Quantcast

Кабинетът спрял незаконно приема в Пернишкия университет

Образователният министър Анелия Клисарова подвела министрите с доклада си

Александра Маркарян Последна промяна на 13 май 2014 в 15:38 7254 14

Министерският съвет е отказал бройки за прием в Пернишкия университет, без да има правно основание за това. Кабинетът е бил подведен от доклад, внесен от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Решението

МС гласува решение за бройките за прием в университетите у нас за учебната 2014/2015 г. на заседание, провело се на 10 май. Сред университетите с план-прием за предстоящата учебна година не беше Европейският политехнически университет - Перник, а от съобщението на МС до медиите стана ясен и мотивът за това. "Поради отрицателна оценка на Агенцията (бел. ред. Националната агенция по оценяване и акредитация към МС), в решението не е включен Европейският политехнически университет – Перник", пише в прессъобщението на кабинета. В отговор на въпрос на OFFNews от правителствената пресслужба уточниха, че това твърдение е било записано в доклада на министъра на образованието Анелия Клисарова, която е и вносител на проекта за решение за определяне на бройките за прием в университетите.

Реакциите

Същия ден от НАОА отрекоха пред OFFNews да има какъвто и да е отказ. Увериха ни, че ЕПУ е в процедура и няма решение.

В официалната си позиция, разпространена също на 10 май, от ЕПУ заявяват, че имат акредитация, че ръководството на ВУЗ-а е "изумено от това, че на заседание на Министерски съвет е внесен доклад с невярно съдържание, на базата на което е взето неправомерно решение", както и че "никой орган в България не може да лиши университета от правата му за приемане и обучаване на студенти".

От университета апелираха "Министерският съвет да коригира направената грешка".

Фактите

Решението на МС действително е в разрез със Закона за висшето образование, според който новооткритите университети имат статут на акредитирани и могат да обучават до изтичането на определения от НАОА срок. В случая с Пернишкия университет (който е открит през 2008 г. с решение на Народното събрание) този краен срок е месец май 2016 година, т.е. дори и акредитацията му да не бъде продължена, той със сигурност има право да обучава през учебната 2014/2015 г.

След създаването им новите ВУЗ-овете са длъжни да подадат в НАОА проекти за откриване на професионални направления. Утвърждаването на тези проекти от НАОА им дава правото да продължат да обучават в специалностите, включени в съответните направления (напр. в направление "Социални, стопански и правни науки" влизат специалности като "Социология", "Културология", "Психология", "Политология", "Право", "Администрация и управление", "Туризъм", "Журналистика").

В конкретния случай университетът ни е подал 7 проекта за откриване професионални направления на 15 май 2013 г., каза ректорът проф. Иван Петков пред OFFNews днес. "Въпреки че по закон НАОА трябва да се произнесе в 6-месечен срок, и до днес нямаме нито едно официално решение от Агенцията. Но гласуванията в постоянните комисии към НАОА са в наша полза", допълни той.

Той беше категоричен, че решението на МС по предложение на МОН е "абсолютен гаф на МОН, защото хората в министерството явно не познават чл. 80, ал. 1, 5 и 6 от Закона за висшето образование". Той заяви, още, че спирането на приема е "много злонамерена атака, зад която стои директорът на дирекция "Висше образование" Мария Фъртунова".

Обяснението на ректора за мотива за въпросната "злонамерена атака" бе, че "явно други университети са ни възприели като конкуренция".

За да изясни фактите по разминаващата се информация за статута на ЕПУ, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието.

Изненадващо, в получения днес отговор пише, че "На 22 април 2014 г. МОН с писмо е уведомено, че на 17 април 2014 година Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е взел решение за отрицателна оценка на проекти за откриване на три професионални направления на Европейския политехнически университет в гр. Перник".

От МОН твърдят още, че "внесеният в Министерския съвет проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2014-2015 г., е съобразен с официалното становище на НАОА по отношение на акредитираните професионални направления и специалности от регулираните професии".

Реакцията на ректора на ЕПУ проф. Петков на това беше: "За първи път чувам. Кълна Ви се - с ръка на сърцето - че не сме получавали подобно решение на НАОА".

От ЕПУ са подали жалба в НАОА и са предприели постъпки за промяна на решението на Министерския съвет, което ги оставя без прием за 2014/2015 г., стана ясно още от думите на проф. Петков.

Въпреки спрения прием на сайта на ВУЗ-а са обявени условията за прием и датите за изпитите за предстоящата учебна година за 8 бакалавърски специалности и 13 магистърски програми. Сред тях са "Строително инженерство" и регулираната "Архитектура".

По думите на ректора от откриването на университета досега през ЕПУ са преминали или все още се обучават приблизително 530 студенти, а над 86% от тях са чужденци от 11 държави. Обучението в ЕПУ е изцяло на английски език.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 13:04

Всичко тръгва от ректора на университета! Хора, това е един огромен лъжец и крадец, ченге от ДС! Не му вярвайте!Почернил е много хора този изрод!

