Другари, защо спряхте да ме търсите? (Из досието на агент Стойновски, част IV)

Александра Маркарян Последна промяна на 15 ноември 2013 в 07:48 31337 34

Стати Статев в качеството му на първи зам.-ректор на УНСС и член на жури на конкурс за мис и мистър УНСС през 2008 г. Снимка: Булфото

Това е четвъртата част от поредицата "Из досието на агент Стойновски", както е агентурният псевдоним на ректора на УНСС проф. Стати Статев.

"Видях секретния сътрудник (Стати Статев - бел. а.) съвършено случайно на бул. "Витоша" през месец май 1990 г. Обърнах се към него с името му, той също ме позна и първата му реакция беше защо не сме го потърсили след като се е върнал."

Случайната среща на Статев е с началника на отдел 01 Управление "Научно-техническо разузнаване" (УНТР) в Първо главно управление в Държавна сигурност подп. Пеню Костадинов. Подполковникът разказва за нея в справка до Националната разузнавателна служба, в която е трансформирано Първо главно управление през февруари 1990 г. с указ на Петър Младенов.

Така няколко месеца след свалянето на Тодор Живков от власт Стати Статев - агент Стойновски - подновява контактите си с "другарите" от ДС.

Стати Статев се познава с Костадинов от една обща среща с оперативния работник, вербувал Статев - Огнян Бохоров. На нея кап. Бохоров и подп. Костадинов инструктират агент Стойновски за задачите му в САЩ по време на специализацията му (1989-1990) със стипендия от фондация "Фулбрайт".

Агент Стойновски е вербуван за УНТР в Първо главно управление на ДС през февруари 1989 г. именно във връзка с тази специализация. Кандидатства за три американски университета и в средата на август 1989 заминава за Бостън. За всеки месец от специализацията "Фулбрайт" му плаща 2500 долара стипендия.

След случайната среща досието на Статев набъбва от 60 на 72 страници, плод на петте му срещи - "повечето на закрито и при подходящи условия" - с подп. Костадинов. На тях той прецизно докладва как е изпълнил задачите, спуснати от ДС за специализацията му в САЩ, за създадените контакти с чужди учени.

Година и пет месеца след срещата, през ноември 1991 г., Статев - който е просто асистент при вербуването си - е пораснал до ръководител на катедра "Икономикс" към Стопанско-правния факултет на УНСС.

Нещо повече - въпреки че вече е 1991-а - началникът на отдел 01 УНТР в ПГУ на бившата ДС подп. Костадинов пише в справката си, вече за НРС: "Като ръководител катедра и преподавател "Стойновски" може да дава добри наводки (т.е. точни указания кой може да бъде вербуван) както за секретен сътрудник, така и за оперативен работник с икономическа специалност". "Стойновски" може да бъде привличан за формулиране на някои (ако не и по всички) информационни задачи в областта на икономиката", пише още подполковникът на 11 февруари 1991 г.

В досието на Статев има още любопитни документи, показващи някои облаги, с които се е ползвал настоящият ректор на УНСС. Например от актове за възстановяване на разходи е видно, че подп. Костадинов и кап. Бохоров са харчили немалко пари за онова време за обеди и почерпки на агент Стойновски. Например за среща на 7 август 1989 г. Огнян Бохоров плаща 30 лева за "даване на обяд" на секретен сътрудник Стойновски. Тогава средната заплата в страната е към 150-ина лева и вероятно толкова е струвал обяд за двама в хотел като "Шератон".

Въпреки желанието на изкачилия се до ректорския пост в УНСС Стати Статев да продължи да работи за службите делото на секретен сътрудник Стойновски - №18861 - е пратено в архива по предложение на кап. И. Стайков от 29 март 1991 г.

Край.

Из досието на агент Стойновски – част I: Стати Статев: Мой дълг е да стна агент на ДС

Из досието на агент Стойновски – част II: Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС

Из досието на агент Стойновски - част III: Доносите на Стати Статев за “окупирания” от студентите Румен Гечев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 00:34

Проф. Статев може да бъде спокоен и доволен от резултата от неистовите усилия на йончевеца и сие, защото вместо да му "извадят очите", му изписаха вежди. А освен другото, да те ругае офф-ето. означава, че си на прав път, защото тяхната съдба е да залагат само на куци коне, слаби крави и на криви ниви. Жалка история, калпаво и със зломислие замислена и скроена, а и калпаво правена!!! Професорът само може да стане прав и да си го премести в другия крачол!

22.11 2013 в 13:54

ДРУГАРЮ, НИЕ ТЕ ТЪРСИМ, НО ТИ СЕ КРИЕШ! ПСЕ ТАКОВА!

16.11 2013 в 22:39

ПРЕД ДОКУМЕНТИЕ И ХЛЕВОУСТИТЕ КОМУНИСТИ-ДОНОСНИЦИ МЪЛЧАТ. ЗА СТАТЕВ МИСЛЕТЕ КАТО ЗА УМРЯЛ - ТАКЪВ ЧОВЕК ВЕЧЕ НЯМА!!!

16.11 2013 в 17:56

Тази нагласена статийка май няма да постигне ефект - омаскаряване на даден човек ...язък за налятите пари :))))))))))))))))))))))))))))))))

16.11 2013 в 13:39

Трябваше да има лустрация! Такива мекерета, готови да продадат и собствената си майка - НАВЪН!

16.11 2013 в 13:25

Брех , тези ченгета. На другаря му се доносничи , а те не му дават поле за изява. Калпава организация.

15.11 2013 в 18:24

Ебаси майката! БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!!!

15.11 2013 в 17:02

големите сметки за почерпки са всъщност пари, които тези другари от ДС са прибирали по джобетата. Това е било обичайна практика за къртене на пари от тези „служители на държавата“. По принцип на тези срещи рядко се е стигаро до сериозна консумация, особено като има важна информация за обмяна или „срещи при подходящи условия“

15.11 2013 в 16:55

Искам да кажа само едно голямо Благодаря на екипа на offnews,защото журналисти като вас трудно се намират,мога само да ви сравнявам с моите любимци Господари на ефира които наистина знаят какво правят,срамота за някои медии да бъдат подвластни на управляващите!

15.11 2013 в 16:53

Защото овцете не рипат срещу статуквото, а Будните се борят за Промяна!