Трябва да регистрираме автомобил и без ходене до КАТ - Божидар Божанов в подкаста на OFFNews

Мая Младенова 02 юни 2024 в 10:36 5017 6

Божидар Божанов, кандидат за народен prедставител от ПП-ДБ в 23 МИР и в Бургас, гостува в подкаста на OFFNews.

Регистрацията на автомобил трябва да става без ходене до гишетата в КАТ, казва в подкаста на OFFNews Божидар Божанов - бивш министър на електронното  управление в кабинета "Петков" и кандидат-депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" в 23 МИР-София и в Бургас.

За дигитализацията на услуги, мръсната предизборна кампания и киберсигурността с него в студиото разговаря Мая Младенова.

Според Божидар Божанов именно регистрацията на автомобил е една от първите услуги, които трябва спешно да бъдат дигитализирани, и чакането половин ден в КАТ да отпадне. "Данните трябва да се попълват онлайн, всичката налична информация да бъде извличана служебно и всичко да може да се плати на едно, място, вкл. екотаксата", казва той.

"Последният път, когато трябваше да регистрирам автомобил, прескачах мантинела, за да отида за екотаксата от будките за екотаксата до гишето на КАТ, а пък будките за екотаксата не приемаха карта, така че трябваше два пъти да прескоча, за да отида до банкомат. Това е абсолютно немислимо потребителско изживяване", разказа Божидар Божанов.

За новите лични карти с чип

"Вече българските граждани трябваше да имат нови лични документи, които да служат и за електронна идентификация - още 2019 година, отбеляза Божидар Божанов. - То не се е случило все още, защото МВР допусна всички възможни грешки по пътя... Електронната идентификация, която бе в проекта, вече е морално остаряла. Затова, докато бях министър, възложих отделно мобилно приложение, с което да приложим съвременните добри практики."

"В крайна сметка до август трябва да започнат да се издават нови лични документи с чип, но трябва и да има как да четем този чип, да има мобилно приложение, за да може да да си прочетем картата, добавя специалистът по електронно управление и киберсигурност. - Моята идея беше заедно с издаването на новите лични документи да могат да се ползват директно всички налични електронни услуги. Не съм убеден, че през август ще можем да правим това, когато излязат новите лични карти."

Кой пуска записите?

"Предизборната кампания е доста мръсна, използват се ченгеджийски похвати. Целта е да убеди хората, че всички са маскари и че няма смисъл да гласуват", коментира той поредицата записи, пуснати от разговори между лидерите от ПП-ДБ.

На въпрос знаят ли в ПП-ДБ кой е правил записите, той отговаря: "Предположения много, това трябва да е обект на разследване. По принцип, службите са тези, които имат законово право и съответната техника и персонал да осъществят записване."

"Един механизъм, по който се подслушват хора, е да се образуват срещу неизвестен извършител фиктивни дела, не срещу конкретните хора, които се подслушват. Използва се свидетел, който да бъде "окабелен" и той да служи за подслушване", пояснява той по повод методите, с които действа "дълбоката държава".

Как ще изглежда кабинетът в следващия мандат?

"Нашата цел е да не се стига до това Борисов да е премиер и Пеевски да управлява. А хипотезата за още едни избори е изгодна за онези, които искат да реализират мнозинство ГЕРБ-ДПС плюс някоя евентуална патерица", коментира Божанов.

"Ако се наложи тезата, че ще има нови избори, то със сигурност няма да има нови избори, защото те ще си направят мнозинство", смята депутатът от ПП-ДБ.

Може ли ТикТок да бъде забранен и в България, защо ЕС досега е безсилен срещу пропагандата във фейсбук и ефективна ли е според госта ни забраната срещу рекламата на хазарт онлайн - вижте в разговора.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    605

    7

    avitohol

    05.06 2024 в 09:00

    Няма как тука всичко да е електронно защото се плаща много суха пара за да се спечели търга за печатане на самите стикери. Добре беше в статията да напишат и колко се плаща за всеки стикер сега към фирмата, която ги печата и ще ви стане ясно защо се спъва яко процеса.
    Едни милиони няма да тръгнат в "правилните" хора ако сме електронно.

    410

    5

    Telluris Malus

    02.06 2024 в 14:39

    В Нидерландия всичката става по електронен път. Няма нужда да се занимаваш с чиновници. То затова и няма чиновници.

    22553

    4

    dolivo

    02.06 2024 в 12:46

    парадокс - Нигерия има по-бърз интернет от Германия. Щото като копаеш, няма какво да махаш за да сложиш новото...

    22553

    3

    dolivo

    02.06 2024 в 12:45

    Абе в Германия още факсовете не могат да премахнат

    Разберете, бизнеса , който работи има инерция, и риск да счупиш нещо, което активно прави много пари с риск от хрешно изпълнени промени. Освен това има цикъл за възвръщане на инвестиция - ако предишната не се е изплатила, новата на нейно място ще чака, обикновено.

    Най-бързинв приемането на иновации са тези, които или тепърва изграждат инфраструктура, или горят външни инвестиции.

    Ние можем с Европейските пари да подобрим, и без това няма какво много да счупим като стойностен процес...

    2550

    2

    alfakentavur

    02.06 2024 в 11:58

    Прибалтийските страни отдавна са първенци в дигитализацията.
    Обаче
    Естония - 1,3 милиона население
    Литва - 2,9 милиона население
    Латвия - 1,9 милиона население

    Лесно им е така да се каже. Не че това е единствената причина, но е от значение. Не знам и дали за всички или само 1-2 от тези държави се оказа, че преди влизането им в СССР са си изнесли златните резерви на Запад. И след 1990 година си ги взеха обратно.
    Умни хора.

    1010

    1

    ПР

    02.06 2024 в 11:41

    Наскоро се завърна щерка ми от Естония.Впечатлена.Чисто,културно,усмихнато,с правила и....тотално дигитализирано,и електронно.За 2 месеца там,видяла и разбрала на практика,как нямаш достъп до чиновник-всичко става бързо и лесно в живота им онлайн.И това,Прибалтиките,били първенци в ЕС по този показател....бившите СЪВЕТСКИ республики!То у нас само КАТ да е...архаично,гадно,унизително....а НОИ,напр.,какво е?Още от същото безобразие.