Отнеха правото на Пернишкия университет да обучава студенти

73 734 ще са новоприетите студенти във ВУЗ-овете ни тази есен

Александра Маркарян 10 май 2014 в 14:20 24368 12

Пернишкият университет остана без акредитация. Той вече няма право да обучава студенти, защото нито една от дипломите му няма да бъде призната от българската държава.

Това става ясно от решение на Министерския съвет, взето днес. С него се определят броят на студентите и докторантите в държавните и частните висши училища, както и в научните организации.

Откритият през 2008 година университет е получил институционална акредитация за срок до месец май 2016 г., но му е била отказана програмна акредитация, което означава, че ВУЗ-ът няма право да обучава студенти в нито една специалност от съществуващите професионални направления.

В регистъра на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) в момента е записан само срокът, до който е валидна институционалната акредитация (18.09.2014 г.), срещу "програмна акредитация" не е вписано нищо.

OFFNews потърси коментар от НАОА. Оттам обаче не потвърдиха, че е отказана програмна акредитация. "Университетът е в процедура", каза служител, представил се за главен специалист Колева. 

От Министерството на образованието обещаха отговори на въпросите ни в понеделник.

От Министерския съвет обясниха, че решението е такова, защото в доклада на вносителя му - министъра на образованието - е било написано, че въпросният университет е получил отрицателна оценка от Агенцията за оценяване и акредитация.

На телефоните на Пернишкия университет не отговаряше никой.

От приетото днес решение става ясно още, че новоприетите студенти в университетите ни тази година ще са 73 734. 58 515 от тях ще са в държавните, а 15 219 - в частните университети.

2015 ще са докторантите в държавните ВУЗ, 69 – в частните, и 339 – в научните организации.

Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра” със 129 места и „Рентгенов лаборант” с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик” (82 места за професионални бакалаври) и „Лекарски асистент” (60 места за бакалаври).

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!