Quantcast

Отнеха правото на Пернишкия университет да обучава студенти

73 734 ще са новоприетите студенти във ВУЗ-овете ни тази есен

Александра Маркарян Последна промяна на 10 май 2014 в 14:20 22164 12

Пернишкият университет остана без акредитация. Той вече няма право да обучава студенти, защото нито една от дипломите му няма да бъде призната от българската държава.

Това става ясно от решение на Министерския съвет, взето днес. С него се определят броят на студентите и докторантите в държавните и частните висши училища, както и в научните организации.

Откритият през 2008 година университет е получил институционална акредитация за срок до месец май 2016 г., но му е била отказана програмна акредитация, което означава, че ВУЗ-ът няма право да обучава студенти в нито една специалност от съществуващите професионални направления.

В регистъра на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) в момента е записан само срокът, до който е валидна институционалната акредитация (18.09.2014 г.), срещу "програмна акредитация" не е вписано нищо.

OFFNews потърси коментар от НАОА. Оттам обаче не потвърдиха, че е отказана програмна акредитация. "Университетът е в процедура", каза служител, представил се за главен специалист Колева. 

От Министерството на образованието обещаха отговори на въпросите ни в понеделник.

От Министерския съвет обясниха, че решението е такова, защото в доклада на вносителя му - министъра на образованието - е било написано, че въпросният университет е получил отрицателна оценка от Агенцията за оценяване и акредитация.

На телефоните на Пернишкия университет не отговаряше никой.

От приетото днес решение става ясно още, че новоприетите студенти в университетите ни тази година ще са 73 734. 58 515 от тях ще са в държавните, а 15 219 - в частните университети.

2015 ще са докторантите в държавните ВУЗ, 69 – в частните, и 339 – в научните организации.

Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра” със 129 места и „Рентгенов лаборант” с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик” (82 места за професионални бакалаври) и „Лекарски асистент” (60 места за бакалаври).

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2014 в 13:43

Тошко Кръстев - президент на пернишкия вуз. Момчето е със Симеоново по образование, беше за малко управител на почивната база на МС в курорта Дружба, защото беше заместник-председател /за малко/ в СДС - вАРНА. Каква наука в неговата глава, какви академични качества с това образование? Те това са новите БГ-университети - на Тошковците

14.05 2014 в 10:00

Ще закрият в Перник ПУТКА, ще открият в Куртово Конаре КУРВА - Колеж по Устойчиво Развитие на Вътрешнопартийни Аристокрации... и т.н.на всеки километър, докато има още живи преподаватели от АОНСУ.Ето във Варна червеното котило ВСУ има международна акредитация, бившият ректор мадам Недялкова вече е президент,синът и, скромен яхтсмен беше помощник ректор и се сдоби с всички титли.Ръководителят на катедра "Архотектура" е инженер специалност "Съобщителна техника". скоро очакваме някой виден гинеколог за ръководител на катедрата по право.За таксите на тези кожодери, няма да говорим.Страната на чудесата!

13.05 2014 в 14:37

А специалности "Тунинговане на Голф" и "Бой с винкел" дали ще има?

12.05 2014 в 11:53


Ханко, само путки са ти в лейката.
73 743 ще са всички новоприети студенти в бантустаба.
Странното е, че завършилите средно образование са около 55 хиляди. От къде се вземат останалите 23 хиляди?
Те затова дипломите на нашенските университети не чинят лев.

12.05 2014 в 10:10

В П.У.Т.К.А. приемали 73,734 студента само тази година, и вие после се чудите че им предлагат работа като овчари??? От всяка свирка дърво не става ;) Точно от такива "кадри" се ражда репликата - с две висши съм, а продавам вестници! хахаха като Поля ;)

11.05 2014 в 12:39

България е единствената европейска държава, запазила малоумния съветски модел на наука и висше образование. Преподаватели, които не се занимават с научни изследвания, каканижат на студентите си едни и същи лекции откакто се помнят, сглобяват учебниците си от курсовите работи на студентите си, а после ги задължават да ги купуват, за да им зачетат семестрите. Студентите преписват или рецитират наизуст на изпитите, през цялото си следване нямат никаква връзка с изследванията и приложната наука, завършват без каквато и да е реална подготовка за работа по специалността си. Университетите, като изключим Софийския университет, са хитро преименувави институти от съветски тип (никъде по света няма да откриете "университет" по отделни специалности - геология, медицина, лесотехнически науки, строителство, химически технологии, библиотечно дело). "Академията на науките" има над 60 научни института, които не са направили едно смислено научно откритие за последния четвърт век, нямат отношение нито към обучението на студентите, нито към бизнеса, който бе следвало да е в основата на научните изследвания.

11.05 2014 в 00:28

Пернишкият университет има институционална акредитация до 2016 г. Т.е., той като университет може да си съществува. Но няма нито една програмна акредитация по каквото и да било професионално направление. Т.е. там не могат да се обучават студенти по никаква специалност. Резултатът е - има университет, но там не могат да се обучават студенти.
В основата на този абсурд стои едно име - проф. Христо Христов, който абсолютно некомпетентно подходи към ръководството на подготовката за акредитация и страхотно подведе президента на университета г-н Тошко Кръстев

10.05 2014 в 18:50

Сега ще са само обикновени ПУТКИ, без точки между буквите.


Айде наред е НОВИЯ български у АОНСОТО, Варненския Освободен и Бургаския Туристически. После тоя у Горна Джумая - Угозападналия.

На България при 60000 нови човечета на годината трябва да има не повече от 10-12 висши учебни заведения.

Познайте колко са в момента.

10.05 2014 в 18:22

ханко,перничани изобщо не са тъпанари ,приятелю!

10.05 2014 в 16:46

Да го преименуват от ПУТКА на ПУТИН - пернишки университет за телекомуникации и иновативни нанотехнологии.Па да видим кой ше смее да гъкне...Тъпанари. Нали си имат и ускорител за елементарни частици - магистрала "Люлин",, сичко си е у ред