В редактираната "Визия 2020" Русия не е посочена като пряка заплаха

Юлиан Христов Последна промяна на 02 септември 2014 в 19:35 7179 8

Новият редактиран вариант на стратегическия документ "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020" вече не е така категоричен в посочването на заплахата за сигурността ни от политиката, която води Русия.

Както вече OFFNews писа на извънредно заседание на Съвета за сигурност при Министерски съвет, който се проведе в понеделник, беше одобрена редакция на документа, съобразена с критиките на премиера Георги Близнашки. В първоначалния вариант на "Визия"-та беше посочено, че политиката на Русия спрямо България подкопава държавността и институциите. Според текста:

...кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови господстващо влияние в бившето Съветско пространство и чрез това да се утвърди като един от основните полюси на сила в света. Това е отразено и видно и от бързото и драстично нарастване на бюджета за отбрана, което създава дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло.

В новия вариант на документа най-общо е описано, че нестабилността в региона на Украйна и незаконното анексиране на Крим от Русия имат непосредствено отношение към сигурността в Европа и в частност в България: 

Разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморския и Кавказкия регион. Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България.

Прави впечатление, че в новия вариант отпада текстът, който гласеше, че руската политика спрямо Бъгария, не без помощта на политически и икономически субекти и медии, представлява информационна война, която подкопава държавността.

В новите текстове четем също, че България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси. В този смисъл е ключова необходимостта от диверсификация на енергийните източници за България и засилено сътрудничество в ЕС за намаляване на негативните икономически последици от кризата на изток от нас. В първоначалния вариант беше посочено, че конфликтът между Москва и Киев пряко застрашава енергийните доставки.

В стария вариант като заплаха бяха посочени и замразени конфликти, които се намират в на територията на бившия Съветски съюз. В новата редакция четем, че замразените конфликти се намират "в близост до нашите граници" без да се посочва локацията им. 

В документа остават ангажиментите, които страната ни ще поеме пред НАТО за постепенно повишаване на парите за отбрана. Според "Визия"-та до 2015 година разходите за армията ни трябва да достигнат 1.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Подобен размер на разходите за отбрана беше заложен в Бялата книга на отбраната с времеви хоризонт преди 2015 г. В този документ, изготвен от екипа на министър Аню Ангелов, се предвиждаше до 2014 г. разходите да са не по-малки от 1.5%, с което издръжката на един военнослужещ трябваше да нарасне от 29 000 лв. на 43 600 лв. заедно с по-добро въоръжение, екипировка и оборудване.

Въпреки препоръките обаче в последните 4 години разходите за отбрана варират около 1.2 и 1.3%.

Според новия стратегически документ, изготвен от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, страната ни се ангажира да увеличи разходите до 2020 г. на 2.0% от БВП. Този ангажимент идва след призива на президента на САЩ Барак Обама държавите членки на НАТО, а и на Евросъюза да повишат бойните си способности.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 05:39

Това, че е имало референдум не означава, че отцепването е законно.
Ако турците в Кърджали утре проведат референдум, отцепването им законно ли ще е, помиярино?
Законно означава, че следва закон. Законни в международното право са писаните договори, които гарантират целостта и суверенитета на Украйна и по които Русия освен, че е страна, се явява и гарант за целостта на страната.
Измекяри нещастни, "националисти".. неграмотни продажници.

03.09 2014 в 03:18

Близнашки засвири на Путинския чеп...

03.09 2014 в 01:29

Омерзен си? Нал ти казах да се залееш с кофа с лайна:)))

02.09 2014 в 23:24

Никакво "незаконно анексиране на Крим" няма, освен в гьобелсовата пропаганда на Четвъртия хилядолетен Райх.

В Крим беше проведен референдум, на който хората гласуваха и свободно изразиха волята си. Никой не може да попречи на руското население на Украйна да извоюват независимост от фашистките евромайдански превратаджии в Киев.

Украйна следва да бъде разделена на руска и украинска държави, както беше разделена от педероатлантиците Югославия. Само че, те тогава не наричаха АОК "терористи" и "сепаратисти", а "борци за независимост." Значи сега трябва да приемат, че РУСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ ИМАТ ПРАВО НА САМООПРОДЕЛЕНИЕ. Стига с тия западняшки ДВОЙНИ СТАНДАРТИ. Омерзен съм.

02.09 2014 в 22:24

Защо плащаме най- скъпия газ в Евр. съюз? Защо на празника на Несебър празничната програма се водеше на руски език- ако беше на турски щяхте да скочите ( и с право) ама на руски може. Защо искат руснаците с пари на данъкоплатците да се отвори руско училище за техните деца в Бургас?Ако турците искаха тяхно училище да се преподава само на турски- как щеше да е? Ами както в Крим, ако Турция беше пратила войски да окупират Кърджали , защото имат сънародници- и тогава ли щяхте да се радвате? Путин е агресор и не го защитавайте- защото налага лош пример за подражание, от който можем сериозно да си изпатим.

02.09 2014 в 21:18

За "заплахата от Русия" и пленената способност на българските правителства да я разпознаят

Заплахата от Русия е реална и непосредствена, не само защото е дефинирана на равнище ЕС и НАТО като колективна - в този смисъл ние не можем да я отменим на своята територия. В по общ план заплахата от Русия - или по-прецизно от политиката на Кремъл - е достигнала у нас непознати за другите страни от ЕС и НАТО равнища при която влиянието и присъствието на Русия у нас е толкова дълбоко и широкообхватно, че не позволява на политическата класа и на институциите в сферата на сигурността дори да посочат Русия като заплаха - толкова дълбок е когнитивния дисонанс на значителна част от политическия ни елит, толкова висока и степента на инфилтрацията и във властовите политически и бизнес структури.
Това е класическата постановка на "пленената държава" - или по-точно на пленената воля на държавните институции и органи.
Още по-страшното е, че за последните двадесет години ние напълно обезличихме собствента си армия и ресурс за защита на териториалната цялост на страната срещу "хибридна война" или подобен конвенционален тип заплаха. Отказът да припознаем заплахата от Кремъл автоматически води до отказ и от защита, отново поради опасност "да не раздразним" Кремъл. Не случайно в плановете на НАТО за реагиране на руската заплаха на практика не се предвижда нищо значимо, като бази или ударни сили на територията на България. Дори и да постигнем процент и половина военни разходи в бюджета, на практика това не означава нищо или почти нищо, тъй като превъоръжаването на армията ще отнеме години, а заплахата е непосредствена. Затова единствения начин за неутрализирането и е пълната интеграция във военното планиране и съвместни планове за отразяване на заплахата както на военно-политическо, така и на икономическо равнище /чрез санкциите/.
Забележете - ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, националисти, Бареков - които гарантират управлямостта на прехода не позволяват пробив на външна сила или партия извън спектъра на одобрените. Тяхната тотална доминация в политическия спектър не отразяват непременно съответна доминация в обществените или електорални нагласи, но при всички случаи осигурят дълбочина на този тъп властови тил, което прави невъзможна защитата на националните интереси в случай - какъвто е сегашния, че Русия тръгне по остро агресивен или неоимпериалистически път на развитие.
Цитираните по-горе ръководства на съответните политически партии, както посочвам в интервюто, не само нямат нужда от експертността на службите или професионалните анализатори за да оценят характера на заплахата в стратегически за отбраната и външната политика документи, но чрез афишираните граници на "политически" позволеното на практика обезсърчават и иммобилизират специалните служби и органи, натоварени да работят в координация с другите служби на страните от НАТО за ранна диагностика и терапия на общите заплахи.
Това ни обрича на изолация и на перманентен патернализъм от страна на Москва, който де факто ни фиксира като "слабото звено" в колективните система за сигурност и икономически развитие, каквито са НАТО и ЕС.
За степента на "залитането" ни красноричево говори фактът, че дори "лявата" Могерини, която стана външен министър в ЕК потвърди, че Русия повече не е стратегически партньор на ЕС, докато нашите политици твърдят, че реализират стратегически партньорски отношения с Русия чрез проекта Южен поток.
Бъдете сигурни, че западни инвестиции у нас, които са функция на доверието на чуждестранните ни партньори, ще пресъхват все повече и повече, което ни обрича на упадък и деградация като нация.

http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/101499
Публикувано Yesterday от Ilian Vassilev

02.09 2014 в 21:05

,,...кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови господстващо влияние в бившето Съветско пространство и чрез това да се утвърди като един от основните полюси на сила в света. Това е отразено и видно и от бързото и драстично нарастване на бюджета за отбрана, което създава дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло.''
Дори е много меко казано - истината е много по-трагична-РУСИЯ ЗАПОЧНА ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА с Украйна,само защото заподозря,че тази страна иска зближаване с ЕС и НАТО!
За наш ужас,същата ситуация чака и нас - шпиц команди от ПЛАТЕНИ КРЕМЪЛСКИ ОРКИ заплашват,бият,обиждат всичко европейско и ,,западно''открито призовават за излизане на страната ни от ЕС, за влизането ни в някакъв митичен,,евразииски съюз'',където,,били парите?!?!'', баз дори да си дават сметка с кухите си зомбирани кратуни,че най-сигурния начин да унищожиш и раздробиш на анклави една държава е да я извадиш от колективните съюзи за сигурност,в които тя членува!
В ТОЗИ СМИСЪЛ-ДА,РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА Р БЪЛГАРИЯ!

02.09 2014 в 19:58

Добре че поне Близнашки се оказа малко мъж, иначе пак щеше да станем за смях с идиотщините, които пишеше в предишния вариант.