Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Румен Гечев мълчи за доносите на агент Стойновски

Александра Маркарян 14 ноември 2013 в 17:37 12903 13

Проф. Румен Гечев - вицепремиер и министър в правителството на Жан Виденов, депутат от Коалиция за България и преподавател в УНСС.
Проф. Румен Гечев - вицепремиер и министър в правителството на Жан Виденов, депутат от Коалиция за България и преподавател в УНСС.

 

"В никакъв случай няма да коментирам. Не коментирам материали, които не ме касаят. Обърнете се към Стати Статев."

Това беше реакцията на бившия вицепремиер и министър при Жан Виденов, настоящ депутат от Коалиция за България и професор в УНСС Румен Гечев пред OFFNews по повод доносите по негов адрес от ректора му в УНСС проф. Стати Статев.

Всъщност "материалите" касаят пряко Румен Гечев - професор в УНСС.

През април 1989 г. асистент Статев (агент Стойновски) издава на Държавна сигурност за документ, изпратен от американски професор до Гечев чрез писмо до Статев. При същия професор от Илинойския университет е била специализацията в САЩ на Румен Гечев през 1987-1988 г.

Ето какво още казва агент Стойновски за Румен Гечев на оперативния работник от ДС кап. О. Бохоров:

"Стойновски" ми обясни също, че Гечев е радиолюбител, национален състезател и той поддържал редовна радио-връзка с американския гражданин Ralph, който е познат на проф. Wyzan.

...

"Стойновски" изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев. Преди да постъпи като асистент във ВИИ "К. Маркс", той е преподавал 3 години във Военната академия. Научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ".

В резултат от информацията, получена от Стати Статев кап. Бохоров предлага на началника си в ДС Румен Гечев "да бъде проверен по отчета, като следващите действия бъдат в зависимост от резултата от проверката".

По това време проф. Румен Гечев също е секретен сътрудник на Държавна сигурност, също в Първо главно управление, където секретен сътрудник е и Стати Статев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!