09.06 2014 в 15:50

УМРЪЗНА НИ ДА СЛУШАМЕ САМО ПРОСТОТИИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА НЯКОИ ГОСПОДА "МИНИСТРИ"СТРАДАТ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ.ДОКОГА ЩЕ СЕ ГАВРЯТ С ТОЗИ НАРОД.ОТКРИВАХА ,ЗАКРИВАХА УНИВЕРСИТЕТИ ТОВА Е ЕДНО ГОЛЯМО БЕЗУМИЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.ИМАМ ПОЗНАТА КОЯТО ,Е ЗАВЪРШИЛА КИЕВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ КОЙТО СЪЩО НЕ БЕШЕ ПРИЗНАТ В Б-Я .ОТИДЕ ДЕТЕТО В ИСПАНИЯ ТАМ Я ПРИЗНАЛИ И СЕГА РАБОТИ ПРЕСТИЖНА РАБОТА.КОЙ ИМ ПЛАЩА ТЕЗИ СИМЕСТРИ НЕ ИЗЛИЗА ЛИ ВСИЧКО ОТ ГЪРБА НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦАТА.А СЕГА И УНИВЕРСИТЕТА В ПЕРНИК .НА КОЙ ПРЕЧИ НА КОЯ МИНИСТЪРКА И МИНИСТЪР КАЖЕТЕ .СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧЕНИЕ.ЯВНО КАТО СЕ ВИДИ ,ЧЕ НЕЩО ТРЪГВА НА ДОБРЕ ВМЕСТО ДА МУ СЕ ПОМОГНЕ ДАЙТЕ ДА ГО УНИЩОЖИМ.КАЗВАМЕ СТИГА ГАВРИ С ТОЗИ И БЕЗ ТОВА ИЗСТРАДАЛ НАРОД. КАКВО НЕ Е СЪСИПАНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА.СЕГА И ТОЗИ УНИВЕРСИТЕТ.ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО НЕ СЕ ГЛАСУВА?

20.05 2014 в 23:05

Линкът, който Марти предлага наистина води до учебни планове. Само че до него не стига по естествен път от сайта на ЕПУ. Т.е. продължава да е неясно какво могат да видят потенциалните кандидати за този университет.
И продължава да е неясно кои са акредитираните професионални направления в ЕПУ. За най-малко 5-те години от съществуването си трябваше да има поне едно такова. Кое е то, Марти?

14.05 2014 в 12:19

За последното "компетентно мнение" на безпартийна изпращам линк с учебните планове:
http://epu.bg/bg/index.php/en/about-epu/396-academics-corriculum

14.05 2014 в 12:02

Чест и почитания за този университет,за крехката му възраст и за желанието му за живот и развитие. Както всяко различно нещо непроизхождащо от виден български политик или партия, така и този университет вече е подложен на мъченията и гаврата на българските институции и "министърки", за които нищо хубаво не знаем, за съжаление. Както са се убедили нормалните хора вече, законите в тая мила ни държавица са написани, направени и подведени, така че който и както иска да си клати другия и винаги в ощърб на нея. Надявам се въпреки крехката си възраст и агресивните задкулисни атаки на министърките от МОН, университетът оцелее и продължи да обучава чуждестранни студенти от всички краища на света, както и да популяризира и рекламира бедната ни на души държавица!

14.05 2014 в 10:15

Ударът по АБВГ-оце е ясен - ПИТКА-та си беше негов личен проект, а дребното мъжле Иван Петков беше единственият професор от химическите науки (без да броим агента Хр. Ц., който не е ясно химик ли е) в комитета на Гоцето за 2-ри мандат и изтеглянето му в Перник от зам.-ректор на СУ може и да е странно, но напълно закономерно. Предполага се, че следващ ректор на ПИТКА-та може да е долноуйненския историк и май-интелектуалец като го махнат от СУ заради прекалено навеждане накъм Пози-Тано.

14.05 2014 в 10:02

Първо Университетът не е подигравка, няма как да се сложи такова определение на каквато и да е образователна институция.Второ не е вярно, че университетът няма нито едно акредитирано професионално направление и да се пише точно за Зелената Енергетика, която има отлична оценка от изминалото посищение на експертната група от НАОА. Що се отнася за лабораториите, които предстоят да се изграждат в новата сграда е все още рано, тъй като самата специалност е едва на две години. Силно се надявам един ден този университет в Перник да стане център на европейското образование, наука и изследвания.

13.05 2014 в 21:34

И досега на сайта на Пернишкия университет няма публикуван никакъв учебен план. За всяка от предлаганите програми има само общи приказки от рода на това колко много ще знаят възпитаниците им. Но дали това ще е така проличава от учебните планове, а такива няма. Нека да вземем само програмата по зелена енергетика. Представяте ли си каксе изучава каквато и да е енергетика, зелена, кафява или друга, в университет, който разполага само с лекционни зали и известен брой компютърни лаборатории? Какво е професионалното направление на такава специалност? Не е случайно, че университетът няма акредитирано нито едно професионално направление.

13.05 2014 в 20:44

Войната срещу университета е поради срива на варненски и бургаски. А Фъртунова и министърката са обслужващ персонил. ЕПУ е супер, страхотни преподаватели и перспективи. Който си разрешава да пише или говори срещу без да познава университета да си го........

13.05 2014 в 20:09

На някои хора не им се получава добре подигравката,т.е. всяка година преди кандидат студентската кампания се опитват да зачернят университета в Перник с подобни статии, за тяхно съжаление Европейски политехнически университет продължава с обучение на все повече студенти и развива своите връзки и контакти с Европа!