Аферата "ЦКБ" - тотален фалит

Юлиан Христов 28 септември 2012 в 11:22 13461 1

Павел Тренев
Павел Тренев

Делото срещу Павел Тенев, сочен за "дилъра на кръга "Орион", е на път да се провали окончателно и то на финалната права. 17 години след мистериозното изчезване на 6 млн. долара на руския бизнесмен Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ) и осем години от старта на процеса на първа инстанция, делото е на път да претърпи тотален крах, след като беше отложено за пореден път и финалните пледоарии пропаднаха.

На нокти

Заради заболяване на един от основните подсъдими заедно с Тренев - Димитър Димитров-Шашмата, делото беше отложено за 30 ноември. Той е претърпял тежка операция на сърцето, като вероятно ще се наложи да му бъде направена и втора. Това означава, че престоят му в болница може да бъде удължен до подобряване на състоянието, а това би отнело поне два месеца. Следващата дата, на която трябва да продължи делото с насрочени финални пледоарии на страните, е 30 ноември. Защитата на Димитров предположи, че това е разумен срок, в който подсъдимият ще може да се възстанови от операцията. Това обаче не било гаранция, че здравословното му състояние ще позволи той да се яви в залата.

Отсъствието на Димитров от съдебната зала обаче не е най-страшното изпитание пред делото. Освен него в петък не се яви и един от съдебните заседатели - отново заради здравословни проблеми. Ако отлагането на процеса заради подсъдим не е толкова страшно, то отсъствието на съдебен заседател по каквито и да е причини може да доведе до смяната му и заедно с това - стартиране на делото отначало. Това означава да бъдат разпитани отново всички свидетели и да бъдат изслушани всички експертизи и назначени нови. 

Пробойни

Колкото повече се отлага делото във времето, толкова по-близко е и една друга хипотеза, предвещаваща крах - става въпрос за давността на обвиненията. През юли прокуратурата поиска обвинението за измами в особено големи размери срещу Тренев и Димитър Димитров да бъде прекратено поради изтекла давност. За сега срещу двамата остават обвиненията за длъжностно присвояване.

Последните обвинения срещу двамата основни играчи в аферата обаче имат голям недъг. Нито Тренев, нито Димитров са били в ролята на длъжностни лица в момента на източването на парите на руския бизнесмен. 

Изгубени в превода

От показанията, които дава адвокат Тодор Батков в процеса, става ясно, че руският бизнесмен Майкъл Чорни е имал добри близки контакти с Шашмата. Семействата им били в много добри отношения, а вероятно двамата са въртели и общ бизнес. Именно Димитров става топлата връзка между бизнесмена Чорни и Павел Тренев, с когото руснакът разговаря само два пъти по телефона. Двамата се срещат по-късно, едва след като парите на бизнесмена са източени. 

От показанията става ясно, че Чорни е търсен за услуга, при която той трябва да помогне на "една българска банка да потвърди лиценза си". По тази причина той трябвало да услужи на въпросната ЦКБ с 3 млн. долара за няколко дни, след което да си ги върне обратно. Именно тук се появява Тренев, когото Чорни до последно смятал за управител на банката. Всъщност Тренев не е бил дори неин служител.

След като е постигната устна договорка по телефона между Тренев и Чорни, бизнесменът превежда 3 млн. долара към ЦКБ, като в нареждането не е посочен краен получател. Павел Тренев изтегля парите, като ги обръща в левовата им равностойност, след което те са пренасочени към сметка на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), която се свързва с кръга „Орион” и тогавашния премиер Жан Виденов. В същото време втори 3 млн. долара били подготвени за превод, но в последния момент руският бизнесмен се усъмнил. Той наредил прекратяване на превода, но неясно защо, банка Ледбрук Гроув Лимитид в Ереван не е изпълнила т.нар. канцелиране. 

По това време Чорни ръководи офшорната Блонд Инвестмънтс, която се занимава с търговия на метали с годишен оборот от близо 1,5 млрд. долара.

Няколко месеца след аферата Тренев отива в Израел и се среща с Чорни, като му обещава парите да бъдат върнати. Той иска единствено да му бъде осигурена стая и техника за комуникация в рамките на една седмица. Въпреки, че са му осигурени необходимите условия, Тренев се връща в България без парите да бъдат върнати. От тогава е и първото изчезване на дилъра, който за последно бил засечен от службите в района на Банкя. Поради изтичане на информация, той успява да се покрие.  

Срещу Тренев веднага започва разследване. През 2001 година той е открит случайно при полицейска операция срещу кражбата на автомобили в столичния кв. „Дружба“. Делото срещу него стартира три години по-късно – през 2004 година. След като е освободен от ареста, Тренев отново изчезва и до днес не е ясна съдбата му. 

Чорни завежда отделно дело срещу ЦКБ и през 2007 година парите му са възстановени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови