само една от причините камъчето да обърне каруцата. В случая се доказа, че охраната на границата ни май наистина не е съвсем адекватна, въпреки огромния ресурс, който се хвърля в тази дейност.

От снощния случай без отговор остават два въпроса.

Първият: Как с рикошет от въздуха е убит един от групата от 54 души, представили се за афганистанци? 

Поне такова е твърдението на стрелялия полицай, така беше представена ситуацията и от главния секретар на МВР Георги Костов

Екип служители на МВР, в района на ГПУ Средец, местност Рибарска среща, се наткъва на група лица над 50 човека, които видимо не са български граждани и с рисков профил на поведение. Очевидно са нарушители, преминали националната граница. Предприемат действия по задържането им, срещат съпротива. Единият от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха. Вследствие на рикошет, има пострадал нарушител, който в последствие почива.

От обясненията става ясно също, че чужденците не са били въоръжени, но са проявили "форма на агресия" при съотношение 54 на трима. 

Според шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов в случая не става въпрос просто за граничен инцидент, а за хипотеза "в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи". Според него проблемът се нарича "липса на обучение на полицейския състав" и за това трябва да бъде потърсена съответната отговорност. 

"Преди да даде пресконференция г-н Георги Костов, главният секретар на МВР, да излязат и да заявят кой ще понесе отговорност за това нещо. Защото този инцидент ще има европейски оттенък. Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница. Трябва да се реагира адекватно на ситуацията", коментира депутатът от Реформаторския блок.

От информацията до момента с категоричност е ясно, че случаят не отговаря на нито една от хипотезите в закона, които позволяват употреба на оръжие при абсолютна необходимост.

В Закона за МВР са определени случаите. Когато става въпрос за въоръжено нападение например или за лица, оказали въоръжена съпротива, непосредствено на държавната граница, униформените имат право да стрелят без предупреждение. Очевидно снощният случай не е такъв, тъй като имигрантите са засечени на 30 км във вътрешността на страната.

Законът описва и случаите, при които полицай може да използва оръжие, когато не е на границата: при въоръжено нападение или заплаха с оръжие; при освобождаване на заложници; при задържането на лице, извършило престъпление или при опит на такова лице да избяга. В тези случаи полицаят трябва да отправи предупреждение, а при използването на оръжие е длъжен да запази здравето и живота на лицето, срещу което е насочено.

Според Николай Радулов, бивш секретар на МВР, употребата на оръжие в случая е била напълно оправдана. "Крайно време е да преосмислим всичко това, което се случва. Ясно е, че тези хора не са бежанци, защото нямат статут. Имайки предвид, че става дума за петдесетина млади и здрави мъже, говорим по-скоро за проникване на бандитска група в страната и е съвсем оправдано използването на помощни средства. Ако тия 50 души се държат агресивно, не виждам как трима полицаи могат да реагират освен да стрелят", обясни Радулов в коментар за OFFNews

Вторият въпрос: Защо, след като е засечена от системата за контрол на границата, групата чужденци са задържани във вътрешността на страната?

Причината е, че охраната на границата е като "рикошет във въздуха". Въпреки огромния брой служители, командировани на границата, за разлика от имигрантските групи, те не разполагат с нужната мобилност. В силно пресечения терен МВР не може да реагира адекватно и бързо, така че да пресече навлизането на нелегални имигранти навътре в страната. Това е учебникарски пример за асиметрична заплаха при липса на адекватни превантивни действия от страна на правоохранителните органи. В такива случаи, инциденти като снощния, са много по-вероятни. 

"Навлизайки навътре в страната, тази група е извършила вече няколко престъпления. Ако 20 души нахлуят в дома ви, вие няма ли да се защитавате с всички средства, които имате?", попита Радулов. 

Оградата на границата и системите за наблюдение, очевидно не са ефективно решение на проблема. Съпътстващата инфраструктура, която да позволява бързото придвижване на специализирани екипи, не е адекватна. Да не говорим за техническата база. Доклад от началото на тази година показва, че към октомври 2014 година на границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени. Камионите са били 25, от които в неизправност били пет, а от високпроходимите пехотни машини - три броя, от които едната в неизправност. 

"Когато системата ги засече, в рамките на пет до 10 минути трябва да реагира екип, който да отиде на място и да пресече опита за преминаване на границата. Само че това е кауза пердута. Там няма никакъв път, нито пък се проектира да се направи път. Едно заграждение е половинчата мярка", категоричен е Николай Радулов. 

Въпреки намеренията на правителството да изгради в кратки срокове оградата на границата, вероятно съоръжението ще бъде готово изцяло през пролетта. Ясно е най-вече, че тя ще представлява същата телена мрежа, като изградената до момента, ще остане също толкова лесна за преодоляване и за сметка на това ще е по-скъпа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!