Quantcast

Доносите на Стати Статев за "окупирания" от студентите Румен Гечев (из досието на агент Стойновски, част III)

Александра Маркарян Последна промяна на 14 ноември 2013 в 16:02 15043 11

Писмото от преподавателя в Илинойския университет, след което Стати Статев издава Румен Гечев на Държавна сигурност. Снимка:

Вчера OFFNews публикува първата и втората част от досието на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Агент Стойновски се прочу със записа на разговора му със студентите, в който ги призовава да емигрират, но да не му пречат и ги заплашва, че ще ги заключи в окупираната аудитория.

Предлагаме ви третата част от досието на агент Стойновски. В нея разказваме за доносите на проф. Статев за Румен Гечев. Гечев е вицепремиер в кабинета на Жан Виденов, а сега е депутат от БСП. Любопитна подробност е, че окупацията на УНСС, тръгна точно от лекция на Румен Гечев, която студентите не му позволиха да изнесе и окупираха аудиторията.

 

На  10 април 1989 г. мечтаещият за Фулбрайтова 9-месечна специализация в САЩ млад преподавател във ВИИ "Карл Маркс" (УНСС) Стати Статев получава писмо от един от тримата университетски професори, при които иска да я проведе.

"Иска" може би не е съвсем точно казано в случая, защото същият професор е "препоръчан" на Статев от оперативния работник кап. О. Бохоров, който го вербува през февруари същата година.

В писмото си проф. Майкъл Визан от Илинойския университет уверява Статев, че ще направи всичко възможно да го приеме, но все още никой не се е свързал с него във връзка със специализацията на 35-годишния асистент. При същия професор през 1987-1988 г. е специализирал и друг българин, също секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност - Румен Гечев - настоящ депутат от "Коалиция за България", преподавател в същия Университет за национално и световно стопанство, бивш заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие (1995-1997) в правителството на Жан Виденов.

Към писмото си до Статев професорът от американския университет прилага документ, който дава повод на Статев да разкаже на Държавна сигурност какво знае за Румен Гечев.

Среща се с оперативния работник О. Бохоров сутринта на 26 април 1989 г. В началото разговорът се върти около посещението на Статев в Югославия, в Икономическия факултет на Крагуевацкия университет, за което така и така трябва да докладва на Държавна сигурност, защото така му е наредено на предишна среща. Статев подробно описва с кого се е срещал, какво е говорил, за което е осигурил и писмена справка. По някое време разговорът се насочва към специализацията в САЩ.

"Впоследствие той (бел. авт. - Статев) ме информира, че е получил писмо от проф. Michael Wyzan от Илинойския университет /по моя препоръка "Стойновски" изпрати писмо до проф. Wyzan в средата на м. март 1989  г/.

...

"Стойновски" обаче е смутен от факта, защо проф. Wyzan изпраща в това писмо статията "Hungarian Management Center" с молба тя да бъде предадена на неговия колега Румен Гечев. По думите на "Стойновски" Wyzan и Румен Гечев поддържат редовна писмена връзка. Последният е бил на 9-месечна специализация при проф. Wyzan, откъдето се е завърнал през 1988 г. "Стойновски" ми обясни също, че Гечев е радиолюбител, национален състезател и той поддържал редовна радио-връзка с американския гражданин Ralph, който е познат на проф. Wyzan", пише кап. О. Бохоров в справката си с гриф "Строго секретно".

Настоящият ректор на УНСС, където преподава и Румен Гечев, коментира квалификацията на Гечев по следния начин:

"Стойновски" изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев. Преди да постъпи като асистент във ВИИ "К. Маркс", той е преподавал 3 години във Военната академия. Научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ", пише кап. О. Бохоров. 

Бохоров иска от Статев да му даде писмото, успокоява го, че "този начин на изпращане на научни материали е възможен и на този етап няма за какво да се безпокои". Съветва го да не показва по никакъв начин пред Румен Гечев за получаването на въпросната статия, докато не му я върне. В същото време Бохоров пише до началника си в ДС: "Предлагам Румен Василев Гечев да бъде проверен по отчета, като следващи действия бъдат в зависимост от резултата от проверката".

 

Интересен детайл от сведенията, които дава Статев за Румен Гечев е, че "научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ". Три месеца и половина по-късно О. Бохоров и началникът му П. Костадинов в Първо главно се срещат със Статев, за да му поставят задачи за предстоящата специализация в САЩ. Задачите са 4. Сред тях фигурира и "Материали, свързани с военно-промишления комплекс на САЩ".

Следва продължение.

Стати Статев: Мой дълг е да стана агент на ДС (из досието на агент Стойновски)

Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС (из досието на агент Стойновски, част II)

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2015 в 00:42

СТАНИМИР СТОЯНОВ СТАНЕВ 15.06.1948 ГР.СЕВЛИЕВО, СЕВЛИЕВО, ГАБРОВО 27.06.2012 Шуменски университет "Константин Преславски" Решение № 2-26 от 27.06.2012 г. - Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично и в работно дело IА-1078; рег. дневник; картон обр. 4.

15.11 2013 в 09:33

Тези неща в опорните точки ли ги четеш? Иначе трудно мога да приема, че всички сте олигофрени... Явно този който ги праща е идиота, а вие ги повтаряте като папагали.

15.11 2013 в 05:50

О, ти си светнат и в теорията на числата?
Тцъ-тцъ, впечатли ма, шъ знаиш.
Числата са си числа, те са модел. Затова и математиката не е наука. А виж в реалния свят, особено в сложните му проявления, често има величини, много по-малки от нулата.
Не само ти си такова нещо, очевидно и партиите, които харесваш.

14.11 2013 в 22:47

И кво, като наричаш американските университети "медресета", и пишеш с нарочна грешка името на страната, по-хубаво ли ти става? Да не са ти отказали американска виза случайно? Или не са те приели да следваш/специализираш в някое от "медресетата" им? Не се мъчи, заминавай за путиноидната империя на злото, за там и визата не е проблем, и университетите им са "един път". А и тук ще станете с един по-малко путиноидите -- всички печелят :)

14.11 2013 в 22:39

Ми повече са явно -- както знаеш, дори и най-малкото число е по-голямо от НУЛА.

14.11 2013 в 20:52

Що, в другите много ли има?

14.11 2013 в 20:47

Ъхъ. След 97-ма, докато го нямаше тука, въпросния Гечев преподаваше "Устойчиво развитие" в някво американско медресе тип университет. Та, мисли си кого, и как оценяваш, и върху кого падат плюнките ти:)
А виж как така в цялата безкрайна Омерика някакъв си даскал по икономика случайно се познава с безименен радиолюбител, и как тая работа никак не е свързана с никое от омериканските разузнавания, и чии аджеба агент не е Гечен, аз не мога да знам ...

14.11 2013 в 20:02

В тази скапана партия има ли един свестен човек - НЯМА! Нищо свестно не може да оцелее в тази клоака!

14.11 2013 в 17:42

“Стойновски” изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев.
Ето как си подбират послушните некадърни кадри.

14.11 2013 в 16:49

Надценяваш ги. Както казва др. Миков, какъв е проблемът, нашите другари всичките са такива.