Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген

OFFNews 03 юни 2023 в 09:48 2785 0

Евелин Регнер

Снимка Getty Images

Евелин Регнер, вицепрезидент на Европейския парламент

"България е написала домашното си за Шенген, няма пречки пред членството ѝ." Това заяви вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер по Нова телевизия.

България е и част от шенгенското семейство, след като изпълни всички критерии за членство. Следя много внимателно кога ще се качи на борда за Шенген и съм силно засрамена от официалната позиция на моята държава, каза Регнер, според която действията на австрийското правителство са "много лош ход". 

По думите ѝ позицията на Австрия не е нищо друго, освен прехвърляне към вътрешнополитически проблеми. "Вие си направихте домашното за Шенген. Изпълнихте всички критерии и няма нито една обективна причина да се спъва членството ви там. България трябва да е част от Шенген. Това е!", категорична бе тя.

Шансовете за еврозоната

Всяка страна трябва да изпълни задълженията си по общия ни договор, а към момента не изпълнявате всички критерии. Новият срок е 2025 г. Решението е на България и трябва да балансирате и да претегляте възможностите си. Трябва да решите дали е по-добре за населението ви да се присъедини, или не. Решението е колкото икономическо, толкова и политическо. Като сигнал към Европа ще бъде добре, защото това е общата ни валута.

Според нея ситуацията се успокоява, но има още какво да се прави и на европейско, и на национално ниво, и  държавата трябва да се намеси.

Ако погледнем страните, които се справят добре на национално ниво – едно от решенията е да спре покачването на наемите. Тук държавите трябва да се намесят, а не пазарът да търси решение. Да се намали ДДС на най-необходимите храни и да се подкрепят уязвимите групи. На европейско ниво е крайно време да се прекъсне връзката между цените на електричеството и газа, които са свързани. Така и хората няма да усещат толкова силно натиска от цените на електроенергията. Друга мярка са така наречените данъци свръхпечалба, коментира Регнер.

За напрежението между България и Северна Македония

"Ние искаме да вдигнем границите, а не да слагаме нови. България е част от Европейския съюз. Както ви казах, аз съм защитник на това да влезете в Шенген. От другата страна е Северна Македония. Те изпълниха толкова неща, които изискахме от тях. Смениха си името дори. И те наистина направиха много, за да изпълнят условията. Искам да кажа и на двете страни – „Успокойте се! Не е добре да се провокирате една друга. Не е добър сигнал, когато Северна Македония провокира България, но от друга страна вие можете да бъде пример и да кажете „Нека да работим като съседи”, каза вицепрезидентът на Европейския парламент.

За Истанбулската конвенция

Дори да не е съгласна, щом е одобрена от ЕС, България трябва да приложи Истанбулската конвенция в законодателството си. Решението беше взето демократично в рамките на Съюза. Мнозинството го реши и е задължително за всички, категорична е Регнер.

Всъщност Истанбулската конвенция е много прост документ. Тя казва „Нямате право върху насилието над жени”. От моята гледна точка това е най-нормалното нещо в света. В нея се казва, че е задача на държавите да защитават гражданите си от насилие - ако мъжът бие жена си, ако брат посегне на сестра си. Това е мост към криминалното законодателство. Знам, че има няколко страни, сред които и България, които четат по друг начин написаното в Истанбулската конвенция, но няма основание за това.

По думите ѝ, ако страната ни откаже да одобри документа ще ѝ бъдат наложени санкции.

Регер е австрийски адвокат и политик. През последните 14 години е член на Европарламента, а от 2022 г. - и вицепрезидент. Тя е част от Алианса на прогресивните социалисти и демократи в Европарламента. Основен фокус в работата ѝ са данъчната справедливост, премахването на неравенството в доходите и защита на правата на жените и равенство на половете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови