Външно номинира Бокова за генерален секретар на ООН

OFFNews 09 февруари 2016 в 21:47 10004 52

България официално номинира Ирина Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), съобщиха от външно министерство.

Писмото с номинацията е подписано днес от министъра на външните работи. Изрично се посочва, че се изпълнява решение № 404 от 19 юни 2014 г. на Министерския съвет.

"С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН", посочват от министерството.

Бокова беше едно от двете спрягани имена за българската номинация. Вчера стана ясно, че Кристалина Георгиева - второто спрягано име за възможна кандидатура, няма да участва в надпреварата. 

"В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер", обявиха от Министерския съвет.

В края на януари в медиите изтече секретна грама, в която германският посланик в ЮНЕСКО Микаел Ворбс предупреждава, че забавянето на позицията на България за кандидат на страната за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО.

В грамата той посочва, че ако бъде издигната кандидатурата на Ирина Бокова, се очаква тя да бъде избрана, тъй като имала ясно изразена подкрепа от страна на представителите на всички държави. А ако Бокова бъде избрана за шеф на ООН, ще се наложи да бъде избран нов генерален директор на ЮНЕСКО по-рано от предвиденото.

Заради изтеклата в медиите секретна информация министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че е сезирал ДАНС, тъй като изтичането на такава информация е заплаха за националната сигурност на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!