''Правосъдие за всеки'' организира протест срещу избора Атанасова и Белазелков

Акцията е под надслов „Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!"

OFFNews 23 януари 2024 в 13:45 4619 0

Снимка Архив

Инициатива „Правосъдие за всеки" организира протест под надслов „Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!".

Събитието ще се проведе на 24 януари, сряда, от 18 ч. пред "Народно събрание" 2 на пл. „Независимост" - стълбите и площадчето пред бившия Партиен дом.

Акцията ще се проведе в навечерието на клетвата на избраните конституционни съдии. Организаторите са категорични, че не бива да се позволи политическото политическо овладяване на конституционно установените органи.

Повод за протеста е изборът на новите членове на КС от парламентарната квота, който според ИПВ беше проведен непрозрачно, не публично и необосновано.

"С избора безпрецедентно бяха гласувани и деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година. Предстоят избори за почти всички регулаторни органи и за новите Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Ако сега не кажем силно и категорично НЕ на политическите игри, които тотално газят през Конституцията и Правото, то с времето ще загубим устоите на държавността и демокрацията и ще се превърнем в олигархо-политическа плутокрация", пишат от ИПВ.

Днес с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков.

Адвокатски колегии от цялата страна се обявиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

В петък "сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години. По-малко от 24 часа преди гласуването конституционната комисия изслуша кандидатите, като сътрудниците на комисията били пришпорени да изготвят доклада и стенографския протокол скоростно. Още в пленарна зала БСП обяви, че ще сезира КС за избора на нови членове на КС, като вчера Корнелия Нинова поиска от Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика