Външно номинира Бокова за генерален секретар на ООН

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2016 в 21:47 9367 52

България официално номинира Ирина Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), съобщиха от външно министерство.

Писмото с номинацията е подписано днес от министъра на външните работи. Изрично се посочва, че се изпълнява решение № 404 от 19 юни 2014 г. на Министерския съвет.

"С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН", посочват от министерството.

Бокова беше едно от двете спрягани имена за българската номинация. Вчера стана ясно, че Кристалина Георгиева - второто спрягано име за възможна кандидатура, няма да участва в надпреварата. 

"В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер", обявиха от Министерския съвет.

В края на януари в медиите изтече секретна грама, в която германският посланик в ЮНЕСКО Микаел Ворбс предупреждава, че забавянето на позицията на България за кандидат на страната за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО.

В грамата той посочва, че ако бъде издигната кандидатурата на Ирина Бокова, се очаква тя да бъде избрана, тъй като имала ясно изразена подкрепа от страна на представителите на всички държави. А ако Бокова бъде избрана за шеф на ООН, ще се наложи да бъде избран нов генерален директор на ЮНЕСКО по-рано от предвиденото.

Заради изтеклата в медиите секретна информация министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че е сезирал ДАНС, тъй като изтичането на такава информация е заплаха за националната сигурност на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 22:49

"Ние не се занимаваме с политика през нощта, а през деня. Нощта повече подхожда за конспирация, която ние не харесваме.” Н. Петков
Илюстрацията е категорична за решенията, които се вземат през нощта.

10.02 2016 в 20:40

Бодруманлар, сакън, обаче все пак няма страшно.
Потомката на щъркела Чоко и жабока Боко няма шанс да бъде избрана за генераст (съкратено от генерален секретар) на ООН. Нема шанс да бъде избрана никоя кандидатура, която не е подкрепена от САЩ, така са ги редили съответните началства, че светът да се управлява от САЩ и Русия, но все пак главно от САЩ. С приемането на Палестина в ЮНЕСКО, което е свързано с ООД (пардон, ООН!), потомката на жабока Боко разсърди цар Лъв и сега големия късоглед орел ще я пуска от високо, за да я учи да лети. Както винаги, България пропусна момента да номинира силен кандидат за ООН и в резултат на изцяло вътрешни проблеми, ще бъде подмината и в международен план. Не се бойте, ние сме малък, но изключително прост народ!
псевдо БОДРУМЛИЯТА.

10.02 2016 в 18:26

Бокофката си е чиста путинска кандидатура. При което става ясно, кой командва задкулисно в страната. Кой яха троянското муле, подхвърля му зобец и прибира дисагите с жълтици. Което все пак както и да го сучеш си е признак на една здрава стабилност в управлението на страната - вече 70 години дърпащите конците са все тея там. Да се запита човек, дали искането за 16та република все пак не е било прието? Ама тайно, де.

А другарката вече сама си знае и си търси фотограф за новите портрети в Президенството и опушените министерски кабинети. И обещала да направи замянка на имоти в Ню Йорк за офис в Лублянка. Ама това си е неин бизнес, нали.

Иначе как американецът, англичанинът и французинът ще вдигнат табелката "Approved" при избора не е ясно и на цар Путин. Ама както вика баба Ванга: "Ако нещо трябва да стане, ще стане. Очаква само своето място и време". Та ще видим, де.

10.02 2016 в 17:13

НЕПОПРАВИМ АВТОГОЛ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ !

10.02 2016 в 15:34

СРАМ И ПОЗОР! Вие не сте българи, господа "политици"!

10.02 2016 в 13:48

Предложението (от страна на България!) тази суха бамя да стане Гернсек на клуба на диктаторите, сатрапите, тираните и канибалите, по низост и мерзост може да се сравни само с предложението (на времето) Булгария да стане шеснайста република на СССР!!!
Чух, онзи ден годподин Пъсев (Пасѝ, Пасѝ, така де!) да мъдрува и какниже, как туй, видите ли щело да дигне авторитета на България и тем подобни. Айде бе, не думай!

Прочее, Пъсев нека не се прави на тънък дипломат щото:
Самия Пъсев или както той се нарича - от време на време Паси -Соломон, от време на време - Февзи - Сулийман. Та-а-а Паси беше само формално, тъй да се каже Външен министър, формално и символически! Щото по негово време си имаше еди Фактически Външен Министър №1 - Бай Симо Саксофонски-Цугтромбонски който въртеше външната политика. Имаше и още един церемониален досаден и напорист външен министър №2 - Гоце президента - който също наобикаляше с дипломатически заръки тук и там - "големи шлемове", помните архарските рапсодии и прочее. И за капак туряше и амбасадори безумни. Освен това, имаше и една оперативна но фактическа външна министрица кукуКунева, министър(!) МИНИСТЪЪЪР по европейските въпроси фактически външен министър№3. така че Пасито беше така да се каже фактически, публично, демонстративно, безцеремонно и грубо унизен! Еба ти министъра, фасадна работа. Фасаген някакъв:))!

Но! да се върнем на темата! Кунева, видите ли, щяла да ни вдугне авторитета:)) Един вид, политическа виагра ли? Обаче, нека напомня на феновете на тази екстравагантза нещо:

Като се изключат Двамата първи по ред ген.секр-ри - англичанин и скандинавец, и след това - още един скандинавец, който се взе на сериозно докато същите тези канибали от общото събрание не му гръмнаха самолета - какво следва!?? А???
1.
У Тан Последния Почтен. Бирманец. (Нещо да е вдигнал авторитета на Бирма, която сега е Мианма. Или Мианмар? Или, все пак, може би Мианма?
2.
След това идва един шмекер, нацист, есесовскии офицер, военнопрстъпник, с фалшифицирана биография и укрито минало (за последното - всички прилики с един Президент са случайни!) австиеца Курт Валдхайм! Да бе, ако не беше той, кой да е чул за Австрия, добре че беше той.
... Гледайте , значи по нататък, защото става все по интересно:)
3.
Ксавиер Перес Де Куеляр. Перуанец. Ха на бас, че ако попитаме който и да било за некой, така забележителен перуанец, дали някой че се сети. И да не го бъркате с мерзавеца от ЕС Франсиско Хавиер Солана! Тоя си е испанец и гадина! Хич не знаем за инките, за платото Наска, не сме чували Варгас Льоса, добре че перуанче стана нек'къф в ООН.

4.
После, след този господин Никой идва един истиски ГАД! ама не Гад Зееви! Гадина в червата! На съвестта му тежат между осемстотин хиляди и един милион избити за един месец(!!!) в Руанда! Бутрос-Бутрос Гали! Египтянин. Срам за Африка! Срам за Египет! Добре, че хората не съдят за Египет по по този престъпник! Който не вярва - да чете мемоарите на генерал-лейтенант Ромео Далер.
5.
... След това иде един африкански Ал Капоне. Контрабанда, организирана престъпност...Кофито бе! :)) Кофи Анан. Кофи и Куджо. Баща и Син. Бандюги."петрол срещу храни", далавери със Садам, ебем ти международната организация! Прославиха Гана. Или май Нигерия? Не, Гана, Гана, Славна Гана!
6.
...и сегашното Чучело, покемунът ПанГиМун. Южно Кореец. Без него не бяхме чули за Южна Корея, тююю. Всъщност, в тази отвратителна компания, като се замислиш Тази, хммм, ...както и да е идеално ще пасне.

Само че туй, с патриотическия метеоризъм не се връзва! Тя, и Дилмата, щеше да прослави Българето по Бразилия, ама сега скришом се молим никой да се не сети там че корена и е български, а нея така я е заобикнала братска Бразилия, че вечер като си ляга гледа дали няма бомба в нощното гърне и дали някой не се крие под леглото:))
И, понеже основните сърцебиения на ухажорите на Сухата Бамя са в явна хиперимия и еуфорическо либрето, нещо като: "...какво, о, ний ще да сервираме... на земното кълбо..." и т.н - да припомня за една друга, хм...популярност, благодарение на един друг хм...световноизвестен булгарин от същата боя, Боковата:
Значи, ако отидете в Бенин,или као преди се е казвала държавата Дахомей - там, посред град Котону има Голя-я-ям паметник на "героят от Лайпциг" бае ви Герге Тарабата. Паметника е вапцан интензивно в цветовете на джунглата а лицето му е жълто в актуалния покрай хепатитнте ваксини цвят хепатитно жълто! И съм сигурен че е правен от ваятеля на българските владетели - Хайтов! Само като видите щурия поглед - не мое се сбърка:)).
Така че - основни поуки:
А. Ексик олусун от такава да ни прославя! Резиллъка ще е по голям.
Б. От всеки който "ни е прославял" политически след 1944 год - все пишман сме ставали.
В. А бе! Не може ли в Бенин или в Мали, или в Мавритания да и дигнат паметник на Бокова и тъй да приключи работата бе. А?
Да пробваме бе!

10.02 2016 в 10:59

Гавра! Срам и позор! Чия номинация е тази курветина?!

10.02 2016 в 10:56

срам!!!

10.02 2016 в 10:18

Бойко Борисов,с този ход загуби 50% от бъдещите си избиратели!

10.02 2016 в 10:18

Бойко Борисов,с този ход загуби 50% от бъдещите си избиратели!