Адвокатски колегии от цялата страна се обявиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

Йорданка Веселинова 23 януари 2024 в 12:52 4650 8

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Десислава Атанасова и Борислав Белазелкова в парламента

"Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици."

Това заявяват в позиция адвокатски колегии от цялата страна. Тя е подписана от 14 от 27-те колегии, сред които са колегиите на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Всички те призовават народните представители да отменят решението си от 19 януари, когато Белазелков и Атанасова бяха избрани с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС:

"Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии. Призоваваме председателя на Народното събрание, президента на Република България и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред."

В позицията се посочва, че процедурата по избор на конституционни съдии е породила голяма полемика както в юридическите среди, така и извън тях, като по време на попълването на парламентарната квота са "погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост".

Според адвокатите кандидатите за КС са отговаряли на предварително зададени въпроси, като не е имало възможност за поставяне на питания от присъстващите, а гласуването на кандидатурите по-малко от 24 часа след изслушването им е демонстрирало „чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора

В позицията е коментиран и мандатът на двамата кандидати:

"Беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от девет години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение № 1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. № 17/2023г., в което ясно е прието, че: „Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда."

В петък "сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години. По-малко от 24 часа преди гласуването конституционната комисия изслуша кандидатите, като сътрудниците на комисията били пришпорени да изготвят доклада и стенографския протокол скоростно. Още в пленарна зала БСП обяви, че ще сезира КС за избора на нови членове на КС, като вчера Корнелия Нинова поиска от Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

23.01 2024 в 17:04

Според теб къде са?

1000

7

DevilRider

23.01 2024 в 16:32

Текст под титулната снимка на статията:
"Десислава Атанасова и Борислав Белазелкова в парламента"....
.....редактора!!!

2550

6

alfakentavur

23.01 2024 в 14:36

Как ще разбереш?

https://www.youtube.com/watch?v=SuR7axsnUjw

2550

4

alfakentavur

23.01 2024 в 14:17

Кой е рашист се вижда от самолет.

"ама знам, че края ви се вижда"
Е също като
"в Киев за три дни"

:D

2550

2

alfakentavur

23.01 2024 в 13:52

Същото рашистко тролче като оркера и спирита. Като започнаха да го пляскат през ръцете, стана по-ниско от тревата.
Айде, нали беше много ербап!
Кажи нещо по-силно, за да си заслужиш копейките.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика