Три оставки във властта за няколко часа

OFFNews 05 март 2015 в 12:05 14740 0

Двама души във властови позиции бяха уволнени, трети подаде оставка само в рамките на няколко часа. Уволнени бяха директорът на полицията във Враца и директорът на бежанския лагер в Харманли, а бившият директор на столичното следствие Петьо Петров подаде оставка и като следовател. След драматично заседание на ВСС в късния следобед само заради един глас тя не беше приета.

Враца

Директорът на ОДМВР-Враца Иван Кирилов подадe оставка, след като тя му била поискана от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в сряда следобед.

Пред OFFNews Кирилов каза, че оставката му е поискана без каквито и да било мотиви. "Имам лоша новина - трябва да си подадеш оставката", казал Лазаров на шефа на врачанската полиция вчера следобед по телефона.

"Казах: "Добре", пиша я веднага и я нося. Той каза, че и утре (в четвъртък, бел ред.) може да я занеса. Казах: "Не, довечера я нося". И вчера в 19.30 часа я бях занесъл в министерството", разказа Кирилов. 

Вчера премиерът Бойко Борисов отправи критики към работата на МВР заради палежите в село Галиче. Директорът на ОДМВР-Враца обясни, че полицията е свършила работата си. Установено било, че палежът на къща в селото не е умишлен и не е свързан с кмета Ценко Чоков, каквито обвинения отправиха собствениците на изгорялата постройка. "Става въпрос за късо съединение", обясни Кирилов. 

"Ако за това ми искат оставката, в Стара Загора като имаше пет запалени чисто нови камиона и три трактора с щети на голяма стойност, значи и там трябва да има оставка", каза още той.

Кирилов беше назначен на поста от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев на 23 юли 2013 година - деня на оставката на правителството на Пламен Орешарски. Оставката му трябва да бъде подписана от министъра на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

Петьо Еврото

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров поискал да бъде освободен от длъжността следовател, считано от 5 април 2015 г. За напускането му съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той получил тази сутрин молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС.

С искането си до главния прокурор той иска да напусне съдебната система. Пред журналисти Петров обясни, че мотивите му са лични и добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата. Той е категоричен, че оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след решението на ВКС. 

Само заради един глас искането му бе отхвърлено, а мотивът на гласувалите "против" беше, че доброволното напускане на Петров ще възпрепятства търсенето на дисциплинарна отговорност от него.

Петров подаде оставка като шеф на Столичното следствие още на 3 февруари, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившият военен министър Николай Цонев. Със заповед на градския прокурор Христо Динев той беше освободен като завеждащ Следствения отдел. 

По делото срещу Цонев Петров беше основен свидетел. В мотивите на ВКС към оправдателната присъда се посочва, че следователят, който е популярен с прозвището Пепи Еврото, с намесата на службите, е имал за задача да провокира извършването на престпъление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото. 

Според върховните съдии мотивите на Апелативния съд, с които Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са оправдани, "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение."

Съдиите са на мнение, че без активната намеса на Петров двамата подсъдими, които от прокуратурата са посочени като посредници при даването на подкупа, не биха се ангажирали в извършването на корупционния акт. От записите на СРС-та ставало ясно, че нито един от подсъдимите не е знаел за водено дело срещу Цонев, така че да проявят интерес за благоприятното му разрешаване в полза на бившия военен министър. От разговорите не ставало ясно и че Цонев е имал намерение да въздейства върху разследването.

Съдът заключава, че идеята за даване на подкуп е била съзнателно „имплантирана“ от следователя Петров „чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС“.

Делото срещу Николай Цонев стана популярно със зрелищния му арест. Тогава МВР разпространи видеозапис, на който се чува как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев кара Цонев да застане на колене, за да му бъдат поставени белезници, тъй като е "абсолютен престъпник". Малко преди акцията Василев обяви, че по "Великден ще бъдат разпнати трима".

Заради ареста Цонев заведе дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). За да не съди държавата, правителството отправи предложение до ексминистъра, с което му изплаща 15 хил. евро, за да се откаже от претенциите си срещу държавата. В същото време Цонев обмисля завеждането на ново дело във връзка с оправдателната присъда, която получи в началото на февруари.

Харманли

Директорът на бежанския лагер в Харманли Марко Петров също е бил уволнен, съобщи БНР.

Заповедта за уволнението му е издадена на 27 януари от председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

Петров обаче не бил открит, за да му бъде връчена заповедта, тъй като бил в болничен.

Поради това заповедта за уволнение е била поставена на видно място в лагера, а след изтичането на законовия срок е влязла в сила.

В бежанския лагер в Харманли е извършена проверка, която е установила редица нарушения.

По непотвърдена информация за мястото на Марко Петров се спряга Йордан Малинов, който заемаше позицията по време на първото управление на Никола Казаков в Агенцията на бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови