БСП: Теглихме заем и ще продължим - всяко правителство прави така

Александра Маркарян 24 ноември 2013 в 12:44 10181 24

Пламен Орешарски и министрите му в парламента.  Снимка:  Сергей Антонов
Пламен Орешарски и министрите му в парламента. Снимка: Сергей Антонов

 

"Ние взехме 1 млрд. дълг тази година след актуализацията на бюджета, ще продължим да взимаме и през 2014 г. Според статистиката всяко правителство по света, като изключим Саудитска Арабия и още 2-3 износителки на петрол, теглят заем. Да не се връщаме на Германия, Япония или САЩ, които си затвориха федералните агенции и дългът им е 5 пъти по-висок от българския дълг в момента, като дял от БВП."

Това заяви депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър в правителството на социалистическото правителство на Жан Виденов Румен Гечев в интервю за Нова тв.

Тегленето на заем и до днес не е икономически обосновано. Документално няма никаква яснота за какво точно ще бъдат похарчени парите. Днес Гечев също не даде обосновка. Ограничи аргументацията си само с факта, че "при управлението на ГЕРБ има над 2 милиарда дълг всяка година".

"В момента България и Естония имат рекордно нисък дълг, "но това, че ние имаме 20 на сто дълг от БВП, не означава да го вдигаме и да го правим на 80%", каза  още той.

За бюджет 2014 той заяви: "Направени са първи стъпки, без да се правят чудеса, по преструктурирането на разходите в Бюджет 2014. Например, номер едно беше МВР, сега е социалното министерство. Най-големите разходи са за социални цели, общите разходи са почти 12 млрд. лева. Няма повишение на разходите за подслушване, тъй като в бюджетната и икономическата комисия решихме 27 млн. да бъдат извадени от техническата служба на МВР за подслушване и пренасочени към здравното министерство за финансиране на ваксините, което беше прехвърлено към Здравната каса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!