Владислав Горанов: Не е моментът да си говорим за демокрация

OFFNews 22 март 2020 в 13:14 12470 5

Не е моментът да си говорим за демокрация. Би трябвало да сме малко по-ангажирани не към това да излезем да изпием една бира в парка, колкото към това да предпазим най-уязвимите групи от български граждани.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред БНР. 

Той обясни, че ако не бяхме в такава ситуация, сигурно е щял бързо да приеме аргументите, че мерките на пръв поглед изглеждат прекомерни и допълни, че всички текстове, които са записани в закона на извънредно положение "дават допълнителен ресурс в ръцете на държавата". 

Според Горанов социалната изолация в начален етап ще помогне на повече хора да не бъдат заразени. "Абсолютно всички мерки, които анонсираме, са свързани не с това да ограничим правата на хората, а да създадем предпоставка за неразпространение на коронавируса", категоричен е той.

Финансови мерки в извънредно положение

"... Това са мерки, които ще важат за максимално кратко време - само в периода на въведеното извънредно положение", обеща министърът. 

Горанов подчерта, че те са основно в две посоки. "Едната е да осигурим гъвкавост с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, така че чрез инструменти през търговските банки да може да се даде възможност на самите търговски банки да бъдат по-гъвкави със своите клиенти, без да търпят допълнителни щети от това. С Асоциацията на търговските банки работим активно". 

Като втора мярка финансовият министър посочи "субсидиране на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта си и да участват солидарно в проблема със заетостта на своите служители. Променихме законодателството в тази посока".

Предстои през следващата седмица правителството да приеме програма, която изяснява точния механизъм за действие, посочи той и призова бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, "много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка". "Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите."

Горанов обясни, че не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки".

"Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", обясни той. 

Според него бюджетът не може "да замени" икономиката. Той е само механизъм за разпределение. Ролята му ще бъде изпълнена в две посоки - половин милиардна капитализация на Българската банка за развитие и отделно - всички резерви от европейските фондове, които имаме като недоговорени или вече договорени, но неприоритетни.

Таван на цените

"Смятам, че тази мярка ще доведе по-скоро до дефекти, отколкото до ефекти и може би, за да се запази кворумът в парламента или някаква друга ирационална причина, колегите са подкрепили едно подобно предложение от левицата. Аз смятам, че този текст е полезен и ако се стигне до едно такова решение, обнародването на закона максимално бързо да се преразгледа, защото за мен подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Биха могли да доведат до по-голям проблем и недостиг на предлагене на определени стоки, отколкото да да решат на този етап несъществуващ проблем в нашия пазар."

Има сектори, които страдат, но имат и такива - от хранително-вкусовата промишленост, които ще отчетат двойни и тройни печалби спрямо 2019 г. - прогнозира Горанов.

Субсидиите от Европейската комисия и Световната банка

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащият програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията".

"Това не са нови пари, не са допълнителни пари които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", уточни финансовият министър и допълни, че под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев се разглеждат оперативните програми, за да може да бъде използван свободен финансов ресурс от тях.

"Част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването ще могат да бъдат финансирани от европейски фондове. Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд".

Най-логично е първите, които се възползват от възможността, да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да са хотелиери и ресторантьори, уточни Владислав Горанов.

Интервюто с Горанов бе взето преди президентът Румен Радев да обяви в 12 ч. днес, че налага частично вето на закона. Какво каза президентът - вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

evilpiff

22.03 2020 в 19:10

След подобно изказване във всяка нормална държава би следвало да има оставка, както и на изказалия подобно мнение министър, така и на цялото правителство во главе с министър-председателя. Същия да помисли дали да не депозира оставка, след като протежетата му нямат мярка на устата. Май е редно да се замисли, а не да обвинява президента в егоцентризъм. За 10 години видяхме кой е егоцентрика.

6589

3

stanimir_13

22.03 2020 в 15:32

Не било момента за демокрация, но не бивало да се ограничават цените?! Нещо аршина май е двоен.

4821

2

Марто

22.03 2020 в 14:41

Влади, корумпирана свиньо! Ще говорим за демокрация, докато сме демокрация, разбра ли? В Изток как е времето?
Не бе, как е времето в Изток те питам?

17156

1

aviatora

22.03 2020 в 14:00

ЗАПОВЕД

Влиза в сила веднага!

Ние, гражданите на Република България,

в качеството ни на работодател на нашите представители:

1. Забраняваме, до второ нареждане, всякакво повишаване на заплатите на 240-те наши избраници, на членовете на правителството и на всички държавни и изпълнителни агенции. Изречение 1 не се отнася за лекарите, медицинските сестри и всички, които работят за здравето и спокойствието на народа на Република България.

2. Нареждаме:

За времето на извънредното положение

2.1. Да се осигури изплащането на поне минималната заплата на всички работещи, излезли в принудителен отпуск

2.2. Да се спрат плащанията на битовите сметки и данъци, плащания по ипотечни кредити. Да не се начисляват лихви, както по кредитите, така и по неплатените сметки.

Неизпълнението на тази заповед ще доведе до тотална загуба на доверието на народа и ще бъде приложена най-строгата мярка – оставка на правителството и предсрочни избори.

Издал заповедта, НАРОДЪТ