Военното министерство ще спасява фирма, в която потънали 2 млн. лв.

Според сектора на частните охранители лицензът на "МОБА" би трябвало да е отнет

Юлиан Христов 01 ноември 2017 в 17:12 11557 2

Военното министерство ще спасява фирма, в която потънали 2 млн. лв.

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов има намерение да спаси от фалит държавната охранителна фирма "МОБА" ЕООД, което от години работи на загуба. Това стана ясно от изказване на министъра пред журналисти.

Дружеството охранява предимно обекти на Министерството на отбраната и в последните години името му беше свързано със сериозни пропуски в охраната на поделението в Челопечене, където на 3 юли 2008 г. се взривиха повече от 25 тона тротил и няколко десетки хиляди стари боеприпаси. 

„Политиката на Министерството на отбраната по отношение на търговско дружество „МОБА“ ЕООД е изцяло насочена към това фирмата да бъде оздравена и да продължи да съществува“, коментира той, цитиран от пресцентъра на МО.

Според заместник-министъра Анатолий Величков за 2014-2016 година дружеството е натрупало задължения в размер на 1 млн. и 94 хил. лв. Министерството има намерения да спасява фирмата, като възложи допълнителна охрана на военни обекти, включително и такива, които са с отпаднала необходимост.

От изказването му стана ясно, че със зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев е договорено да бъдат намалени вноските над дружеството към НАП, където също има сериозни задължения. 

От отчета на дружеството, който е представен на военния министър още през месец юли, става ясно, че натрупаните задължения на "МОБА" са за близо 1.9 млн. лв. от които близо 550 са към други дружества и неизплатени средства за персонал. Останалите задължения са към държавната хазна.

Само за второто тримесечие на 2017 г. дружеството е отчело отрицателен финансов резултат в размер на 512 868 лева. Цифрите показват, че от външни договори предприятието е имало приходи от едва 15 хил. лв. Останалите обекти са предимно на МО. 

Според сектора на частните охранители при тези обстоятелства лицензът на "МОБА" би трябвало да е отнет. Изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Сигурност“ Татяна Иванова коментира пред OFFNews, че според Закона за частната охранителна дейност лицензът на охранителни фирми със задължения към държавата се отнема. 

"Защо Главна дирекция "Охранителна полиция" не си е свършила работата и не е предприела мерки за отнемане на лиценза на "МОБА"? Може би защото е държавна? В отчета на фирмата ясно се вижда, че тя има задължения към НАП и НОИ, а това е основание за отнемане на лиценз", обясни тя. 

По думите ѝ притеснителен е и фактът, че Министерството на отбраната не спазва и трудовото законодателство. От дружеството признават, че договорите за охрана с МО не са актуализирани спрямо увеличената минимална работна заплата, която от 2016 г. досега от 380 лв. е достигнала 420 лв.

"Какъв е смисълът от това държавно предприятие, което храни повече от 1000 човека и не генерира приходи?", попита Иванова, като поясни, че с действията си МО извършва нерегламентирана държавна помощ и така изкривява сектора на частните охранителни услуги. 

Във вторник от БСП алармираха, че предприятието върви към фалит и за да закрепи положението се продава част от уставния му капитал под формата на оръжие. Така се изплащали заплатите към служителите. Според Атанас Зафиров от левицата на ръба на закона дружеството е продало 800 пистолета, 60 хил. патрона и бинокли, за да "закърпи положението".

"Фактът, че Министерство на отбраната упорито отказва да актулаизира минималната работна заплата, която е заложена като основа за формиране заплатата и възнагражденията на работещите в дружеството. Тези работещи не са никак малко. Става въпрос за близо 1200 човека, за които съществува реална опасност в най-скоро време да останат на улицата“, коментира Зафиров.

Опасенията на БСП са, че това се прави умишлено, така че нишата да бъде заета от "други фирми".

Според Татяна Иванова обаче с дейността си МО изкривява пазара, като на "МОБА" без обществена поръчка се възлага охрана. "На какви цени преди се извършваше охраната по ЗОП и какви пари се дават сега? Нека сравним къде отиват парите от данъците ни. И още повече сега, когато и на двете министерства (МО и МВР бел. ред.), отново им повишиха бюджетите", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

dimostoev

02.11 2017 в 14:44

Най-обичам когато поради това, че сме пазарна икономика, се създават държавни дружества в темпове завидни и за преди 89-та. Още повече обичам, пак поради факта, че сме пазарна икономика, когато някое от тези дружества започне да потъва, защото се управлява и е пълно с непотребни тумбаци, държавата да започне да налива пари от нашите данъци, съсипвайки и без това изтормозения от бюрокращината и грабителството на същата тази държава частен сектор. А най-обичам, когато някой възроптае срещу такова откровено грабене на държавна пара, то да се появи някоя комунистическа плюнка и да се пени в коментарите без да каже нищо съществено. Било за пари - не бе, за на баба ти парашутните гащи е. Свиквайте, че ако искаме да се откъснем от комунистическото мислене, трябва да мислим как да оставим частния сектор да се развива, а не да се връщаме към национализация... ама явно 45 години промиване на мозъци не се оправя.

23293

1

Стефан

02.11 2017 в 00:24

Въпросната Иванова е откровенно неадекватна, та нейното мнение е рязко "пенпендикулярно", както навремето казваха в армията, когато им е паралелно. Знаейки къде се пише "р".
Глупостите на Величков са глупости, знае как да ме намери, прочее. А глупостите на "иванова" са проста истерия за пари. Но няма да я огрее - твърде тъпа е.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки