Кабинетът спрял незаконно приема в Пернишкия университет

Образователният министър Анелия Клисарова подвела министрите с доклада си

Александра Маркарян 13 май 2014 в 15:38 8223 14

Министерският съвет е отказал бройки за прием в Пернишкия университет, без да има правно основание за това. Кабинетът е бил подведен от доклад, внесен от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Решението

МС гласува решение за бройките за прием в университетите у нас за учебната 2014/2015 г. на заседание, провело се на 10 май. Сред университетите с план-прием за предстоящата учебна година не беше Европейският политехнически университет - Перник, а от съобщението на МС до медиите стана ясен и мотивът за това. "Поради отрицателна оценка на Агенцията (бел. ред. Националната агенция по оценяване и акредитация към МС), в решението не е включен Европейският политехнически университет – Перник", пише в прессъобщението на кабинета. В отговор на въпрос на OFFNews от правителствената пресслужба уточниха, че това твърдение е било записано в доклада на министъра на образованието Анелия Клисарова, която е и вносител на проекта за решение за определяне на бройките за прием в университетите.

Реакциите

Същия ден от НАОА отрекоха пред OFFNews да има какъвто и да е отказ. Увериха ни, че ЕПУ е в процедура и няма решение.

В официалната си позиция, разпространена също на 10 май, от ЕПУ заявяват, че имат акредитация, че ръководството на ВУЗ-а е "изумено от това, че на заседание на Министерски съвет е внесен доклад с невярно съдържание, на базата на което е взето неправомерно решение", както и че "никой орган в България не може да лиши университета от правата му за приемане и обучаване на студенти".

От университета апелираха "Министерският съвет да коригира направената грешка".

Фактите

Решението на МС действително е в разрез със Закона за висшето образование, според който новооткритите университети имат статут на акредитирани и могат да обучават до изтичането на определения от НАОА срок. В случая с Пернишкия университет (който е открит през 2008 г. с решение на Народното събрание) този краен срок е месец май 2016 година, т.е. дори и акредитацията му да не бъде продължена, той със сигурност има право да обучава през учебната 2014/2015 г.

След създаването им новите ВУЗ-овете са длъжни да подадат в НАОА проекти за откриване на професионални направления. Утвърждаването на тези проекти от НАОА им дава правото да продължат да обучават в специалностите, включени в съответните направления (напр. в направление "Социални, стопански и правни науки" влизат специалности като "Социология", "Културология", "Психология", "Политология", "Право", "Администрация и управление", "Туризъм", "Журналистика").

В конкретния случай университетът ни е подал 7 проекта за откриване професионални направления на 15 май 2013 г., каза ректорът проф. Иван Петков пред OFFNews днес. "Въпреки че по закон НАОА трябва да се произнесе в 6-месечен срок, и до днес нямаме нито едно официално решение от Агенцията. Но гласуванията в постоянните комисии към НАОА са в наша полза", допълни той.

Той беше категоричен, че решението на МС по предложение на МОН е "абсолютен гаф на МОН, защото хората в министерството явно не познават чл. 80, ал. 1, 5 и 6 от Закона за висшето образование". Той заяви, още, че спирането на приема е "много злонамерена атака, зад която стои директорът на дирекция "Висше образование" Мария Фъртунова".

Обяснението на ректора за мотива за въпросната "злонамерена атака" бе, че "явно други университети са ни възприели като конкуренция".

За да изясни фактите по разминаващата се информация за статута на ЕПУ, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието.

Изненадващо, в получения днес отговор пише, че "На 22 април 2014 г. МОН с писмо е уведомено, че на 17 април 2014 година Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е взел решение за отрицателна оценка на проекти за откриване на три професионални направления на Европейския политехнически университет в гр. Перник".

От МОН твърдят още, че "внесеният в Министерския съвет проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2014-2015 г., е съобразен с официалното становище на НАОА по отношение на акредитираните професионални направления и специалности от регулираните професии".

Реакцията на ректора на ЕПУ проф. Петков на това беше: "За първи път чувам. Кълна Ви се - с ръка на сърцето - че не сме получавали подобно решение на НАОА".

От ЕПУ са подали жалба в НАОА и са предприели постъпки за промяна на решението на Министерския съвет, което ги оставя без прием за 2014/2015 г., стана ясно още от думите на проф. Петков.

Въпреки спрения прием на сайта на ВУЗ-а са обявени условията за прием и датите за изпитите за предстоящата учебна година за 8 бакалавърски специалности и 13 магистърски програми. Сред тях са "Строително инженерство" и регулираната "Архитектура".

По думите на ректора от откриването на университета досега през ЕПУ са преминали или все още се обучават приблизително 530 студенти, а над 86% от тях са чужденци от 11 държави. Обучението в ЕПУ е изцяло на английски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!