ВМРО поиска от Цацаров да закрие Българския хелзинкски комитет

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2019 в 12:33 2454 4

БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Поради тези причини българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки и депутатът в 44-ото Народно събрание и член на Националното ръководство на Организацията Александър Сиди пуснаха сигнал до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с искане да бъде прекратена регистрацията на Българския хелзинкски комитет, съобщава пресцентъра на воеводите.

Оттам уточняват, че това е възможност, залегнала в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Сиди и Джамбазки обосновават сигнала си с преки нарушения от страна на БХК на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България и на чл. 13, ал. 1, т. 3, б. б), от вече цитирания ЗЮЛНЦ.

ВМРО от години сигнализира компетентните органи, че само привидно дейността на БХК е в защита на човешките права. Реално обаче с действията си комитетът нееднократно е поставял в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции, твърдят от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Като пример за подобно действие от ВМРО посочват заведения иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените, цигани от село Войводиново, след като там двама младежи от гетото нанесоха побой над български военнослужещ.

"Най-скандалната ѝ дейност обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман. Нека припомним също така, че именно БХК номинира същия този осъден убиец за човек на годината, помогна за неговата юридическа защита и по заявление на НПО-то съставът, председателстван от Калин Калпакчиев, пренебрегна решение на колегите си от СГС, и разпореди да бъде пуснат на свобода, напълно игнорирайки становището на прокуратурата, на психолозите и представителите на затвора. В същото време самият съдия Калпакчиев е получил награда в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК", посочват от ВМРО.

Според тях това било недопустимо и подигравка с българското законодателство, с добрите нрави, морала и държавността в България.

Ето и част от мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди:

Сдружението периодично организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи. От друга страна БХК осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, председателствани от същите тези магистрати, на които е провеждала обучения. Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение „Български хелзинкски комитет" по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се опитва да наложи натиск и влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес. Пример за дело, от което сдружението има личен интерес, е в.н.ч.д. № 921/2019 г. на САС, известно като „делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман". По него бе постановено едно определение, което изцяло се различава от мотивите на първоинстанционния съд и утвърдената съдебна практика. Освен това субективната преценка на състава от САС се преобърна на 180 градуса в сравнение с постановеното от страна на колегите им от СГС. Въпросното Определение остави едно съмнение у цялото общество относно справедливостта му и най-вече относно безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев.

През 2013 г. Сдружение „Български хелзинкски комитет" награждава съдия Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината. Същата тази награда, за която през 2015 г. е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече, съдия Калпакчиев получава през 2016 г. и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация. Последователност от събития, които съмнително се преплитат.

И още, в своето решение съдебният състав взима под внимание изразената положителна характеристика относно поправянето на Полфрийман, внесена от председателя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отказва да вземе предвид докладите на служителите и психолозите, работещи със затворника в съда и твърдящи, че лицето все още не се е поправило. Що се отнася до докладчика по в.н.ч.д. № 921/2019 г. съдия Весислава Иванова - същата е сред авторите на годишния доклад на БХК за 2016 г. Изготвянето на въпросния доклад е финансирано от международен проект и като автор, лицето получава хонорар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8450

4

Alicante

08.10 2019 в 00:14

4t5y6u7iu6y5t
30.09 2019 в 14:01

Ако успеят с това начинание, ще гласувам за тях доживот. Казах.

******

И аз.

11009

2

случайно прочетох

30.09 2019 в 17:54

Не съм фен на БХК.
Не виждам, обаче защо намесват Полфрийман и то с квалификации, като престъпник.
Имам съмнения за умишленост при това убийство и допускам, че е при самозащита.Не натрапвам мнението си, а смо го споделям.
Няма да гласувам за Джамбазки, защото след всички сладки приказки в годините, така и нищо не направи срещу циганската престъпност и хрантутене.