Държавата подарила 30 млн. лв. на лотариите на Васил Божков

ОFFNews 23 февруари 2016 в 21:50 31134 11

Огнемир Митев е председателят на Държавната комисия по хазарта, която продължава да блокира навлизането на пазара на компании, които не са свързани с Васил Божков.

Държавата е подарила 30 милиона лева, като не си е потърсила данъците от свързаните с Васил Божков "Национална лотария" и "Лотария България".

Събраните данъци от игрите с търкане на талончета за 2014 година са точно 0 лева.

Това показва разследване на "Капитал", основано на поискани от изданието официални данни на Комисията по хазарта. 

Скандалният подарък е осигурен от "недоглеждане" в предложени от депутата от ДПС Йордан Цонев поправки в закона за хазарта, приети през 2013 г. и влезли в сила от 2014 г.

"Недоглеждането" беше забелязано веднага, но депутатите дълго отказваха да бръкнат в джоба на Васил Божков. Единственият, който се престраши беше Георги Кадиев, който през ноември 2014 г. внесе поправка лотарийните игри също да бъдат облагани с данък. Мнозинството от ГЕРБ първоначално отхвърли поправката, но по-късно прие текста на Кадиев.

Народът търка талончета, а приходите от хазарт се свиват, става ясно още от данните на Комисията по хазарта. По стар български обичай тя е опитала да представи спада за небивал успех, твърдейки, че има ръст от 56% на годишна база. Но тази годишна база е въз основа на 0 лева приходи от лотариите през 2014 г. Ако се извадят тези 37 млн., които все пак държавата е прибрала през 2015 г., данъците от всички останали други хазартни игри спадат с 4%. Причините са две. Едната е тоталният срив на държавното тото, от което се финансират спортните федерации.

Втората причина за срива Комисията по хазарта също представя като успех. Със 195% са се увеличили приходите от онлайн залагания. Причината за "увеличението" е, че базата, от която се мери клони към нулата. През 2014 г. приходите бяха едва 780 хил. лева, защото услужливото към Васил Божков правителство на Орешарски напълно блокира всички бетинг оператори, които не са на Васил Божков. Година по-късно режимът беше разхлабен на думи, но Комисията по хазарта продължи да не издава лицензи на други бетинг оператори, за да пази комфорта на Васил Божков.

Наскоро стана ясно, че хазартен оператор настоява да плати 10 млн. данъци, събрани от българи, залагали в него, но Комисията по хазарта отказва да ги вземе, за да не наруши комфорта на управляваните от Васил Божков компании.

---------

Макар двете лотарии да се водят различни, те всъщност са на един мажоритарен собственик, но с различни миноритарни участници.

Според "Капитал" Васил Божков притежава 51% от капитала на "Национална лотария". С по-малък дял (44%) е "ЛотоБГ" - на братята Димитър и Милен Ганеви, които чрез фирмата си "И-Карт" са с опит в есемес игрите. Най-малък (5%) е на Георги Кънчев Попов през дружеството ГКПГ. Той фигурира в управата на "Нове холдинг" на Васил Божков.

Подобна е ситуацията с "Лотария България". "Евробет" - компанията, организираща играта, също е мажоритарна собственост на Васил Божков (52%) през други две фирми. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно (по 10%) между пет дружества. Едното - "Ерина", е регистрирано на "Московска" 43, където е централата на Божков. Притежател на второто – "Сигуро", е "Еврогруп инженеринг" - изцяло на Мирослав Илиев, който е член на борда на директорите на "Нове холдинг". Третото - "Мелиора", е на Борис Бекяров (мажоритарно) и Евгения Атанасова, като Борис Бекяров излиза в управата на няколко други дружества заедно с Божков и Александър Тумпаров. Именно първият управител на "Еврофутбол" Тумпаров е сочен като съдружник на Божков в "Лотария България". Той директно е собственик на четвъртия държател на дялове в "Евробет" - "Глобус травел". Последното - "АСМ 99", е на Румен Йорданов (в орбитата на "Нове").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!