Защо Конституционният съд и НС се разминаха с 2 г. при избора на Атанасова и Белазелков

7 или 9 години да е мандатът на новите конституционни съдии - ето откъде идва несъответствието

Йорданка Веселинова 23 януари 2024 в 16:03 1265 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Бойко Борисов и Кирил Петков в пленарна зала при избора на конституционни съдии

Защо парламентът и Конституционният съд се разминаха с две години при решенията си за мандатите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков и може ли това несъответствие да провали избора им?

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Основен мотив в искането му е мандатът от 9 години, какъвто гласуваха депутатите от "сглобката" в петък. Според Радев този мандат е причината изборът на нови конституционни съдии да е противоконституционен.  Държавният глава настоя още полагането на клетвата да бъде отложено до произнасянето на съда. 

Забележки по отношение на мандата днес отправиха както от Инициатива "Правосъдие за всеки", които организират протест тази сряда пред парламента, така и адвокатски колегии от цялата страна, които поискаха депутатите да отменят гласуването си, тъй като то уронва престижа на КС. Междувременно БСП също обяви, че подготвя конституционна жалба - отново заради мандата от 9 години.

7 или 9

Преди седмица (миналия вторник, 16.01.) Конституционният съд се произнесе по искането на Румен Радев за тълкувателно решение колко дълъг ще е мандатът на новите конституционни съдии. КС се произнася, че мандатът на членовете на съда от парламентарната квота следва да е седем години (вместо пълния 9-годишен), тъй като изборът е закъснял с две години.

Към вторник, 16.01., обаче решението не е обнародвано - това ще се случи в следващия брой на "Държавен вестник", т.е. решението ще влезе в сила в събота - 20 януари.

Междувременно обаче партиите в "сглобката" ускоряват процеса. В четвъртък, 18.01., тримата кандидати за конституционни съдии са изслушани в ресорната комисия, като сътрудници и стенографи са пришпорени да работят в кратки срокове, за да има готов доклад и протокол за следващата сутрин - петък, 19 януари.

Именно в петък изборът на Белазелков и Атанасова става първа точка от дневния ред на депутатите, като в проекторешенията на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС е заложен срок от 9 години, както е по закон, а не от 7, както се е произнесъл Конституционният съд. Аргументът на вносителите - решението на КС не е влязло в сила, тъй като не е обнародвано в "Държавен вестник". Следват няколко редакционни предложения в проекторешенията да се запише, че мандатът е 7 г., но "некоалицията" отхвърля всички от тях.

Така в крайна сметка НС командирова Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в КС за срок от 9 години. Вече решението на КС от миналия вторник е в сила и тепърва отново съдът ще се произнася дали изборът на двамата е противоконституционен.

В петък двамата ще положат клетва, като неизвестните около мандата им продължава да стоят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки